MODA SLAJDER

LAZAR ILIĆ OTVARA FITEMS FASHION CONNECTION: Kolekcija inspirisana visokom modom s humanom notom

 

Crnogorski dizajner Lazar Ilić otvoriće, samostalnom revijom, modnu manifestaciju Fitems Fashion Connection 6. aprila u hotelu ,,Hilton” u Podgorici. Riječ je o kolekciji koja je inspirisana visokom modom, od skupih materijala i načinom izrade koji, kaže kreator, još nije viđen na našim prostorima. Kao i njegova prethodna kolekcija kada je, prodajom dijela modela, obezbijedio novac namijenjen Klinici za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore,  i ova  ima humanu dimenziju. Lazar će, najavljuje, osmisliti i obezbijediti garderobu za štićenice i štićenike iz Dječijeg doma ,,Mladost” u Bijeloj koji ovog proljeća slave polumaturu, odnosno maturu. Ovim gestom potvrđuje opredjeljenje da modu koristi za humana djela.

Predstavljajući kolekciju u razgovoru za naš portal Lazar priznaje da ima tremu i odgovornost uzrokovanu velikim uspjehom prethodne revije, ali i činjenicom da se sada, izlazeći iz zone komfora,  jasno opredijelio za luksuzni dizajn.

– Ovaj put  radim sa jako skupim materijalima sa kojima nikad do sada nisam radio, samostalna je revija, prvi put smo u ,,Hiltonu”…Sama prezentacija kolekcije neće biti uobičajena već realizovana kroz performans čije detalje, za sad, ne mogu otkrivati. Imaću neobičnu scenografiju i koreografiju, pa će to i u tehničkom smislu biti moja najzahtjevnija revija do sada. Dio revije biće i baletska tačka-priča Lazar.

Kolekciju čini 25 modela. Preovladava čipka i mnoštvo perlica i kristala, pa je to razlog zašto se kolekcija zove “Pearls and diamonds are forever” i zašto je cjelokupan look kolekcije  izuzetno skup, elegantan i luksuzan.

-Ovog puta nisam se obazirao na ono što je aktuelno u svijetu, već sam se oslonio na svoj kreativni impuls. Preovladavaju haljine, ali ima i kaftana i pantalona.Modeli  su višeupotrebni i podesni transformaciji, pa je novina da u ovoj kolekciji visoka moda ima i upotrebnu vrijednost. Zaštitna lica kolekcije su Anastasija Bulajić i Slađana Damjanović. Oficijelna šminkerka je Snežana Grba,  frizure radi tim Zorana Vukčevića, a dekoraciju Jelena Mlađenović-pojašnjava Lazar.

On naglašava da je izrada  na izuzetnom nivou, do sada neviđena kod nas i da je ,,ovaj projekat duplo više koštao nego ijedan moj projekat do sada”.

-Mislim da ovom kolekcijom mogu stati rame uz rame sa svjetskim kreatorima visoke mode-siguran je Ilić.

Lazar je početkom ove godine uradio redizajn sajta i novi logo. I tu nije kraj novostima…

-Nakon predstavljanja kolekcije u Podgorici, učestvovaću na Serbia Fashion Week-u početkom maja. Biće to moj treći nastup na SFW. Prethodni put sam, nakon učešća na ovoj manifestaciji, dobio poziv i predstavio kolekciju u Kini, pa se i ovog puta nadam da ću, nakon Srbije, imati priliku da kolekciju predstavim još negdje u inostanstvu.

Mn.M.