DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Otvorena laboratorija za HLA tipizaciju

Klinički centar Crne Gore i crnogorski zdravstveni sistem dobio je danas laboratoriju za HLA tipizaciju.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da je postojanje takve laboratorije u Crnoj Gori nacionalni interes.

Foto: KCCG

-Sa velikim zadovoljstvom danas svjedočimo još jednoj inovaciji u crnogorskom zdravstvenom sistemu koja se ogleda u uvođenju nove dijagnostike kroz HLA tipizaciju, koja će od sada biti dostupna našim građanima ovdje u Zavodu za transfuziju krvi. Sprovodeći politiku Vlade Crne Gore u oblasti zdravstva, ulaganjem od skoro pola miliona eura sredstava, koja su obezbijeđena zahvaljujući Ministarstvu nauke i Ministarstvu zdravlja Crne Gore, kao i uspješnom vođenju projekta od strane Kliničkog centra i profesorke Marine Ratković, današnji datum možemo smatrati prekretnicom u daljem razvoju transplantacione medicine u Crnoj Gori – kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Laboratorija za HLA tipizaciju će služiti, ne samo za pripremu i odabir pacijenata kojima je neophodna transplantacija organa, već i u dijagnostičke svrhe.

-Zahvaljujući ovoj savremenoj laboratoriji i medicinskim profesionalcima koji će raditi ovdje, sve pretrage o ispitivanju tkivne imunološke podudarnosti između primaoca i donora organa ili tkiva sada će se raditi na ovom mjestu, za šta smo do sada pacijente upućivali u Hrvatsku – kazao je Hrapović.

On je dodao da će, osim u transplantacionoj medicini, ova laboratorija  imati veliki značaj i u dijagnostioci drugih oboljenja, koja se javljaju kod ljudi koji su nosioci nekih specifičnih HLA markera.

Danas, identifikacija ovih markera, kako kaže Hrapović, predstavlja dijagnostički kriterijum koji je neophodan da bi se proglasila odredjena dijagnoza za bolesti poput reumatoidnog artritisa, celijakije, multiple skleroze, nekih tipova diabetasa tipa 1 i mnogih drugih.

Foto: KCCG

-Mogućnosti i benefiti HLA tipizacije novim istraživanjima iz dana u dana rastu, jer se sve veci broj autoimunih, sistemskih i malignih bolesti dovodi u vezu s genskom predispozicijom i otkrivaju se HLA markeri ovih bolesti. U laboratoriji će se sprovoditi i populaciona HLA tipizacija stanovništa Crne Gore. Ovo je od bitnog nacionalnog interesa, jer se sprovodjenjem takvog testiranja, prati predispozicija stanovništva na razvoj i kretanje bolesti. Poznavanja ovih činjenica omogućiće nam donošenje i sprovodjenje nacionalnih strategija praćenja takvih bolesti, kao i donošenje adekvatnih strategija za praćenje, monitornih i stavljanje pod kontrolu bolesti kojima je sklona nacija – zaključio je Hrapović.

 

Foto: Ministarstvo zdravlja