MODA SLAJDER

MODA: Marina Banović-Džuver dobila poziv da predstavi kolekciju u Madridu

Crnogorska dizajnerka Marina Banović-Džuver dobila je poziv da predstavi kolekciju u Madridu, 4. aprila. Poziv je, kako kaže kreatorka, stigao od World Vision Fashion Events organizacije, a tržište Španije joj je interesantno jer tamo do sada nije predstavljala svoj rad.

– Zanimljivo mi je to tržište, ne primarno kao tržište za prodaju, već kao novi prostor za prezentaciju i predstavljanje crnogorske mode. Moj osnovni motiv je da, kada predstavljam kolekcije u inostranstvu, to ujedno bude i predstavljanje naše zemlje i elemenata našeg nacionalnog kostima. Zato prodaja nije imperativ, ali ovo jeste prilika da se uspostave novi kontakti jer svi moji nastupi vani i učešća na internacionalnim modnim događajima kasnije dovedu do nastavka saradnje-priča Marina.

Kaže da sprema kolekciju čiji je radni naziv ,,Vilin konjic Skadarskog jezera” s 30-ak modela i koju bi, ukoliko prihvati poziv, prikazala u Španiji.

-Ova kolekcija je ,,pakovana” od Majami Fashion Weeka-a do danas zato što je bila duga pauza od moje prezentacije vani. Ono što je u međuvremenu rađeno su kolekcije koje su bile i tematske i komercijalne, namijenjene našem tržištu, a ovo je nešto što je namijenjeno inostranom tržištu.

Kolekcija je urbana, nosiva  u kategoriji je visoke mode jer ima ručne dorade i ima ono što je prepoznatljivo, karakteristično za motive iz Crne Gore, za našu istoriju i tradiciju, naše forme nacionalnog kostima.To je publici vani zanimljivo i novo, a ujedno karakteriše i moj rad. U osnovi to nisu trendovski modeli mada se uvijek trudim da budu i nosivi. Tonovi su svijetli -od bijele boje koja prelazi u sivo-plave tonove, do bež tonova, a vezovi su u srebrnoj i zlatnoj doradi. Ima radni naziv ,,Vilin konjic Skadarskog jezera” kao asocijacija na to biće, pjenasto i tanko, lelujavo. On jeste kratkog daha i kratkog života, ali ta metamorfoza koliko traje stvaranje vilinog konjica od lutke do samog bića koje će da uzleti može i da potraje…-kaže dizajnerka.

Marina kaže da, osim Madrida, ima poziv za modni događaj u Monte Karlu i za Festival MedModa na Siliciji. Sam događaj je, kaže,  zanimljiv i održava  se u centralnoj Siciliji.I pored poziva do sada nije došlo do saradnje jer, kako kaže,  nije mogla da sve to tehnički organizuje. U septembru je Pariska nedjelja mode, a kako kaže dizajnerka, Modna komora Crne Gore treba da napravi selekciju ko će da ide. U krajnjem, na odlazak u Pariz znatno će, smatra, uticati i finansije.

Marina kaže da trenutno, osim rada na kolekciji, ima puno posla i u njenom modnom ateljeu ,,Marina”.

 -Nije jednostavno istovremeno završavati kolekciju s obzirom na to da su u toku   polumature i mature, da radimo modele  za svadbe i slične svečanosti… Treba razgraničiti ono što se stvara za jednu kolekciju koja je u kategoriji nekih instalacija ili neke izložbe u odnosu na ono što je za datog klijenta. Rad sa klijentima je uvijek zahtjevan i traži veliku odgovornost, pa tu ne smije da dođe do greške-kaže dizajnerka.

Mn.M.

Foto: B. Šekularac