MAGAZIN PREPORUKA

BORBA: Žene zbog kojih je svijet bolje mjesto

One su odlučne, uporne i riječ “ne” ne postoji u njihovom rječniku, a povezuje ih jedna velika želja – da kreiraju svijet u kojem će sve žene živjeti slobodno, ravnopravno i zaštićeno.

Predstavljamo vam dame o kojima možda ne znate mnogo, ali koje svakog dana, korak po korak, rade na stvaranju ljepšeg mjesta za život svih nas.

Nadia Murad

Rođena u porodici farmera u gradu Kojo, u Iraku, 1993. godine, Nadia Murad je prva Iračanka koja je dobitnica Nobelove nagrade. Ova aktivistkinja za ženska prava dobila je nagradu za „za svoj trud u nastojanju da se prekine upotreba seksualnog nasilja kao oružje rata u toku oružanih konflikta“.

Ona je pripadnica Jazidi naroda, etničke i religijske manjine u svojoj zemlji. Kada je imala samo 19 godina, Islamska država je izvršila napad na njeno selo, masakrirala sve muškarce i prisilila žene na seksualno ropstvo.

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nadia je spjela pobjeći početkom 2015. godine i pronašla je utočište u Njemačkoj, gdje trenutno živi i pomaže ženama i djeci koju su žrtve zlostavljanja i trgovine ljudima.

Lija Kebede

Etiopljanka Lija (Liya) Kebede je model, dizajnerka i glumica. Pored toga, ona je aktivistkinja u oblasti zdravstva i jedno vrijeme je bila na poziciji ambasadora za zdravlje majki i novorođene djece u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Foto: Andrea Raffin / Shutterstock.com

Osnovala je „Liya Kebede fondaciju“, nevladinu organizaciju koja se zalaže za prava na edukaciju i zdravstvenu njegu žena u Africi, a sarađivala je i sa „Bill & Melinda Gates fondacijom“, kao i sa nekadašnjim predsjednikom Bocvane Festusom Mogaeom povodom akcije prevencije AIDS-a u Africi.

Zaina Bangura

Ona je jedan od vodećih glasova u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i seksualnog nasilja nad ženama. Radila je kao specijalni predstavnik u sklopu Ujedinjenih nacija povodom inicijative o seksualnom nasilju u sklopu konflikata od 2012. do 2017. godine. Tokom njenog mandata, uspješno je kreirala deklaraciju koju je podržalo 155 zemalja čiji je cilj borba protiv zlostavljanja i silovanja žena tokom oružanog konflikta.

Izvor: togetherforgirls.org

Sa skoro tri decenije iskustva u upravljanju, rješavanju i pomirenju sukoba u nekoliko afričkih država, Zainab je radila i u sklopu vlade u svojoj rodnoj zemlji Sijera Leoneu, između 2007. i 2012. godine, prvo kao šefica diplomatije, a zatim kao ministarka zdravlja i sanitacije. Od februara 2019. godine ona je i predsjedavajuća Upravnog odbora Svjetskog pokreta za demokratiju.

Džodi Kantor i Megan Tuhej

Ove dvije istraživačke novinarke koje rade za New York Times (NYT) objavile su 5. oktobra 2017. godine članak u kojem je ugledni holivudski producent Harvija Vajnstina optužen za seksualno zlostavljanje žena.

Ovaj članak nije bio ništa novo, s obzirom da su glasine o Vajnstinovom neprimjerenom ponašanju kolale već neko vrijeme, ali ono što ga je izdvojilo bilo je što su optužbe po prvi put iznesene vrlo detaljno.

Foto: lev radin / Shutterstock.com

Mnoge žene širom svijeta ohrabrene su da progovore o dugogodišnjem zlostavljanju kroz koje su prolazile, a pravo more priča ujedinjeno je pod hashtagom #MeToo, dok su žene koje su prekinule tišinu proglašen za TIME osobu 2017. godine.

 

Izvor: msn.com