PREPORUKA SPORT

PRIZNANJE ZA ASA: Nikoli Vučeviću uručena Zlatna plaketa

NBA asu i prvoj zvijezdi Orlanda, košarkašu Nikoli Vučeviću, danas je uručena Zlatna plaketa za izvanredne sportske rezultate na međunarodnom nivou i za promociju crnogorskog sporta, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Svjetski proslavljenom  košarkašu su Zlatnu plaketu uručili prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Stevo Popović, urednici časopisa koji je ustanovio ovu nagradu.

Bjelica se osvrnuo na sportski put  Vučevića, koji je još kao srednjoškolac otišao u SAD gdje je igrao za Stonridž Prep u Simi Valiju (Kalifornija) i bio najdominantniji igrač u tom takmičenju.

-Bio je kapiten, najbolji strijelac i skakač svoje škole. Potom je igrao na Univerzitetu Južna Kalifornija tokom tri godine. Na posljednjoj godini koledža prosječno je postizao 17 poena i 10 skokova po meču – kazao je Bjelica.

Vučevićeva karijera u NBA ligi počela je 2011. godine kada je odabran kao 16. pik NBA drafta od Filadelfija Seventisiksersa, sa kojima je u decembru potpisao ugovor, dok je za vrijeme lokauta igrao za Budućnost.

-U svojoj prvoj sezoni odigrao je 51 utakmicu, od toga 15 kao starter i prosječno postizao 5,5 poena i 4,8 skokova. Godine 2012, Vučević je prešao u Orlando Medžik, tim za koji i danas nastupa. Iste godine, Vučević je imao 29 skokova u meču protiv Majami Hita, postavivši tako klupski rekord. Ove, 2019. godine, Vučević je izabran  za Olstar utakmicu u Šarlotu, prvi put u karijeri, ali se nadamo ne i posljednji put – kazao je Bjelica.

Dobitnici ove zlatne plakete su, pored pomenutih, i košarkaš Bojan Dubljević, crnogorski reprezentativac koji je sa svojim timom “Valensija” iz Španije, osvojio je Euro kup Evrope i i proslavljeni crnogorski džudista i nekadašnji vicešampion svijeta Srđan Mrvaljević.

 

Izvor i foto: Cdm