DRUŠTVO PREPORUKA

VLADO DELIĆ, DIREKTOR DJEČIJEG DOMA “MLADOST” U BIJELOJ: Razlozi napuštanja djece nikad nijesu finansijski

Vaskršnje i prvomajske praznika 20 djece iz Dječijeg doma “Mladost” u Bijeloj  provelo je kod svojih bioloških roditelja. Od  njih 66, koliko ih trenutno boravi u toj ustanovi, svi imaju poznatog bar jednog roditelja.  Ali, kako za MNE magazin kaže direktor Vlado Delić, svega njih 28, ili jedna trećina štićenika Doma, odlazi povremeno u svoju primarnu porodicu ili ih roditelji posjećuju.

Delić priča da, prema dosadašnjem iskustvu, roditelji ne ostavljaju djecu iz finansijskih razloga . Uvijek su to drugi razlozi. Međutim, i pored tih drugih razloga prisutna je veoma skromna finansijska situacija u porodici, pogotovo ako je u pitanju bolest roditelja, kao razlog za smještanje djece u Dom.

– Najčešći razlozi su zanemarivanje, neizvršavanje ili neadekvatno vršenje roditeljskih dužnosti, bolest roditelja, nasilje nad djecom ili zlostavljanje –  kaže Delić.

Direktor Doma podsjeća i da je prošle godine u primarnu porodicu vraćeno 17 djece, ali da je ta brojka bila izuzetak, te da se godišnje vrati svega dvoje do četvoro djece. Osvrćući se na finansijske razloge napuštanja djece i povezivanje sa isplatama hraniteljskim porodicima, on dodaje da nadoknada za hraniteljstvo nad djetetom ista kao i za smještaj u Domu, odnosno 250 eura plus dječiji dodatak u iznosu od 40,78, dok nadoknada hranitelju iznosi oko 70 eura na mjesečnom nivou.

Zahtjevi za usvajanje se podnose Ministarstvu rada i socijalnog staranja u Podgorici. Procjenu podobnosti za usvajanje rade centri za socijalni rad. Par ili pojedinac koji želi da usvoji dijete podnosi zahtjev Centru za socijalni rad u svom mjestu prebivališta. Centar za socijalni rad procjenjuje podobnost i zakonsku ispunjenost uslova za usvojenje.  Ako ispunjavaju uslove  dobijaju timsku procjenu da su podobni da usvoje dijete. Timska procjena se dostavlja Ministarstvu rada i socijalnog staranja u Podgorici, koje vodi evidenciju o parovima koji su podobni  za usvojenje i vrše sparing djeteta spremnog za usvajanje sa  podobnim parom za usvojenje. Nakon toga par upoznaje dijete i određeni period provodi sa njim, da bi se upoznali i razvili emotivan odnos. Ako sparing bude ocijenjen kao uspješan u nadležnom Centru za socijalni rad se zaključuje usvojenje.

On dodaje da Dom ne vode evidenciju o broju procedura za usvajanje, to je nadležnost Centra za socijalni rad,  ali da trenutno nemaju ni jedan kontakt potencijalnih usvojitelja i djeteta spremnog za usvajanje.

-U prošloj godini je bilo svega jedno usvajanje, a bilo je godina kada je taj broj iznosio 10 do 15 djece – kaže Delić. Nažalost, broj djece koja godišnje pristignu u Domu na brigu nije srazmjeran tome. Delić je rekao da im se godišnje priključi 12 do 18 djece. Ipak, “bilo je godina kada je taj broj bio iznad 25”.

Trenutno najstariji štićenik u toj Ustanovi ima 19 godina.

-U partnerstvu centara za socijalni rad i naše ustanove uz participaciju djeteta pravi se plan otpusta koji podrazumijeva pripremu uslova za napuštanje Doma i stvaranje uslova za prihvat djeteta u lokalnoj zajednici u koju se vraća. Dijete se,  uz psihosocijalnu podršku stručnih radnika Doma, osnažuje za izlazak iz Doma- kazao je direktor  Delić.

 

M.S.