Porto Novi
MODA SLAJDER

RAMI KADI UOČI REVIJE NA IFF PORTO MONTENEGRO 2019: Presrećan sam što sam ovdje

Libanski dizajner Rami Kadi otvoriće večeras program druge večeri Internacionalnog modnog festivala ,,Porto Montenegro 2019” u ,,Synchru”.
To je bio povod za naš razgovor.
Kako ste zadovoljni gostoprimstvom u Porto Montenegru?
– Veoma je lijepo. Govorio sam drugim novinarima da su organizatori revija i cijelog festivala izuzetno profesionalni i uvijek žele da nam udovolje. Presrećan sam što sam ovdje.
Prikazaćete večeras najnoviju kolekciju ,,The Temple of Flora”. Inspirisana je djelom Roberta Džona Tortona, objavljenim prije 220 godina. Što Vas je u tim floralnim crtežima privuklo da ste poželjeli da od toga napravite kolekciju?
– Radio sam istraživanje u biblioteci u Parizu. Ja sam disleksičan, ne mogu dobro da čitam. Tako da, moje istraživanje je više vizuelno. Uzeo sam tu knjigu, otvorio je i unutra je bilo nevjerovatnih slika cvijeća. Bio sam tako inspirisan i toliko me je ova knjiga dirnula pa sam iz tog razloga odlučio da napravim kolekciju na osnovu tih crteža.
Koje su to novine koje ste unijeli u ovu kolekciju?
– Puno smo radili na metalnim djelovima koji su postavljani tako da izgledaju kao pozlaćeno lišće. To je ta novina koju sam kreirao za ovu kolekciju.
Kako je kreirati modu u Bejrutu?
– Bejrut je prijestonica mode u aparskom svijetu. Veoma sam ponosan što sam Libanac i što imam tu svoj atelje. Bejrut je veoma inspirativan za mene jer tu imate tradicionalnost Arapa, ali je u isto vrijeme i veoma liberalan, imate slobodu da radite što god želite. Zbog toga mnogi umjetnici potiču iz Bejruta.
Koja je to poruka koju želite da prenesete kroz modu?
– To je onako kako razmišljam, volim da razmišljam van okvira, spajam nespojivo i da stare tehnike činim modernim i novim.
Bojana Radonjić
Foto: B. Šekularac