MODA SLAJDER

DRUGO VEČE IFF PORTO MONTENEGRO 2019: Kreacije prikazali Rami Kadi, Davide Grilo i Albino D’Amato

Drugo veče IFF Porto Montenegro 2019. u ,,Synchru” obilježile su kolekcije libanskog kreatora Ramija Kadija i italijanskih dizajnera Davida Grila i Albina D’Amata.
Generalni direktor Porto Montenegra Dejvid Margason rekao je da je festival ove godine veći i bolji i da sadrži divna iznenađenja, te zahvalio svom timu na odličnom radu.
Vlasnica agencije Vesna Mandić rekla je da su Porto Montenegro i ,,Fabrika” fantastičan tim i da su odradili sjajan posao.
– Naša namjera, kada smo počeli festival, bila je da treće nedjelje jula Porto Montenegro bude stjecište modnog svijeta. To neće biti samo kreatori koji prikazuju svoje kreacije, već najugledniji ljudi iz modnog svijeta – rekla je Mandić, zahvaljujući specijalnim inostranim gostima, među kojima su PR i communications manager ,,Diora” Bernar Danijon, zatim Dragana Kunjadić Kapasa, te influenseri Ignjacio Mozer, Čečilija Rodriges i Nikol Macokato.
Nakon govora prvi se publici predstavio libanski kreator Rami Kadi kolekcijom ,,The Temple of Flora”.
Ova kolekcija za sezonu jesen/zima 2019-20 prikazana je prije 17 dana na nedjelji mode u Parizu, a dizajner je inspiraciju pronašao u istoimenom djelu Roberta Džona Tortona, objavljenom prije 220 godina dok je radio istraživanje u pariskoj biblioteci.
– Ja sam disleksičan, ne mogu dobro da čitam. Tako da, moje istraživanje je više vizuelno. Uzeo sam tu knjigu, otvorio je i unutra je bilo nevjerovatnih slika cvijeća. Bio sam tako inspirisan i toliko me je ova knjiga dirnula pa sam iz tog razloga odlučio da napravim kolekciju na osnovu tih crteža – kazao je Kadi za MNE magazin.
U centru kolekcije je cvijet. Kadi je tako prikazao kaleidoskop boja, metalik, cvjetnih, 3D šljokica i pletenih detalja, novitete u tehnici, slojevitost, ručni rad i perje na haljinama, lepršavim i pripijenim, sa izrezom i bez njega. Za kraj je, uz aplauz, sačuvao izlazak manekenke u vjenčanici koja je ostavila bez daha sve u ,,Synchru”.
Novina u ovoj kolekciji su i PVC cipele koje je uradio u saradnji sa Emom Butros iz ,,Poise designa”.

This slideshow requires JavaScript.

U drugom dijelu večeri prikazana je modna revija pod nazivom ,,The best from Who is on next by Simonetta Gianfelici”. Predstavili su se pobjednici ovog takmičenja Davide Grilo i Albino D’Amato sa po 12 modela.
Kolekciju, koja je počela uz pjesmu Luiđija Tenka iz 1962. godine ,,Mi sono innamorato di te”, a završena Mininom iz 1966. godina ,,Sono come tu mi vuoi”, prikazao je Davide Grilo. Bila je romantična, mladalačka, sa dosta zanimljivih detalja, nabijena emocijama, pastelnih boja, a otvorena je manekenkom koja je izašla sa bijelom maskom preko lica, u bijelom kompletu. Aplauz za kraj.
Grilo je kolekciju opisao kao lično iskustvo i putovanje.
– Moja kolekcija prezentuje svjetlost, istraživanje onoga ko sam – kazao je Grilo.

This slideshow requires JavaScript.

Albino D’Amato odabrao je modernu, elektro dens muziku za prikazivanje svoje kolekcije. U njegovim kreacijama, ljepota je bila u jednostavnosti, ali i, budući da spaja arhitekturu i modu, novinama. Ispod bijele haljine iskombinovao je crne cigaret pantalone ili bijelu providnu košulju sa bijelim pantalonama. Dominirale su upravo crna i bijela boja.
Ovo je bila kombinacija najnovije rizort kolekcije i komada koji su prikazivali njegov brend ,,Albino Teodoro”.
– Spoj arhitekture i mode kod mene se ogleda kroz formu komada i materijale. Volim da koristim konzistentne materijale, koji imaju strukturu koja jeste jednostavna, ali posjeduje i taj arhitektonski oblik, ponekad i veliki volumen – kazao je D'Amato.

This slideshow requires JavaScript.

Večeras, završne večeri IFF Porto Montenegro 2019 kolekcije će prikazati Majkl Činko i Luiza Bekarija.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac