Porto Novi
ART BILI SMO NAŠE PRIČE SLAJDER

ZETA – MATAGUŽI: Smotrom dječijeg folklora obilježeni 75. i 115. rođendani KUD “Špiro Kaluđerović” i OŠ “Zarija Vujošević”

 

Smotra dječjih folklornih ansambala do 14 godina održana je u Matagužima i dio je projekta koji je podržan od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore na njihovom javnom konkursu “Kultura spaja – od amatera do profesionalaca” u organizaciji KUD “Špiro Kaluđerović” iz Mataguža.

Ovom smotrom obilježava se 75 godina postojanja KUD “Špiro Kaluđerović” iz Mataguža i 115 godina rada OŠ  “Zarije Vujošević” u Matagužima gdje se smotra i održala – na platou (amfiteatru) jedinstvenom prostoru kad su škole u pitanju iz čak 1909. godine što govori o utemeljenju kulture i prosvjete u Zeti. Cilj smotre je da okupi mladu djecu, da im pruži priliku da pokažu igračko-pjevačko znanje i da se djeca socijalizuju – jer, u današnjem vremenu nemaju baš puno prilike za to kad društvene mreže i telefoni imaju primat. Smotra je okupila 350 djece iz cijele Crne Gore, a učestvovalo je jedanaest ansambala. Kako to praksa i nalaže učesnici su pred nastup izveli defile za okupljene građane.

Jovica Kaluđerović, predsjednik UFACG i umjetnički rukovodilac KUD “Špiro Kaluđerović”, obraćajući se publici i pozdravljajući folkloraše, zahvalio se Ministarstvu kulture i medija koje je prepoznalo ovu manifestaciju, Ireni Raičević iz Upravnog odbora OŠ “Zarije Vujošević” i posebno direktorici Sonji Kenjić koja je, kako kaže, s entuzijazmom sve ovo podržala ali i svim ostalim radnicima škole koji su pomogli da se sve spremi i organizuje. Naglasio je da je ovo prva kulturna manifestacija u Matagužima poslije 40 godina. On je sa bratom baš u KUD “Špiro Kaluđerović”, koje je jedno od najstarijih u Crnoj Gori, ali nažalost nije radilo u kontinuitetu, i zaigrao prve folklorne korake. Javnosti su sa ocem Sretenom Kaluđerovićem, koji je i zaslužan za očuvanje legata KUD “Špiro Kaluđerović” čiji je osnivač i predsjednik, prepoznati po radu u FA “Crna Gora”. Oni su prije godinu dana odlučili da jednu svoju područnu jedinicu nazovu baš imenom Špira Kaluđerovića i time nastave tradiciju i sačuvaju od zaborava impresivan rad ovog KUD-a podsjećajući da je društvo u ono vrijeme imalo osim folklorne i dramsku i recitatorsku sekciju.

This slideshow requires JavaScript.

Otvarajući smotru direktorica OŠ “Zarija Vujošević” Sonja Kenjić je istakla:

“Kao nekom ko povremeno ima priliku da obuje opanke, obuče nošnju i izađe na scenu, velika mi je čast i zadovoljstvo da danas ovdje vidim mladost naše Crne Gore koja se trudi da sačuva od zaborava našu tradiciju kroz pjesmu, igru, raznolikost nošnji i koreografija i koja nas podsjeća na to i šta su ošvice, zlatovez, čoja, kako izgleda ćemer, dolama, dolaktica, džamadan, dušanka, toke… Smatram da je ova smotra  dobra prilika za bogaćenje kulturnih sadržaja ne samo za lokalno stanovništvo sa teritorije Opštine Zeta nego i šire. Ona doprinosi utemeljenju multikuluralnosti, valorizaciji nematerijalnog kulturnog nasljeđa naše države, povezivanju djece iz različitih krajeva zemlje, kao i promociji tradicionalnih vrijednosti. Ona nas podsjeća i na sve one blagodeti bavljenja folklorom, a posebno za  našu djecu, koja jesu i moraju biti i temelj i čuvari tradicije. Bez obzira što poboljšava koordinaciju, doprinosi jačanju timskog duha, pomaže u socijalizaciji, nudi mogućnost putovanja i druženja, čuva zdravlje,  folklor nije i ne smije biti samo zabava uz tradicionalne ritmove, muziku i nošnju. Folklor je dio našeg identiteta, kulture i nasljeđa!”

