ART SLAJDER

PREMIJERA PROJKOVSKOVE PREDSTAVE ,,BURE BARUTA“ U PETAK U CNP-U: ,,Ovo je predstava koja priča o nama, o malom balkanskom čovjeku“


Predstava ,,Bure baruta” u režiji Dejana Projkovskog, po tekstu Dejana Dukovskog, biće premijerno izvedena u petak na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Njome će nacionalni teatar otvoriti novu sezonu 2018/2019.
O svemu tome bilo je riječi u atmosferi kafane na Velikoj sceni, uz piće i muziku, kako to i rade Balkanci kada razgovaraju o ozbiljnim temama koje ,,Bure baruta” sa sobom nosi. Novinare je dočekao bend ,,Toplo pivo” koji će, uz orkestar Počasne garde Vojske Crne Gore, i u predstavi ,,Bure baruta” svirati muziku uživo. Pjesmu ,,Zajdi zajdi” potom je zapjevala Vanja Jovićević koja u predstavi igra Anu.

Poslovna direktorica CNP-a Zorana Kralj istakla je da je ovaj projekat bio veliki i izazovan produkcioni zahvat, te da je predstava potvrdila snagu glumačkog ansambla CNP-a.
– Profesionalizam, talenat, uigranost i posvećenost naših glumaca potvrđuje da imamo ansambl koji može da iznese najširi mogući repertoar – kazala je Kralj.
Najavila je do kraja godine još jednu premijeru.
– Riječ je o reditelju Dijegu de Brei koji je već u CNP-u režirao ,,Gorski vijenac”. On će režirati Molijerovog ,,Tartifa”. Početak proba je planiran za novembar, a premijera u drugoj polovini decembra – rekla je Kralj.
Novi umjetnički direktor CNP-a Željko Sošić istakao je da je vrlo zadovoljan i ponosan predstavom.
– Dejan Projkovski je od one najređe vrste reditelja, sa posebnim osjećajem za velike predstave i za stvaranje cjeline od svih izraza izvođačke umjetnosti, ne zaboravljajući ono što je suština dramskog teatra, a to su karakteri, situacije i sukobi. Upravo to ćete vidjeti u ovoj predstavi koja je nastala po kultnom tekstu i koja je postala već regionalan dramski klasik… ,,Bure baruta” pripada onoj vrsti fragmentarne dramaturgije koja počiva na grubim i ekstremnim situacijama koje su dovedene do kraja i koje traže razrješenje… Iako bi se pomislilo da su devedesete prošle i da je vrijeme kada je ovaj komad nastajao prošlo vrijeme i vrijeme koje je iza nas, uvjerićete se u rediteljskom tumačenju i glumačkim kreacijama, u svemu što je doprinio autorski tim, u energiji i atmosferi koju predstava isijava, da je tekst itekako aktuelan i da je kroz taj tekst smješteno današnje vrijeme u kom se nalazi Balkan i u kojem se nalaze sve naše zemlje – rekao je Sošić.
Odao je priznanje glumcima ,,što su autentično pristupili svakom glumačkom zadatku”.
On je dodao da predstava ,,Bure baruta” ima i veliki gostujući potencijal.
– Crnogorsko narodno pozorište je u fazi kada planira važna gostovanja u regionu i širom Evrope. Ova predstava je nešto što nam je bilo potrebno i što će se uklopiti u našu repertoarsku politiku – kazao je Sošić.
Režiser Dejan Projkovski rekao je da su pitanja u ovoj predstavi ,,Zašto se sve što je lijepo dešava drugim ljudima, na drugim mjestima?” i ,,Zašto sve što je u svijetu incident kod nas je sistem?”
Ovo je, dodao je, predstava o nama, o balkanskom malom čovjeku.
– Šta znači ,,Bure baruta” danas? Znači da je ova predstava za sve ljude koji nešto čekaju na Balkanu, za sve generacije kojima je život prošao u čekanju, čekaju bolji život, čekaju posao, čekaju sreću, ljubav, vize, zelenu kartu zato što sve što je lijepo događa se drugim ljudima, na drugim mjestima. Ovo je priča o jednoj potpuno izgubljenoj generaciji, naše ,,Bure baruta” priča dokad će ta tranzicija na Balkanu da bude sistem. Taj sistem postaje mašina koja jede ljudske živote. Ovo ,,Bure baruta” traži balkanskog čovjeka, traži da se pronađemo i sami. ,,Bure baruta” priča o tome da je već vrijeme da se Balkan okrene samom sebi. Previše mislim da smo vremena potrošili čekajući. Zato je ova neka željeznička stanica kao scenografija, ovi vagoni koji voze neke sudbine, priče i očekivanja. Predugo se čeka da budemo dio nečega – objasnio je Projkovski.
Dodao je da ova predstava  nema politički kontekst.

