ART PREPORUKA

BEOGRAD: Izložba ,,Čistač” Marine Abramović od 21. septembra u Muzeju savremene umjetnosti

Foto: Kreemart

Dugoočekivana retrospektivna izložba ,,Čistač” Marine Abramović, jedne od najvećih svjetskih umjetnica, biće prikazana domaćoj i regionalnoj javnosti u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine.
Ujedno, ovo će biti jedinstvena prilika da se publika upozna sa najznačajnijim radovima jedne od vodećih umjetnica performansa u njenom rodnom gradu, prvi put nakon 44 godine.
,,Čistač” je prva velika evropska retrospektiva njenog rada, premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, da bi nakon toga postavka obišla Dansku, Norvešku, Njemačku, Italiju i Poljsku.
Izložba u Srbiji, kako je to saopšteno, predstavlja posljednju stanicu na turneji i nosi poseban značaj jer simboliše povratak umjetnice u grad svog rođenja i gdje je posljednji put samostalno izlagala davne 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umjetnosti.
– Veoma se radujem povratku kući i predstavljanju retrospektive rada publici na ovim prostorima. Želja mi je da ,,Čistača” pogledaju prije svega mladi kojima bih voljela da približim sve što sam uradila u proteklih 50 godina. Svaka nova generacija nosi neku posebnu energiju koja za mene predstavlja vječitu inspiraciju – izjavila je Marina Abramović.
Postavka hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere umjetnice – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramović.
Kroz ovu retrospektivu, koja ima, prije svega, edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska djela umjetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i djela koja su obilježila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umjetnik je prisutan).
Dodatno, program izložbe čine i projekcije filmova o Marini Abramović, predavanja o umjetnosti performansa i javna vođenja, sa ciljem da se javnosti približi njeno kompleksno stvaralaštvo koje uključuje i značajne radove iz rane beogradske faze.
Izložbu ,,Čistač” organizuje Muzej savremene umjetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umjetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).
Kustosi su Dejan Sretenović (Muzej savremene umjetnosti), Lena Essling (Moderna Museet), Tine Colstrup (Louisiana Museum of Modern Art) i Susanne Kleine (Bundeskunsthalle).
Evropska kritika je sa velikim pohvalama i najvišim ocjenama ocjenila izložbu ,,Čistač“ koja nosi izuzetnu umjetničku vrijednost i otvara nove percepcije kod posjetilaca, imajući u vidu da je Marina Abramović, prije svega, svjetski poznata po radikalnim performansima u kojima konstantno preispituje i pomjera sopstvene fizičke i psihičke granice.
Izvor: klix.ba