ART SLAJDER

ŽAN POL MONIK (INCOGNITO) ZA MNE MAGAZIN: Donosimo vanvremenske hitove u Porto Montenegro

Foto: Marc Albert Multimedia

Rodonačelnici britanske esid džez scene, sastav ,,Incognito”, donose vanvremenske hitove na pozornicu ,,Synchra” u Porto Montenegru 17. avgusta.
To je bio povod za ekskluzivni intervju sa vođom benda Žan Pol Monikom, poznatim pod nadimkom Blui, koji kaže da mu je drago da se vraća u Crnu Goru i da će ovoga puta publika biti u prilici da upozna i mnoga nova lica koja su došla u bend, te da očekuje da čuju nevjerovatne glasove, moćne instrumentaliste i uzbudljiv muzički okršaj bubnjara i perkusioniste.
Četrdeset godina naš sagovornik stvara muziku sa ,,Incognitom”, živi dječački san, a pored toga ostvarene su saradnje sa mnogim uzorima sa kojima je  u školskoj klupi zamišljao da će raditi, crtajući kako će izgledati njegov bend i pišući imena osoba koje će svirati u njemu. Upravo za jedan takav crtež je dobio šamar od učiteljice, jer je trebalo da piše esej, a ne da crta, ali, u ovom razgovoru za MNE magazin kaže da najvažnija stvar u svemu tome jeste da nastavnici razumiju da ne smiju nikada nikoga potcijeniti. Posebno se to, dodaje on, odnosi na djecu. Moraju, dodaje, vidjeti svjetlost u osobi i tu svjetlost u njoj potencirati i da je to najbolji način kako služiti čovječanstvu.

Vraćate se u Crnu Goru 17. avgusta kako biste nastupili u ,,Synchru” u Porto Montenegru. Kakva su očekivanja od koncerta i pripremate li posebnu setlistu za tu noć?
– Veoma sam zadovoljan što se vraćam u taj dio svijeta opet. Dugo nas nije bilo tu! Sviraćemo mnoge klasike ,,Incognita”, kao i materijal sa najnovijih albuma. Predstaviću mnoga nova lica publici i neka očekuju da čuju nevjerovatne glasove, moćne instrumentaliste i uzbudljiv muzički okršaj bubnjara i perkusioniste. Biće i velikih balada. Najviše od svega, očekujte radosnu, nadahnjujuću fank muziku za vašu fank dušu.

Na slavljeničkoj ste turneji. Prošlo je 40 godina otkako ste osnovali ,,Incognito”: Kako se sjećate početaka, trenutka kada ste osmislili ime ,,Incognito” i ideje iza benda i muzike koju ćete stvarati?
– Bilo je to putovanje pretakanja snova u stvarnost. Iako posjedujem lošu memoriju, sjećam se osnivanja ovog benda 1979. godine kao da je bilo juče. Moja sjećanja veoma su jasna kada je riječ o rađanju moje djece i rađanju ovog benda. Pretpostavljam da je to zbog važnosti ovih događaja u mom životu i ljubavi prema njima.
Ime Incognito odabrao sam, jer sam znao da će ovo biti bend koji će se iznova mijenjati. Kroz njega je prošlo na stotine muzičara, pjevača, aranžera, tehničara i gostiju. Želio sam muzički kolektiv nasuprot bendu u tradicionalnom smislu. Čini se da se bendovi ponašaju kao bande, a meni je draže bilo da to bude muzička porodica, nepredvidljiv kolektiv.
Soul, džez i fank bili bi uvijek tu. Grupe poput ,,Kool & the Gang”, ,,Earth Wind & Fire”, ,,Tower Of Power”, ,,Rufus & Chaka Khan”, ,,Banda Black Rio”, ,,Chicago” imale su toliki uticaj na moj muzički ukus da ih je bilo teško ignorisati ili zaboraviti. Srećom po nas, uspio sam da razumijem važnost uticaja i važnost stvaranja jedinstvenog zvuka, a ne biti žrtva toga da postanemo samo još jedan bend koji će biti kopija drugih.

