DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: OŠ „Štampar Makarije“ dobija dodatni školski objekat

Osnovna škola „Štampar Makarije“, koja je jedna od najvećih u Crnoj Gori, ubrzo će, rekonstrukcijom postojećih prostorija koje se nalaze u blizini škole, dobiti dodatni školski objekat koji će biti kapaciteta za oko 250 djece, a koji će biti priveden namjeni ulaganjem Ministarstva prosvjete i NR Kine.

Ukupna investicija u rekonstrukciju i adaptaciju je 200.000 eura, od čega će Ministarstvo prosvjete investirati 150.000, a ambasada NR Kine 50.000. To su danas, predstavljajući zajednički projekat, saopštili ministar prosvjete dr Damir Šehović i ambasador NR Kine NJ.E. Liu Đing.

Kako je rekao ministar Šehović, riječ je o prostorijama koje se nalaze prekoputa škole, a do kojih se došlo efikasnom saradnjom sa Upravom za imovinu Crne Gore. Rekonstrukcijom tih prostorija, zajedno sa ambasadom NR Kine, a uz podršku skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, se faktički dobija novi manji školski objekat površine oko 700 kvadratnih metara, koji će sadržati osam učionica, toalete i ostale prateće sadržaje, a koji će zelenim površinama i parkovskim stazama biti povezan sa matičnim objektom. Dodatno, ova škola dobila je i prostor od Ministarstva odbrane od oko 140 kvadratnih metara za potrebe produženog boravka, čime će se dodatno osloboditi prostor unutar matičnog objekta Škole.

-Sve navedeno znači da je škola „Štampar Makarije“ dobila ukupno oko 850 m2 dodatnog prostora. To znači da se dodatnim prostorom na kvalitetan način izlazi u susret potrebama za proširenje kapaciteta škola u ovom dijelu grada, do izgradnje novih objekata – kazao je ministar Šehović.

Ministar je istakao i da je pokrenut najveći investicioni ciklus u obrazovanju, vrijedan ukupno 40 miliona eura, od čega je samo dio iz kreditnih sredstava, a veći dio iz sopstvenih sredstava. U okviru tih aktivnosti, biće izgrađene čak četiri škole i to nova gimnazija u Podgorici, škola na Zabjelu, škola u City kvartu, ali i škola na Karabuškom polju. Takođe, istim sredstvima biće rekonstruisana i proširena tri vrtića, od čega dva u glavnom gradu.

Ambasador Đin je, povodom proširenja škole „Štampar Makarije“ rekao da su trenutno kinesko – crnogorski odnosi na najvišem nivou u istoriji, a saradnja u oblasti obrazovanja i kulture ostvarila je napredak. Kako je ocijenio, obije zemlje pridaju veliki značaj obrazovanju, što je osnova koja ih povezuje. Istakao je i da je tokom posjete OŠ „Štampar Makarije“ uočio koliko učenici i nastavnici ove škole vrijedno rade, zbog čega je Ambasada odlučila da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete radi na projektu proširenja.

Direktorica Vlahović rekla je da je projekat proširenja od velikog značaja za rasterećenje kapaciteta škole, te zahvalila Ministarstvu, Ambasadi NR Kine, kao i Skupštinskom odboru za obrazovanje, nauku i kulturu, na saradnji u ovom projektu.

-Nadam se da će realizacija Projekta opravdati uložena sredstva i pokazati da su došla u prave ruke – zaključila je Vlahović.

Ministarstvo prosvjete do izgradnje novih objekata, samostalno ili u saradnji sa partnerima radi na rekonstrukcijama i adaptacijama već postojećih objekata, u cilju proširenja kapaciteta. Tako su prošle godine dograđene učionice u OŠ „Radojica Perović“ vrijednosti oko 200.000 eura, a ovogodišnjom adaptacijom prostora unutar OŠ „Sutjeska“ vrijednom 30.000 eura, dobijene su još dvije učionice.