DRUŠTVO PREPORUKA

PROGRAM STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA: Oko 11.500 radnih mjesta za visokoškolce

U okviru Programa stručnog osposobljavanja crnogorski visokoškolci ove godine na raspolaganju imaju više od 11.500 mjesta kod poslodavaca, kazala je generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete, Mubera Kurpejović.

Ona je najavila da će u cilju obezbjeđivanja kvalitetne obuke za korisnike, kao i prethodnih godina, sprovoditi stroge kontrole.

Anketa koja se periodično sprovodi među visokoškolcima, ističe Kurpejović, pokazala je da je više od 90 odsto korisnika zadovoljno.

-Cilj programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, s kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike – pojasnila je ona.

Posmatrano po oblastima i studijskim programima poslodavci su, ističe Kurpejović, najviše bili zainteresovani za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma, a iz tih oblasti je bilo i najviše prijavljenih visokoškolaca.

-Dodatno, u namjeri da obezbijedi sigurno sticanje praktičnih znanja i tokom studija Ministarstvo prosvjete u okviru izmjena Zakona o visokom obrazovanju propisalo je da praksa mora činiti minimum 25 odsto studijskog programa. Prethodne godine sprovedene su i oštrije kontrole realizacije programa u cilju obezbjeđivanja kvalitetne obuke za korisnike, a tako će biti i ove – zaključila je Kurpejović.

Podsjetimo, prijavljivanje osme generacije korisnika za učešće u Programu stručnog osposobljavanja visokoškolaca počelo je u 18. oktobra i trajaće do 18. novembra.

 

Izvor: Dnevne novine