BILI SMO ZDRAVLJE

PEDIJATRIJSKA ORDINACIJA DR MICA OBILJEŽILA 15 GODINA: Posao u osnovi težak i stresan, ali najljepši

Tek kad izađeš iz zone sigurnog, stvoriš uslove da ,,porasteš” i kao odrastao čovjek. Tim riječima za MNE magazin se dr Nina Mandić prisjeća koliko je bilo teško kada je prije 15 godina sa koleginicom otvorila pedijatrijsku ordinaciju ,,Doktorica Mica”, čiji jubilej su proslavili nedavno.
Njena koleginica dr Vjera Janković je tada, priča ona, radila u Domu zdravlja, a ona u Institutu za bolesti djece. Napuštanje velikih zdravstvenih ustanova za njih je, kako kaže, bio vrlo nemiran period.
– Donosio je mnogo svakodnevnih nedoumica i frustracije da li ćemo moći da otplatimo kredite s kojima smo ušle u cijeli projekat i uopšte odgovorimo izazovu. I kuda, ako ne uspijemo – rekla je ona.
Jubilej su nedavno obilježili u, kako priča, neformalnoj i srdačnoj atmosferi sa prijateljima kojih nije malo.
– Bilo je dobre domaće hrane i vina i muzike 80-tih iz naše mladosti. Mi ipak potičemo iz prošlog vijeka. Naši gosti su, umjesto poklona, prilagali u humanitarni fond namijenjen za troje teško bolesne djece koja su i materijalno ugrožena… I Doktorica Mica je učestvovala u donaciji – navela je Mandić.
Ponosno se osvrće na 15.godišnji rad. Naša sagovornica kaže da se, zapravo, najviše ponose njihovim međusobnim odnosima, koji se temelje na uvažavanju, toleranciji i ljudskoj i srdačnoj komunikaciji.
-Mislim na sve odnose, nas stalno zaposlenih ljekara i sestara, odnose s kolegama konsultantima, te odnose s roditeljima i djecom, a te relacije mogu biti izuzetno zahtjevne i delikatne. Razlog za to je naš, u osnovi težak i stresan, ali najlejpši posao na svijetu. Takođe smo ponosni na naše pacijente, kojima uvijek dajemo najviše što možemo našeg znanja i brige i nekako je do sada sve ispadalo dobro…i kad nad zovu noću i kad ih zbog pogoršanja pošaljemo u bolnicu – kaže ona.
Kako dodaje, sezona je gripa i možda momenat da podsjeti da ,,su svi u struci maksimalno budni, ali da su komplikacije bolesti nekad jače i veće od naših mogućnosti da ih spriječimo i liječimo”.
-I smrtni ishodi su,nažalost, dio našeg života i rada i naše noćne more – rekla je ona.
Odgovarajući na pitanje koji su sve to izazovi u budućem periodu, kaže da su savremeni civilizacijski tokovi sve zahtjevniji. Trude se, kako dodaje, da im odgovore prateći novine u poslu i virtualno.
– A i posjećujući evropska dešavanja gdje se, neskromno ću reći, uvjerimo da svoj posao radimo u skladu s najnovijim preporukama.
Takođe, novo doba donosi i promjene karakteristika virusnih bolesti, pa ih je sve teže kontrolisati. A sve veća posvećenost ekranima i roditelja i djece uzima svoj danak i raste potreba da se u ranom uzrastu uključe logoped i psiholog i potpomognu razvoj djeteta – kazala je ona.
Budućnost pedijatrije je, prema njenim riječima, u preventive, te planiraju da se, i sami edukujući se, sve više bave i savjetodavnim radom koji podrazumijeva osnaživanje roditeljstva i brigu o ranom rastu i razvoju. Kako kaže Mandić, nije lako biti mama i tata u današnje vrijeme velikih žurbi, potrebe da se svugdje stigne, postigne maksimum u poslu i obezbijedi egzistencija.
– Potrebni smo mladom roditelju kao sigurna luka, to prosto vidimo i osjećamo – rekla je ona.
Doktorica Mica, kako pojašnjava, pruža usluge u skromnom, ali prijateljskom ambijentu u kojem osim dr Vjere Janković i nje, možete ,,gotovo uvijek naći i još ponekoga iz tima stručnjaka raznih užih oblasti dječje medicine uključujući i logopeda i psihologa”. Mandić kaže da njihov tim čine iskusni i dobronamjerni ljekari koji na dječije zdravlje gledaju kao na svetinju i budućnost ove zemlje.
-Jako se trudimo da način na koji radimo nikako ne potpadne pod zakone komercijalnog koji podrazumijeva isplativost i finansijske rezultate na prvom mjestu. Kao što rekoh, mi smo iz prošlog vijeka, modernim jezikom rečeno poklonici ,,retro” stila života. Naš djeca kažu da je i to nova moda-godi nam ako je tako – kaže naša sagovornica.

 

N.Đ.