ART PREPORUKA

SAJAM KNJIGA U PODGORICI: Dragana Kršenković – Brković promovisala monografiju ,,Fragmenti”

Crnogorska književnica Dragana Kršenković – Brković promovisala je danas na Sajmu knjiga u Podgorici monografiju ,,Fragmenti-Zapisi o književnosti”.
U ovoj knjizi su sabrani tekstovi koje je autorka posvetila značajnim književnim temama među kojima su ,,Onirizam Edgara Alana Poa i egzistencijalni nemir Ališe Ostrajker”, ,,Međusobna povezanost tekstova: Mitsko zaleđe i arhetipska simbolika E.S.”, ,,Prikriveni tokovi značenja u Andreju Rubljovu”, ,,Zaboravljeno putovanje – tragovi utisnuti u bajkama”, ,,Feministička revizija mitologije: Razbijanje patrijarhalnih obrazaca identifikacije žene u klasičnim bajkama” i ,,Igra, mašta i tajanstvena moć bajki”.
Tekstovi su, ističe Kršenković – Brković, nastajali sporadično, kroz dugi vremenski niz.
– Inspirisana nekim djelom, ja sam za sebe zapisivala kako vidim i šta vidim i prepoznajem u tom djelu. Sam izbor i redoslijed je bio gotovo slučajan. Bilo mi je logično da krenem s poezijom – kazala je Kršenković – Brković.
Bajke su se pokazale kao pravi književni izazov.
Pisati i stvarati, kaže, jeste potreba za preispitivanjem i pronalaženjem svog lika. Istovremeno, pisati znači osluškivati, tragati za nečim univerzalnim.
Ova monografija istražuje na koje to načine izdvojena djela usklađuju odnos između prolaznog i vječnog.
– Mi smo određeni prostorom i vremenom, kategorijama koji nas život čine upravo ovakvim – ističe Kršenković – Brković.
Dodaje da pisati isto tako znači upravo ići tim tragom, postavljati pitanja koje traže odgovor, poput ko smo, gdje smo, gdje to idemo.
Kao UNESCO-va stipendistkinja u Njujorku i Vašingtonu, dodaje da su joj život i rad i Americi pružili uvid u drugačiju kulturu i drugačiji odnos prema radu.
– Da vi od nekoga prepišete ili mislite da ne zapišete da je to od nekoga, prosto, da tačno ne navedete izvor za svakog ko to želi da provjeri, pronađe, eventualno nastavi pisanje i tako dalje, to je nemoguće. To je stvar etike i morala – kazala je Kršenković – Brković.
Moderator je bio Vlatko Simunović.
B.R.

kud duga