DOM PREPORUKA

NOVOGODIŠNJI JELOVNIK: Recepti za prazničnu trpezu

Foto: Giyota

Ukrašena jelka, praznična muzika, vatromet i vesela atmosfera, dio su novogodišnjeg ambijenta kojeg obilježava i svečano dekorisana trpeza i pažljiv odabir jela koja će se te noći naći na jelovniku.

U nastavku teksta predstavljamo listu predloga za jela koja mogu biti poslužena na prazničnoj večeri.

Predjelo: slani čizkejk

Potrebno:

250 g slanih krekera
100 g putera
200 g kisjele pavlake 20 %mm
200 g krem sira
250 g punomasnog sira
kesica želatina
kašičica suvog peršuna
50 ml hladne vode

Priprema:

1.Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite 10 minuta.

2.U sud sipajte puter, mikserom umutite pa dodajte polovinu kiselje pavlake i još malo umutite. Slane krekere u blenderu sameljite pa dodajte prethodnoj smjesi. Promiješajte i sipajte u kalup veličine 18 x 28 cm.

3.U drugi sud sipajte sir, krem sir i ostatak kisjele pavlake. Umutite mikserom. Želatin otopite u mikrotalasnoj ili na ringli. U otopljen želatin dodajte kašiku fila i promiješajte pa sipajte sve zajedno u fil. Ponovo promiješajte, pa dodajte peršun. Sipajte preko slane podloge, izravnajte i pospite izmrvljenim krekerima. Ostavite da se ohladi.

4.Isjecite na željenu parčad i dekorišite ajvarom, čeri paradajzom, peršunom, maslinama, itd.

Glavno jelo: piletina iz marinade 

Potrebno:

kilogram pilećeg mesa po želji
70 g kisjele pavlake 20 % mm
1/2 kašičice karija
dva češnja bijelog luka
dvije kašičice suvog biljnog začina
50 ml bijelog vina
30 ml maslinovog ulja

Priprema:

1.U sud sipajte i sjedinite kisjelu pavlaku, kari, isjeckan bijeli luk, suvi začin, bijelo vino i maslinovo ulje. Prelijte preko piletine i ostavite 30 minuta.

3.Nakon tog vremena, preručite u podmazan pekač ili tepsiju i pecite na 220 °C oko 35 minuta, ili zavisno od vaše rerne.

4.Na kraju možete da uključite i gril da porumeni.

Desert: Čoko – rum torta

Potrebno za patišpanj:

osam bjelanaca
osam kašika šećera
100 g brašna
150 g mljevenih oraha
kašičica praška za pecivo

Potrebno za fil:

500 ml mlijeka
osam žumanaca
puding sa ukusom čokolade
osam kašika šećera
250 g maslaca
dvije kašičice arome ruma

Potrebno za grilijaž:

150 g šećera
100 g oraha

Potrebno i:

350 ml slatke pavlake
75 ml mlijeka
tri kašičice arome ruma
kesica dekorativnih kakao mrvica

Priprema:

1.Patišpanj: bjelanca izmiksajte u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Posebno sjedinite brašno, jednu kašičicu praška za pecivo i mljevene orahe. Dodajte u šam od bjelanaca i lagano špatulom promiješajte. Sipajte u pleh (30 x 40 cm) na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite na 200 °C oko 15 minuta ili zavisno od vaše rerne.

2.Patišpanj ostavite da se ohladi, a onda podijelite na tri ili četiri dijela.

3.Fil: 300 ml mlijeka stavite sa šećerom da provri. Sjedinite 200 ml mlijeka, žumanca i jedan puding sa ukusom čokolade. Postepeno sipajte u provrelo mlijeko i skuvajte fil. Stavite prijanjajuću foliju direktno na fil i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga izmiksajte maslac i postepeno dodajte ohlađeni fil, a onda i dvije kašičice arome ruma. Fil podijelite na četiri dijela.

4.Grilijaž: Na laganog vatri istopite šećer, pa dodajte mljevene orahe. Promešajte i odmah izručite na papir za pečenje. Ostavite da se grilijaž ohladi a onda u blederu usitnite.

5.Lagano umutite slatku pavlaku pa dodajte pripremljen grilijaž od kog ste prethodno odvojili dvije kašike za kasniju dekoraciju.

6.Na tacnu stavite prvi dio patišpanja. Poprskajte mlijekom u koje ste prethodno sipali tri kašičice arome ruma. Nanesite prvi dio fila, a onda grilijaž slatku pavlaku. Stavite drugi patišpanj, ponovo poprskajte mlijekom pa nanesite fil i grilijaž slatku pavlaku.

7.Stavite i treći dio patišpanja i ponovite postupak prskanja i premazivanja. Na kraju stavite i posljednji patišpanj, posprskajte mlijekom i premažite čoko filom sa svih strana. Bočne stranice dekorišite dekorativnim kakao mrvicama i odvojenim grilijažom. Ako je ostalo malo slatke pavlake, možete iskoristiti i nju za dekoraciju.

8.Napomena: Slatku pavlaku umutite pred filovanje torte i to laganije nego obično, da biste mogli da je nanesete preko fila koji je laganiji. Ako vam se desi da se pavlaka osuši i bude gušća, dodajte hladno mlijeko i špatulom promešajte. Ako volite da se rum više osjeća, u fil dodajte preostalu aromu ruma.

 

Izvor i foto: minjina-kuhinjica