DRUŠTVO SLAJDER

SARADNJA GIMNAZIJE ,,SLOBODAN ŠKEROVIĆ” I SSS ,,SPASOJE RASPOPOVIĆ”: Modnom revijom iskazali kreativnost

Modna revija učenica i učenika podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ i podgoričke SSŠ „Spasoje Raspopović“, smjer Tehničar modnog dizajna i Konfekcijski tehničar, održana je sinoć u svečanoj sali Gimnazije „Slobodan Škerović“. Ovi vrijedni talentovani učenicinprikazali su prelijepo ručno oslikane haljine, a bili su zaduženi i za frizuru i šminku koje su ,,ispratile” cijeli rad.
Tema na haljinama bila je proljeće, pa su tako motivi bili djevojka sa cvjetnim vijencem u kosi, papagaji, kuća, cvijeće, drveće, zvijezda, Mjesec i leptiri, uz rese i bombice na nekima od njih.
Kreacije su predstavili Nada Jovović, Staša Šoškić, Lucija Drenovac, Anđela Petričević, Ana Đuranović, Andrijana Stantić, Milica Šuškavčević, Gaja Barović, Anastasija Bulajić, Berta Berišaj, Anamarija Đonaj, Natalija Vujošević, Snežana Šekularac, Nikolina Vukčević, Amanda Berišaj, Miljana Racković, Sunčica Sredanović, Anja Pavićević, Tara Rakočević, Kristina Dabović, Teodora Vukašinović i Radun Bakić.
Manekenke su obilježile Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom noseći različite čarape i tako pokazavši svu ljepotu i zajedništvo različitosti i empatije.
Ovo je završna manifestacija projekta saradnje profesora i učenika ove dvije škole, u okviru kojeg su imali mogućnost da izraze svoju kreativnost, inovativnost i originalnost, a bila je to i prilika i da se obilježe prvi dan proljeća, Svjetski dan poezije i Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.
Manifestacija je počela recitovanjem stihova Federika Garsija Lorke iz pjesme ,,Narcis” koje je govorila Ema Bahtijarević i ,,Sanjarija” Tina Ujevića koje je kazivao Vladimir Laković. Doživljaj je upotpunio Marko Pavićević na gitari.
Da talenat učenika ove dvije škola niko ne može zaustaviti, pokazao je na kraju večeri školski bend koji je otpjevao numeru britanskog sastava ,,Queen”, ,,Don’t stop me now”.
Voditeljka programa bila je Anđela Oluić.
U organizaciji ovog događaja sudjelovale su profesorice Marina Banović-Džuver, Danijela Stijepčević-Laušević, Marija Stanković, Gordana Trebješanin. Maša Jovović, Sanja Marjanović i Darja Šćepanović.
Marina Banović-Džuver za MNE magazin je objasnila da je do saradnje  došlo spontano, na inicijativu Gimnazije.
– Modni krojači i tehničari modnog dizajna iz naše škole su kreirali i sašili haljine, a islikavalali su ih zajedno đaci Gimnazije i đaci Srednje stručne škole ,,Spasoje Raspopović”. Zaista su djeca napravila prava umjetnička djela. Ono što je meni zanimljivo, nebitno koji su smjerovi u pitanju, koje škole, djeca su izuzetno kreativna i dala su fantastičan doprinos na zadatu temu – istakla je Banović-Džuver za MNE magazin.
Direktorica Gimnazije ,,Slobodan Škerović” Zoja Bojanić-Lalović kazala je za naš portal da je ovo još jedan od načina da učenicima omoguće da ,,izađu iz učionica i da im kroz saradnju, ne samo međunarodnu, već i onu sa lokalnom zajednicom, prije svega sa drugim školama, omogućimo da ispolje svoju kreativnost, inovativnost, da se izraze, da daju zamaha svim svojim idejama”.
– Ovaj projekat je dobra saradnja sa Srednjom stručnom školom ,Spasoje Raspopović”, odnosno konkretno sa smjerom Tehnika dizajna. Zamišljeno je tako da učenici te škole kreiraju haljine, naši učenici da oslikavaju, a onda da kroz muziku i pjesmu pokažemo kako je lijepo kad se mladost, kreativnost i ljepota udruže i da uz pjesmu i recital obilježimo Svjetski dan poezije – rekla je Bojanić-Lalović za MNE magazin.
Ona je pozvala sve kolege iz drugih škola da se uključe u ovakve i slične akcije i da zajedno ,,povežu mladost i ljepotu ovoga grada i države”.

This slideshow requires JavaScript.

Ovdje zanimljivim aktivnostima Gimnazije ,,Slobodan Škerović” nije kraj.
– Aktivnosti su svakodnevne. Od dobro organizovanih kreativnih časova preko recitala, književnih večeri, kulturnih događaja, koncerata, tako da u narednom periodu planiramo puno toga – Dane specijalističkih odjeljenja gdje će naši učenici predstaviti sve svoje aktivnosti koje realizuju u specijalističkim odjeljenjima. Zatim, radimo jedan veliki projekat, mjuzikl ,,Briljantin” u Gimnaziji, koji okuplja više od 50 sjajnih učenika koji istovremeno plešu, pjevaju i govore dramski tekst. Imamo promociju zbirki Antologija poezije i Antologija proze naših učenika, predstavićemo se na Sajmu knjiga i obrazovanja. Imamo i Dane otvorenih vrata kada će roditelji imati mogućnost da prisustvuju časovima kod naših profesora, imamo promociju Gimnazije za osnovce, tako da je puno toga u najavi – rekla je Bojanić-Lalović.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B.Šekularac