DRUŠTVO PREPORUKA

ZBOG NAPADA NA NOVOM ZELANDU: Zakerbergu prijeti tri godine zatvora

Australija će kazniti društvene mreže sa do deset odsto njihovih godišnjih prihoda, a direktore tih kompanija, između ostaliih i Marka Zakerberga zatvorom do tri godine ukoliko nasilni sadržaj ne bude “ekspresno” uklonjen sa njih, navodi se u novom zakonu koji je parlament te zemlje izglasao juče.

Novi zakon predstavlja odgovor na ubistva koja su se nedavno dogodila na Novom Zelandu, kada je ubica upao u dvije džamije i usmrtio 50 ljudi.

Napadač je svoj napad uživo prenosio na Facebooku, a korisnici te društvene mreže su ga delili više od sat vremena prije nego što je uklonjen, što je australijski premijer Skot Morison nazvao neprihvatljivim.

-Važno je da pošaljemo vrlo jasnu poruku kompanijama koje drže društvene mreže da očekujemo da će se njihovo ponašanje promijeniti – izjavio je australijski ministar za komunikacije Mič Fifild novinarima u Kanberi.

Google je odmah odgovorio na novi zakon, saopštivši da “neće tolerisati teroristički sadržaj” na svojim platformama.

-Posvećeni smo tome da budemo predvodnici razvoja novih tehnologija i standarda za identifikovanje i uklanjanje terorističkog sadržaja – dodali su iz Google-a.

Facebook zasada nije komentarisao novi zakon, ali su iz te kompanije prošle nedjelje poručili da razmatraju ograničenja pristupa sadržajima koji se uživo prenose.

Ta ograničenja bi, između ostalog, zavisila i od ranijih kršenja njihovih pravila i standarda.

 

Izvor: Agencije