Foto: Marc Albert Multimedia

Izjavili ste u intervjuu: ,,Sviramo za osmijeh. Želim da ostavim osjećaj za sobom koji sam ja imao kao tinejdžer dok sam išao da slušam i gledam nastupe ,,Earth Wind & Fire”, ,,Kool & The Gang” ili ,,Tower Of Power”. Nadahnut, inspirisan i srećan!” Da li je to ono što Vas tjera naprijed nakon 40 godina u ,,Incognitu” – inspirisati i biti inspirisan, nadahnjivati i biti nadahnut?
– Ljudi dolaze iz udobnosti svojih domova, prkose vremenskim neprilikama, plaćaju ulaznicu… Oni žele da im podignete raspoloženje i da ih inspirišete, žele da osjete tu konekciju sa vama, žele da ih uzbudite i ,,raspametite”! Neki dođu da prizovu uspomene, drugi da vide i čuju o čemu se tu radi. Neki su vas prigrlili kao dio svog života, drugi dođu da pjevaju sa vama. Pjesme pripadaju njima koliko i nama!
Ovo su razlozi zbog kojih odlazim na koncerte i festivale. Ja razumijem svoju publiku. Ja sam oni i oni su ja!
Pjevate: ,,Talkin’ loud and sayin’ somethin’, ’bout the way we live our lives, talkin’ loud and sayin’ somethin’, revelations from a risin’ generation.” Kako vidite današnju generaciju i koliko glasno oni govore o životima koje živimo danas?
– Poruka mora biti jednako snažna koliko i muzika, jedno drugo nadopunjuju. Muzika bez poruke nema svrhe u mom životu. Život bez podizanja svijesti, ljubavi i razumijevanja nije život. Život sastavljen samo od prošlosti čini ispraznu budućnost.
Veliku ljubav i srodstvo gajim prema kolegama i novim i budućim generacijama. Bendovi i izvođači poput ,,Yakula”, Andersona Paka, Rajana Portera, Kamasija Vašingtona, BADBADNOTGOOD-a, Šafika Husaina, ,,Hiatus Kaiyotea” i ,,Snarky Puppyja” donose svjetlost i ,,inspiraciju, informaciju” (prim. aut. stih iz pjesme ,,Talkin’ loud”) koja garantuje svjetliju budućnost našoj planeti!

Foto: Marc Albert Multimedia

Radili ste sa mnogim izvođačima o čijoj ste saradnji sanjali još od školskih dana. Kako ste rekli – bili ste u stanju da odvojite Bluija muzičara i Bluija obožavatelja kada ste radili sa tako velikim imenima. Ipak, ko je je ostavio najveći utisak na Vas?
– Velikani nose veliki legat dostojanstveno i s ljubavlju! Bio sam veliki primalac te ljubavi u prijateljstvu i radu sa Stivijem Vonderom, Lionom Verom, Alom Džeroom, Čakom Kan, Džordžom Djukom, Džordžom Bensonom, Stivom Gadom, Markusom Milerom, Alom Mekejom, Filipom Bejlijem i Brendom Rasel. Svi oni ostavili su nemjerljiv utisak na moju dušu!
Kako ističete, ne smeta Vam da ponavljate u intervjuima scenu kada na času Engleskog jezika crtate, učiteljica Vas udari po glavi jer bi trebalo da pišete sastav, a ne da crtate, pocijepa papir i baci ga. Na tom crtežu bio je Vaš idealni bend. Ono što ne čujemo često jeste kako je ta učiteljica reagovala kada je vidjela da ste postali poznati?
– Najvažnija stvar nije da se hvalim slavom i dokazujem joj da je pogriješila, već u razumijevanju da nikada ne smijete potcijeniti niti osobu niti njene aspiracije, bez obzira koliko vama nemoguće te težnje izgledale. Posebno kada je riječ o djeci. Vidjeći svjetlost u toj djeci i podsticati tu svjetlost najbolji je način na koji ćete služiti čovječanstvu!
Kako ste se osjećali kad ste shvatili da je muzika koju stvarate sa ,,Incognitom”, kako ste kazali, veća od Vas?
– Shvatio sam kakvu moć muzika ima prije nego što sam osnovao ,,Incognito”. Znao sam da muzika ima snagu da razveseli tužne ljude. Znao sam da muzika ima iscjeliteljsku moć. Znao sam da ostvaruje sne još kad mi je bilo pet godina.
Što  možete reći o albumu koji pripremate sa ,,Incognitom”  kojim ćete obilježili 40 godina rada?
– Da, u 2019. proslavljamo 40 godina rada. Uživam u stvaranju albuma bez pritiska, jer u ovom trenutku sam ga finansiram. Pun je eksperimentisanja u muzici i svježih zvučnih avantura i raduje me. Ako niste zadovoljni svojih kreacijama, ne možete očekivati od drugih da im se raduju! Najvažnija lekcija koju sam naučio u muzici jeste pronaći veliku ličnu sreću u stvaranju muzičkih djela. Ostalo će doći na svoje, a ako i ne dođe, ostaje vam lijepo iskustvo.
Pored izvanredne stalne postavke ,,Incognita”, tu su novi mladi pjevači i saradnici poput Čeri V, Roberte Džentile, Džejmsa Berklija (iz ,,Yakula”) i Sajmon Bedoa (iz ,,Submotion Orchestra”), kao i velikani iz svijeta muzike – Majsa, Fil Peri, Mario Bjondi i ,,Take Six”. Živim svoj san!
Bojana Radonjić

kud duga