DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Otvoreno 1500 mjesta u vrtićima

U prethodne dvije i po godine otvoreno je oko 1 500 mjesta u vrtićima širom Crne Gore, vrtić u Tuzima se gradi, a ove godine očekuje se početak gradnje vrtića u Bloku 6 i u Pljevljima, rekla je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Kako je navela, u toku je i izbor izvođača radova i na vrtićima u Rožajama i Herceg Novom. Za naredni period planirana je i gradnja vrtića drugih u Podgorici i to u City kvartu, Tuškom putu, Zlatici i Starom aerodromu, ali i u Beranama, Bijelom Polju, Baru, Ulcinju i Plavu, i svi su u različitim fazama. Osim toga, planirane su obimne rekonstrukcije vrtića u Kotoru i dva u Podgorici.

Lekić je, govoreći o proširenju predškolskih kapaciteta, rekla da se grade novi vrtići, ali i traže već postojeći koji su u vlasništvu drugih subjekata, a koji bi mogli biti adaptirani i pretvoreni u vrtiće.

-Tako postoji mogućnost da predškolska ustanova “Đina Vrbica” dobije još jedan prostor na adaptaciju, dok je predškolska ustanova “Ljubica Popović” već dobila prostor na adaptaciju od Ministarstva odbrane – kazala je Lekić.

Kako je istakla, napravljen je iskorak i time što je obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem povećan u prethodnih par godina sa 50 na oko 70 procenata. Preciznije, obuhvat po godinama je bio: 2016/17 – više od 18 000 djece, 2017/18 – više od 20 000 djece, 2018/19 – više od 12 000 djece. Dodatno, uvedeno je učenje engleskog jezika u sve vrtiće od treće godine.

Vuk Stanišić, direktor Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica” rekao je da su u prethodnom periodu ulagali u vrtiće kod Gintaša, u Maslinama, Zeti, Koniku, a prioriteti su im vrtići na Zabjelu “Leptirić” i “Poletarac”.

-Mi kao Uprava prije svega činimo postojeće vrtiće bezbjednim i udobnim. Ulagali smo u prethodnom periodu u vrtiće kod Gintaša, Maslinama, Zeti, Koniku, a prioriteti su nam vrtići na Zabjelu “Leptirić” i “Poletarac”. I dalje tragamo za novim postojećim prostorima u javnom vlasništvu, koje bismo adaptirali i pretvorili vrtiće, a na tragu smo i još jednog novog rješenja na Zabjelu- kazao je Stanišić.

Slavica Luburić, direktorica Javne predškolske ustanove “Ljubica Popović”, rekla je da su adaptirali sve svoje, već postojeće, kapacitete i u okviru njih otvorili 12 novih vaspitnih grupa.

-Adaptirali smo sve svoje već postojeće kapacitete i u okviru njih otvorili 12 novih vaspitnih grupa. U prethodnom periodu smo značajno povećali kapacitete ustanove. Dobili smo i prostor u Bloku V od strane Ministarstva odbrane, koji će biti pretvoren u vaspitnu jedinicu – kazala je Luburić.

Na teritoriji čitave Crne Gore ima 136 javnih vaspitnih jedinica odnosno javnih vrtića, u okviru kojih je organizovana 681 vaspitna grupa.