DRUŠTVO PREPORUKA

ZZZCG: Najbrže do posla informatičari i farmaceuti, najteže ekonomisti

 

Među nezaposlenim visoskoškolcima najviše je ekonomista, vaspitača i nastavnika društveno humanističke oblasti, pravnika, menadžera i organizatora, zanimanja ugostiteljstva i turizma. Tih šest grupa zanimanja čine 62,6% ukupne ponude visokoškolaca u toku poslednjih godinu dana.saoštili su iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Najmanje je nastavnika tehničko tehnološke struke, veterinara, prerađivača i obrađivača drveta, zanimanja eksploatacije nafte i zemnog gasa, tekstilaca i proizvođača odjeće.

-Od ukupnog broja visokoškolaca (8.285) njih 72,5% su na evidenciji kraće od jedne godine, a 27,5% su na evidenciji duže od godinu dana. Najkraće na evidenciji su nezaposleni visokoškolci sa zanimanjima iz grupe zanimanja informatičari i statističari, zatim farmaceuti, građevinari elektroenergetičari, arhitekti i urbanisti, zanimanja računarske tehnike -objasnili su u ZZZCG.

U ovoj godini, prema prispjelim podacima od strane Poreske uprave Crne Gore, zaposlenje je dobilo 14.539 lica sa evidencije Zavoda.

-U tekućoj godini poslodavci su prijavili 27.919 slobodnih radnih mjesta. Razliku između zaposlenih sa evidencije Zavoda i prijavljenih slobodnih radnih mjesta predstavlja zapošljavanje stranaca. Domaća radna snaga je u velikoj mjeri zainteresovana za rad i zapošljavanje. Zbog specifičnosti privrede Crne Gore (posebno u turizmu i ugostiteljstvu i poljoprivredi koji su sezonskog karaktera) i strukturne neusklađenosti potreba poslodavaca za zanimanjima i nezaposlenih lica, poslodavci izvjestan broj radnih mjesta popunjavaju sa stranom radnom snagom – kazali su u ZZZCG.

Na neusklađenosti zadovoljavanja zahtjeva poslodavaca sa domaćom radnom snagom, kako dodaju, utiče i slaba spremnost domaće radne snage na migracije (prihvatanje zaposlenja van mjesta prebivališta) posebno kod ženske radne snage, prihvatanje poslova u nižoj stručnoj spremi i rad u smjenama.

-Iznos naknade za izvršeni rad često nije stimulativan za prihvatanje zaposlenja. Zahtjevi poslodavaca za sezonskom radnom snagom u turizmu i ugostiteljstvu su uglavnom za žensku radnu snagu, a manje za mušku koja je spremnija za prihvatanje zaposlenja van mjesta prebivališta. Na evidenciji Zavoda se nalazi veliki broj lica koji ostvaruju prava po osnovu nezaposlenosti, kako preko Zavoda, tako i preko drugih institucija, a prvenstveno centara za socijalni rad. Tako se na evidenciji Zavoda nalazi 9.914 lica koji su (u mjesecu oktobru) ostvarili pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenisti i oko 7.700 lica koja ostvaruju pravo na materijalno obezbejđene porodice kod centara za socijalni rad. Ostvarivanjem naknada u velikoj mjeri utiče da navedena lica često nisu motivisana za zaposlenje, jer bi zapošljavanjem izgubili pravo na navedene naknade – ističu u ZZZCG.

 

Izvor: Standard