Pored KUD “Špiro Kaludjerović” kao domaćina na smotri su učestvovali: FA”Crna Gora”, KUD “Mladost” i FA “Vila” iz Podgorice,  KUD “Bihor” iz Petnjice, KUD “Tekstilac” iz Bijelog Polja, KUD “Duga” iz Berana, KUD “Sveti Jovan Vladimir” iz Bara, FA “Nikola Đurković” iz Kotora, KUC “Kadena” i KUD “Boka” iz Tivta. Pored njih je svoje pjevačko umjeće pokazala i Anđela Bujišić iz FA “Crna Gora”.

Nakon Smotre organizvan je okrugli gdje su predstavnici folklornih ansambala razgovarali o statusu folklora i odnosu sa državnim institucijama kao i značaju ovakvih i sličnih manifestacija.

Najljepše parče zemlje za Dom omladine

Podsjetimo, folklorna sekcija KUD “Špiro Kaluđerović” počenje sa radom 1971. godine, dolaskom Dragana Tripunovića, koji se vraća sa studija iz Rusije, gde je završio odsjek koreografije za tradicionalne igre. Društvo je učestovalo četiri puta na smotri “Selo veselo” koje je od 1969, godine pod tim nazivom trajalo punih 35 godina da bi preraslo i Smotru kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Društvo je bilo i pobjednik desetog ciklusa “Znanja i imanja” u kulturnom stvaralaštvu nekadašnje Jugoslavije 1978. godine. Među priznanjima su i nagrada “19. decembar” i republička nagrada za kulturno stvaralaštvo. Sa dramskom sekcijom je jedini seoski ansambl koji je tri godine za redom bio učesnik Smotre dramskih amatera Crne Gore sa zapaženim rezultatima. Od 2007. godine Društvo prestaje sa radom do prije godinu godinu dana kad se počinje pisati neka nova istorija i oživi nekadašnji rad..

This slideshow requires JavaScript.

Ansambl je radio u podrumskim prostorijama škole “Zarije Vujošević” sve dok, zahvalljujući zavještanju i donaciji Aka Đokina Grbavčevića koji je najljepše parče zemlje u selu Mataguži poklonio omladini sela za trajno korišćenje, seljani nisu napravili Dom kulture koji je zvanično otvoren 1971. godine. Bio je centar zbivanja i života mladih  do čak 2007. godine. Nakon prestanka rada ansambla “Špiro Kaluđerović” i sami Dom prestaje biti korišćen, te danas stoji kao ruina o kojoj niko ne vodi računa.

Interesantno je da su Diple Ljubomira Majića i pjevanje Darinke Kaluđerović, Miće Raičevića i Dragice Raković ušli u kulturnu baštinu Crne Gore i Evrope i tako sačuvani kao nematrijalno kulturno blago. Treba pomenuti i one kojih više nema a ostavili su neizbrisiv trag u radu ovog ansambla: Slavko Popović, dramaturg, zatim, čovek koji je utemeljio i stilizovao crnogorske igre do neviđenih visina – Miško Kaluđerović, glumica Anka Kaluđerović-Đurišić, kao i guslar Boško Majić.

Šampioni

 Jovica Kaluđerović je posebnu zahvalnost izrazio čovjeku koji mu je pored oca i strica koji su mu bili prvi treneri i uzori i koreografi vrlo važan u njegovom razvoju a to je Željko Jovov Vuletić kojeg su zvali Šekspir. On je uvijek poslije koreografije govorio: “Bravo, šampione!”. Ova smotra je pokazala da se djeca i te kako daju folkloru i ozbiljno rade i vježbaju i svi su definitivno na ovoj smotri šampioni. Za zeru više od drugih su djeca KUC “Kadena” iz Tivta koji su i u tom uzrastu pokazali da show must go on jer su imali peh tehničke prirode kad im je u polovini nastupa prestala muzika, no, oni su odigrali koreografiju bez muzike do kraja uz pratnju aplauza publike. Naravno, kasnije su dobili priliku da ponovo odigraju svoju tačku.

Tekst, foto i video: Goran Šaban