DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Za doček Nove godine nastupiće ,,Ničim izazvan” i ,,Letu štuke”, 20. decembra koncert Džibonija

Glavni grad Podgorica organizovaće doček Nove godine na Trgu nezavisnoti, u okviru kojeg će 31. decembra nastupiti grupe ,,Letu štuke” i ,,Ničim izazvan”. Prvog dana Nove godine koncert će prirediti Darko Rundek i Marko Luis, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Podgorici.

Kako je navedeno, 20. decembra u Bemax areni koncert, koji je poklon grada i kompanije Bemax imaće hrvatska zvijezda Džiboni.

Od 6. decembra do 2. januara biće organizovan Podgorički praznični bazar.

Ivona Međedović, moderatorka događaja, na današnjoj konferenciji kazala je da je Glavni grad u protekloj godini unio brojne novine kada je u pitanju kulturna ponuda grada.

-Dio toga je nesumnjivo je organizovanje Podgoričkog prazničnog pazara, kao i bogat novogodišnji program – kazala je Međedović.

Zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić osrvnula se na prošlogodišnji praznični program, i najavila ovogodišnje novitete.

-Prošle godine svjedočili smo izuzetno uspješnoj manifestaciji Podgoričkog prazničnog pazara koji je prevazišao očekivanja. Novina koja će se uvesti ove godine jeste drugačiji koncept proslave Podgoričke noći. Ona će se obilježiti 13. decembra ali na otvorenom, na Trgu nezavisnosti. To će ujedno biti i početak proslave Dana grada, 19. decembra. Ove godine obilježavamo 75 godina od oslobođenja Podgorice, i to je prilika da ovogodišnji Dan Podgorice obilježimo sedmodnevnom proslavom, koja će biti praćena bogatim progamom, a zavr[iće se svečanom sjednicom i propratnim programom 19. decembra – kazala je Vujačić.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović, saopštila je da će ovogodišnje izdanje Decembarske umjetničke scene – DEUS početi 29. novembra u prostoru ,,Kolektor”.

-Namjera uprave Glavnog grada je da, koristeći iskustva kulturnog turizma u svijetu, poveća interesovanje turista za lokalne kulturne događaje i znamenitosti grada. Ovogodišnje izdanje Decembarske umjetničke scene – DEUS će početi 29. novembra u prostoru ,,Kolektor” gdje će se tog dana otvoriti regionalna izložba 17 umjetnika iz regiona, uz koncert džez benda iz Beograda ,, Fish In Oil” – rekla je Medigović.

Kako je kazala, građane Podgorice očekuje mnogo kvalitetnog književnog, pozorišnog, muzičkog i filmskog programa, a 7. decembra će održati tehno žurka u ,,Kolektoru” .

-Nadamo se da ćemo ovim projektima doprinijeti što boljoj promociji našeg grada – navela je Medigović.

Nina Pajović, u ime Turističke organizacije Podgorice, kazala je da će se neke od tradicionalnih manifestacija koje u decembru organizuje TO Glavnog grada, ove godine organizovati u okviru Podgoričkog prazničnog pazara.

-U okviru Podgoričkog prazničnog pazara, događaj ,,Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu”, kojim TO Podgorica više od tri decenije nagrađuje pojedince i kolektive koji svojim radom doprinose unaprjeđenju ukupne turističke ponude grada, organizovaće se 6. decembra, kada će najbolji u Podgorici biti nagrađeni – kazala je Pajović.

Ona je dodala da će manifestacija ,,Podgorička noć” prvi put biti organizovana na otvorenom, a tog dana će nastupiti poznati izvođači.

-Nastupiće Bojan Marović, Bojan Delić, Danijel Alibabić, Rajo Simonović, Žuti Serhatlić i Peđa Janković, a nakon njih i specijalni gosti Ana Štajdohar sa bendom i Mostar Sevdah Reunion – najavila je Pajović.

Ona je istakla da će u nedjelju, 29. decembra, biti organizovan i dječiji novogodišnji program, kada će najmlađi imati priliku da uživaju u nastupima hora ,,Zvjezdice”, baletske škole ,,Princeza Ksenija” i dječijih animatora. Specijalni gost će biti Minja Subota.

– Podgorički praznični pazar i ostali slični projekti, doprinose podizanju kvaliteta turističke ponude grada i unapređenju iste. Podgorički pazar ima višestruke benefite ne samo za privredu grada, već i za cjelokupnu lokalnu zajednicu. Najave hotelijera za decembar su više nego dobre, očekuju nas promotivne aktivnosti u regionu u okviru regionalne kampanje Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, tako da vjerujemo da će Trg nezavisnosti u Podgorici za vrijeme novogodišnjih praznika biti centralno i omiljeno mjesto okupljanja – poručila je Nina Pajović.

Direktor Culture Club Podgorica Sava Rakočević, naveo je da će se na ovogodišnjem Podgoričkom prazničnom pazaru predstaviti lokalni proizvođači, kao i dio proizvođača sa sjevera i juga Crne Gore. Broj prodajnih objekata biće 42.

– Pazar je postao mjesto okupljanja i druženja, kao i mjesto gdje se mogu predstaviti ljudi koji cijele godine vrijedno rade, i koji mogu na ovaj način ostvariti finansijsku korist. Biće priređen bogat kulturno – muzički program, kako za najmlađe, tako i za sve druge posjetioce. Radno vrijeme Pazara i kućica biće od 15 do 23 sata, a onim danima kada budu realizovani programi u dnevnim i jutarnjim satima, tada će i prodajni objekti raditi u tim terminima – zaključio je Rakočević.

Moderatorka Ivona Međedović poručila je da će u okviru ovogodišnjeg prazničnog programa biti organizovane i druge aktivnosti, a jedna od njih je druženje na klizalištu u Njegoševom parku.

 

D. Markuš
Foto: B.Šekularac