MODA SLAJDER

MARINA BANOVIĆ-DŽUVER: Maturske kombinacije ne zaostaju za toaletom s crvenog tepiha svjetskih događaja

 

,,Da bi odjevna kombinacija polumaturanata i maturanata bila prezentovana na najbolji način, djeca i roditelji trebalo bi da budu svjesni godina, figure, izgleda,kao i mjesta na kojem slave.

Dizajneri su tu da im daju određene smjernice, ali je konačna odluka o izgledu modela ipak njihova. Trendove treba pratiti, ali ne po svaku cijenu. Živimo u eri ljepote gdje niko ne želi da bude prosječan ni površan, nego u najboljem izdanju…”

Ovo za MNE magazin kaže Marina Banović-Džuver, dizajnerka komentarišući jednu od najznačijih tema-polumaturske i maturske svečanosti,  koja je u ovo doba godine važna učenicima i njihovi roditeljima.

-Djeca često dolaze s fotografijama poznatih ličnosti  s željom da liče na njih. Takođe,  dešava se da polumaturantkinje ponekad žele da izgledaju kao maturantkinje, pa se gubi granica između polumature i mature…Ovakav pristup trebalo bi izbjeći,

jer s lijepim odabirom haljine, prikladnom frizurom, adekvatnom obućom i šminkom, smjernicama koje dobiju od dizajnera,  uz njihovu mladost, može se postići da sve to bude skladno i prihvatljivo-kaže Marina Banović-Džuver.

Ona pojašnjava razliku u pristupu odabiru odjevne kombinacije za polumaturante i maturante.

– Polumatura i matura su jako vezane za individualnost, pa je nezahvalno uopšteno  govoriti o predlozima. Polumaturantkinje će se najčešće opredijeliti za haljinu koja nije duga. Za dječaka su to kombinacije koje su na granici sa nekom sportskom kežual varijantom, pa i ako je riječ o odijelu, ono može da bude lijepo upakovano sa nekom sportskom obućom koja ga vodi baš u tu priču dječaka, a ne odraslog muškarca.Maturantkinje/maturanti imaju širu lepezu mogućnosti jer im i godine dozvoljavaju širi izbor. Jako je bitno da to bude odabir boja primjeren njihovoj mladosti. Iskreno, često se opirem kad traže crnu, što naravno ne znači da ona nije u određenoj formi prihvatljiva. Ona čak može da bude prihvatljiva i za polumaturu jer se može upakovati na način koji je primjeren tinejdžerkama, na primjer, kao zvončica. Treba pratiti i trendove, jer niko ne želi da bude ,,demode”, ali ne u onoj mjeri da, nakon desetak godina, pogledate fotografiju i da vam ona bude smiješna, već da to  bude na granici s onim što je klasično i neprolazno i  da to uvijek bude zanimljivo i efektno. Postoje osobe koje mogu mnogo toga da iznesu jer imaju fešn figure i mogu da eksperimentišu, ali i one koje imaju drugačiju konstrukciju tijela pa bi trebalo da biraju nešto što je klasično-pojašnjava dizajnerka.

Jedna od ideja je, dodaje ona, da se mogu uraditi intervencije na nekom odjevnom predmetu, na primjer, haljina koju je nosila nečija majka može, uz određene korekcije i detalje, da se uvede u jednu potpuno drugačiju priču savremenog odjevnog komada koji može da bude vrlo zanimljiv primjeren polumaturi, odnosno maturi. Ovakav pristup, kaže, nije nepoznat ni u inostranstvu gdje su veoma popularne second hand i vintage radnje u kojima se takve stvare pronalaze, a nakon toga dorađuju.

Naša sagovornica kaže da godinama prati polumaturske i maturske  svečanosti i smatra da ozbiljan crveni tepih svjetskih glamuroznih događaja može da pozavidi prostoru ispred hotela Hilton u maju. Tu, dodaje, možete da vidite kompletne kreacije i u smislu mejk apa, frizure, tašni, obuće, sve je dovedeno do savršenstva.

– Svjesna sam da postoje i oni koji kritikuju sve to. Obično se priklanjamo većini, jer ako većina to traži onda se i mi dizajneri prilagođavamo tržištu. Radimo ono što klijent traži. Da klijenti traže nešto svedeno i jednostavno, minimalizam, da nije skupo, i sam dizajner bi i za takve zahtjeve našao rješenje i odgovorio svemu tome. Ono što svakog maja vidite kod nas je rezultat zahtjeva i djece i roditelja koji se odlučuju za jako skupe materijale, vrlo zahtjevne kreacije, za skupe prateće detalje. Da bismo mi odgovorili i njihovom zahtjevu i svojoj profesiji moramo maksimalno da se posvetimo i odradimo posao na najbolji mogući način-kaže dizajnerka.

Utisak je, dodaje, da je svaka nova generacija još zrelija i zahtjevnija od prethodnih.

– Internet je napravio veliki uticaj, ali sam mišljenja da je sve to  stvar inteligencije, mentalne zrelosti…Mi danas živimo u eri ljepote i svi se trude da estetika bude na nekom visokom nivou. Niko ne želi da bude prosječan i površan već svako hoće da tog dana bude u najboljem izdanju. Svijest čovjeka je danas takva, tržište daje luksuznu ponudu pa prosječnost i ono što je ispod standarda na koji su navikli, ne žele. Ovo je sociološki fenomen koji nema veze ni sa dizajnerima već sa tehnološkim razvojem koji, naravno, utiče i na modu-kaže Marina.

 

Mn.M.

Foto: B. Šekularac