DRUŠTVO PREPORUKA

MASAKR NA BOŽIĆNOJ PIJACI: Traga se za napadačem (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

U policijskoj potrazi za čovjekom koji je sinoć izveo napad na Božićni bazar u francuskom gradu Strazburu petoro ljudi je privedeno, ali on je još u bjekstvu, rekao je danas državni sekretar francuskog ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez.

Na stotine pripadnika policije, vojske i antiterorističke jedinice traga za napadačem koji je sinoć ubio četiri, a ranio 12 osoba u Strazburu.

Nunjez je rekao da je moguće da je napadač pobjegao u susjednu Njemačku kao i da još nije ustanovljeno da je terorizam motivacija za napad. On je dodao da treba biti “obazriv” oko kvalifikacija tog djela.

Francuski zvaničnik je kazao da je napadač poznat policiji zbog brojnih krivičnih djela koja nisu vezana za terorizam, i da nikad nije počinio neko djelo vezano za terorizam.

Kako je rekao, njega su obavještajne službe pratile kada je primijećeno da se vjerski radikalizovao ali da nikad nije davao znake da prelazi na djelo.

-Teroristička motivacija ovog čina još nije ustanovljena – rekao je Nunjez.

Dok vlasti pozivaju ljude u okolini da ostanu u svojim kućama gradonačelnik Strazbura Rolan Ris rekao je danas da život mora da ide dalje da grad ne bi popustio pred “teroristom koji pokušava da poremeti naš način života”.

Osumnjičeni, poznat od ranije bezbjednosnim agencijama, uspio je da pobjegne nakon što je u dva navrata razmjenjivao vatru sa policijom i vojskom.

-Dva puta je uspio da pobjegne iz zasjede – kazao je francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner.

Francuski zvaničnici javljaju da je osumnjičeni ranjen.

Pucnjava se desila na popularnom Božićnom bazaru, koji svake godine posjeti milion ljudi, u blizini trga Kleber.

Francuski anti-teroristički sektor je otvorio istragu. Ipak za sada motivi napada nijesu poznati.

Policija je identifikovala napadača kao 29-godišnjeg muškarca, rođenog u Strazburu koji je od ranije poznat snagama bezbjednosti zbog pljački.

Agencija Rojters javlja da su četiri osobe poginule, dok je za sada potvrđena smrt tri.

U pucnjavi je ranjeno 12 osoba, od kojih su šest u teškom stanju.

Prema francuskim medijima, osumnjičeni je napustio svoj stan u Nudorfu (četvrt Strazbura), u utorak ujutro nakon što ga je policija tražila zbog oružane pljačke. Prilikom racije stana pronađene su granate.

Za osumnjičenim traga preko 350 pripadnika policije.

 

Izvor: Agencije