MAGAZIN PREPORUKA

NAGODBA: Vajnstin spremio 44 miliona dolara za žrtve seksualnog zlostavljanja

Foto: Chris Pizzello/Invision, via Associated Press

Filmski producent Harvi Vajnstin i čelnici njegovog nekadašnjeg studija postigli su načelni dogovor sa ženama koje ga optužuju za seksualno uznemiravanje, prenose američki mediji.

Advokati su objasnili da bi nagodba vrijedna 44 miliona dolara trebalo da bude nadoknada žrtvama koje su ga tužile.

Vajnstin negira da je seksualno uznemiravao više od 75 žena.

On će se, ipak, naći pred njujorškim sudom u junu, jer su dvije žene protiv njega pokrenule krivične postupke, optužujući ga za silovanje.

Adam Haris, advokat studija čiji je Bob Vajnstin jedan od osnivača, rekao je sudiji da je „načelni finansijski dogovor” postignut, navodi novinska agencija AP.

– Lično sam veoma optimističan – dodao je on.

Vajnstinovi saradnici su kasnije za ,,Wall Street Journal” objasnili da će vrijednost dogovora biti otprilike 44 miliona dolara.

Ešli Džad ostaje jasna: ,,Moj krivični postupak je u toku i namjeravam da pošaljem Harvija Vajnstina na sud. Nisam dio nikakve nagodbe.”

U oktobru 2017. ,,New York Times” objavio je priču o detaljima optužbi protiv Harvija Vajnstina za seksualno uznemiravanje.

Glumice Rouz Mekgovan i Ešli Džad među prvima su javno o tome govorile.

Među optužbama bilo je i onih da je primoravao žene da ga masiraju i gledaju golog. Navodno je ženama obećavao da će im pomoći u karijeri u zamjenu za seksualne usluge.

Producent se izvinio navodeći da „zna da je nanio mnogo bola”, ali je negirao da je saradnice seksualno uznemiravao više od tri decenije.

Prigovori na Vajnstina doveli su do formiranja #MeToo („I ja”) pokreta, koji okuplja stotine žena koje svjedoče da su ih uticajni muškarci iz svijeta biznisa, politike i zabave seksualno uznemiravali i zlostavljali.

Kako su se optužbe gomilale, njegova kompanija „Weinstein Co” ga je otpustila i bankrotirala.

Vajnstin prvo ročište ima 3. juna povodom pet krivičnih prijava, koje su dvije žene podnijele protiv njega.

Ako ga proglase krivim, mogao bi da ostatak života provede u zatvoru.

Izvor: BBC Srbija