PREPORUKA ZDRAVLJE

KCCG: Na liječenje u Beogradu ove godine upućeno 31 dijete sa psihičkim poremećajem

U okviru Instituta za bolesti djece (IBD) KCCG, zbog deficita dječijih psihijatara, angažovan je psihijatar za odrasle, kao i dječiji psihijatar iz Beograda koji  pregleda djecu sa psihičkim poremećajima. U prvih deset mjeseci 2018. godine, na liječenje na beogradske klinike za mentalno zdravlje, neurologiju i psihijatriju upućeno je 31 dijete, rečeno je Montenegro magazinu iz Kliničkog centra Crne Gore. Iz te ustanove su saopštili da je ukupno na liječenje poslato 223 djece sa nekom vrstom poremećaja.

U Kliničkom centru se, kako kažu, radi na obezbjeđivanju uslova za izgradnju Klinike za psihijatriju, na kojoj će biti i Odjeljenje za dječiju psihijatriju. Kada će taj plan biti realizovan nijesu precizirali. Tri doktora medicine nalaze se na specijalizaciji iz oblasti dječije psihijatrije i jedan psiholog na specijalizaciji kliničke psihologije, što će, kako kažu iz Kliničkog centra, po njihovom završenom školovanju unaprijediti pružanje zdravstvene zaštite djeci sa psihološkim poremećajima.

-U Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora “Djordje Kostić” upućeno je 192 djece, u Institut za mentalno zdravlje “Laza Lazarević” u Beogradu 24 djece, u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu KC Srbije njih četvoro, a u Kliniku za psihijatriju “dr Dragiša Mišović” troje djece – kazali su nam iz KCCG.

U izvještaju o mentalnom zdravlju ombudsman je nedavno naveo da je u protekle dvije godine liječeno više od dvije hiljade djece zbog duševnih i poremećaja ponašanja. Takođe, ombudsman navodi i da Crna Gora nema institucije, niti kadar za djecu sa takvim problemima.

U Crnoj Gori u okviru zdravstvenih ustanova na primarnom niovu zdravstvene zaštite prve preglede, za otkrivanje i prepoznavanje psihičkih poremećaja kod djeteta, obavljaju izabrani pedijatri u domovima zdravlja. Oni procjenjuju psihički razvoj i procjenu mentalne zrelosti djece kroz 10 preventivnih pregleda i to u prvoj, drugoj, četvrtoj godini života, kao i pred polazak u osnovnu školu, u drugom, četvrtom , šestom i devetom razredu osnovne škole, kao i u prvom i trećem razredu srednje škole.

-U Centrima za djecu sa posebnim potrebama u okviru domova zdravlja radi tim posebno obučenih i edukovanih pedijatara i psihologa, kao i logoped i fizijatar. U domovima zdravlja rade i Savjetovališta za mlade u čijem radu učestvuju izabrani pedijatar, psiholog i spec. medicine – psihijatar. U okviru Instituta za bolesti djece (IBD) KCCG, zbog deficita dječijih psihijatara, angažovan je psihijatar za odrasle, kao i dječiji psihijatar iz Beograda koji vrši preglede djece sa psihičkim poremećajima, tako da se ovoj djeci pruža adekvatna i kvalitetna zdravstvena zaštita. Odluka o liječenju se donosi timski, psihijatar i klinički psiholog, a ukoliko se ukaže potreba za dodatnim tretmanima konzilijum psihijatara KCCG upućuje pacijente u Institut za mentalno zdravlje ili Dečiju kliniku za psihijatriju u Beogradu, sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje ima zaključen ugovor o liječenju. Na Klinici za psihijatriju KCCG rade tri klinička psihologa. U Centar za autizam angažovani su specijalisti dječije psihijatrije koji dolaze iz Beograda i vrše preglede vikendom – kazali su nam iz KCCG.

Na odjeljenju psihijatrije u KCCG su obezbjeđeni uslovi za boravak i liječenje djece od 16 do 18 godina starosti. Sprovode se, kako kažu iz Kliničkog centra, brojne aktivnosti u cilju obezbjeđivanja uslova za organizovanje službi.

 

M.S.