DOM PREPORUKA

VASKRŠNJA TRPEZA: Salata sa punjenim jajima, provansalski ,,sirloin” odrezak i torta od ,,zemlje”

Foto: FreeImages / Kubovics Róbert

Za bogatu vaskršnju trpezu odabrali smo tri recepta.
PREDJELO: Vaskršnja salata s punjenim jajima
Za ovu saltu možete koristiti bilo koji recept za punjena jaja. Salata je super i za dan poslije Vaskrsa kada se suočite sa hrpom nepojedenih kuvanih jaja, pa je svaka ideja dobrodošla, poručuje šefica LuAnn iz Coolinarke.
Sastojci: 6 punjenih jaja, 1/2 kg zelene salate, 1 crvena paprika, 250 g mini paradajza, 3-4 mlada luka.
Preliv: 80 ml maslinovog ulja, 2 kašike vinskog sirćeta, 1 kašika sjeckanog svježeg kopra, 2 kašičice senfa, 1 kašičica cvjetnog meda, 1 režanj bijelog luka, so i mljeveni crni biber.
Priprema
Salatu oprati, ocijediti i natrgati na manje komade, pa je rasporediti po dnu posude za salatu. Papriku oprati, očistiti i nasjeckati na kockice i posuti ih po raspoređenoj salati. Paradajz oprati i prepoloviti, pa i njih rasporediti po salati i na kraju luk očistiti, oprati i narezati na kolutiće te ih posuti po cijeloj salati. U ovom stadijumu salatu možete prekriti folijom i spremiti u frižider do serviranja, pa i dan-dva unaprijed.
Za preliv u posudu sa poklopcem usuti ulje i sirće, pa dodati sjeckani kopar i bijeli luk, te na kraju dodati senf, med, so i biber. Sve dobro izmiješati žicom za mućenje u kremastu smjesu. Poklopiti i spremiti u frižider do upotrebe. Preliv se može napraviti i nekoliko dana unaprijed.
Prije serviranja po složenoj salati posložiti punjena jaja, pa cijelu salatu preliti sa pripremljenim prelivom. Šefica LuAnn kaže da obično servira preliv posebno u posudu i svako sebi doda koliko želi, a ostatak salate može se
sačuvati i za sjutra.
RUČAK: Provansalski vaskršnji ,,sirloin” odrezak

Sastojci: 1 kg rost bifa, odnosno goveđeg pečenja (može i više), 2 šargarepe, 2 praziluka, veći crveni luk, četiri čena bijelog luka, litar bujona, kašičica marmelade od borovnice, dva dl crvenog vina, 21 kašika brašna, soli (po potrebi), bibera, provansalska mješavina, ruzmarin, maslinovo ulje, kilogram krompira i balzamiko sirće.

Priprema:
Meso izvaditi iz frižidera na sobnu temperaturu 2 sata prije pečenja. Nakon toga zarezati ga sa obje strane i premazati uljem, solju i biberom i staviti u tiganj i zapeći sa svih strana da dobije braon koricu.
Za to vrijeme isjeckati povrće (praziluk, šargarepu, crni i bijeli luk) na krupnije komade i poređati u zauljen pleh. Preko povrća posuti bosiljak i provansalsku mješavinu. Zapečeno meso staviti na povrće i peći u rerni na 180 stepeni oko 1h15 minuta za srednji (midium) biftek.
Krompir obariti u slanoj provreloj vodi oko deset minuta, nakon toga staviti u zauljen pleh i začiniti sa maslinovim uljem, bijelim lukom, morskom solju, ruzmarinom, provansalskom mješavinom i baziliko sirćetom. Peći na 200 stepeni oko 45 minuta.
Kada je meso gotovo, izvaditi ga iz pleha i ostaviti da ,,odmori” dok se sprema sos. Svo povrće koje se peklo sa mesom izgnječiti i presuti u šerpu i dodati brašno, vino, marmeladu i 1l bujona. Kuvati na srednjoj vatri oko 30 minuta. Nakon toga procijediti sos.
Meso isjeći na tanje šnite i servirati sa krompirom i na kraju preliti sos.

DESERT: Vaskršnja torta od ,,zemlje”


Sastojci: pakovanje bilo kog tamnog keksa, pola šolje putera, 500 gram krem sira, šolja šećera u prahu, 500 ml slatke pavlake, jedan puding od vanile, kašičica ekstrakta vanile, 3 šolje mlijeka i vaskršnji slatkiši (čokoladna jaja, čokoladne zeke, žele zeke, gumene bombone).

Priprema:

Keks staviti u kesu, pa ga izlupati oklagijom da se usitni. Polovinu usitnjenog keksa sipatu na dno tepsije ili činije koju ste odabrali za serviranje.
U drugoj posudi pomiješati puter, krem sir i šećer u prahu i izmutiti mikserom. Kada smjesa postane glatka u nju dodati i umućenu slatku pavlaku i izmiješajte kašikom.
U treću posudu sipati puding (prah), vanilu i mlijeko i izmiješati žicom. Kada smjesa postane glatka sjediniti je sa prethodnom smjesom i lagano promiješajte kašikom.
Sjedinjenu smjesu sipajte preko izmrvljenog keksa i poravnajte.
Odozgo posuti drugu polovinu izmrvljenog tamnog keksa – odnosno vaše ,,zemlje” u koju ćete po želji posaditi slatkiše. Ostaviti desetak minuta u frižideru da se stegne.

Izvor: Coolinarka  /Yumama /Coolinarka