– Treba da naučimo kako da se više radujemo, smijemo, treba svako da pronađe svoju definiciju sreće i ljubavi jer život je ono vrijeme koje provodimo dok planiramo kako ćemo jednog dana živjeti – kaže Projkovski.
Predstava, s druge strane priča i o tome zašto ,,smo mi Balkanci najbolji narod na svijetu” i kako se na Balkanu najbrže dolazi do katarze.
– Naša predstava je skok iz aviona dok čekamo da se padobran otvori, taj adrenalin, slobodni pad kao pokušaj da se izađe iz vlastite kože. To je kao jedan strašan krik, predstava koja priča o nama, koja je puna ljubavi, suza, smijeha, krvi, sperme, znoja, predstava koja otvara puno pitanja, ne daje odgovore – rekao je Projkovski.
Kompozitor Goran Trajkoski istakao je da mu je drago da je ovaj put dobio mogućnost da radi muziku uživo.
– Ono što je najbitnije i ono čemu se najviše radujem jeste što sam upoznao i radio sa ljudima iz benda i moje mišljenje je da živa muzika je najtačnija i najodgovarajuća muzika za pozorišnu predstavu. Radujem se ovom pozorišnom činu i nadam se da će i publika da podijeli s nama to pozorišno zadovoljstvo – kazao je Trajkoski.
Kostimografkinja Tijana Todorović rekla je da joj je bilo teško da vizualizuje tekst dok nije došla na prve čitajuće probe.
– Analizom tog teksta i radom s cijelom ekipom sam ukapirala da ,,Bure baruta” je vrlo aktuelan i da mi, nažalost, u ovih 25 godina se nismo puno pomakli upravo zbog toga što govorimo o toj ljudskoj sudbini. I dalje nešto čekamo, i dalje su nam neki drugi krivi, i dalje se bavimo svim drugim svjetskim problemima a ne sobom, a rješenje je u svima nama. Sama sam se u suštini prepoznala u tom tekstu, jer sam i ja jednog dana ušla u taj voz i odselila se odavde i više se vjerovatno neću ni vratiti, osim ovdje kad me pozovete u Crnogorsko narodnog pozorišta – kazala je Todorović.
Inspirisana je za izradu kostima bila dramom Dušana Jovanovića ,,Žrtve mode bum bum”.

Dušan Kovačević, koji u predstavi glumi Maneta, rekao je da mu je izazov bio da stigne sve što su napravili dok on nije bio tu.
– Napravili su nevjerovatne zadatke. Ovaj proces pamtiću po tome da mi je prvi put bio izazov da uživam, gledam kolege i najkolegijalnije i najdobronamjernije se nadmećem da budem ako ne bolji, bar u njihovoj ravni – rekao je Kovačević.
Slobodan Marunović kazao je da ,,upravo ovako, relaksirano, kako je Dušan govorio, radili smo ovu predstavu vrlo kompleksnu i ozbiljnu, ,,živi”, posvećeni teatar koji pulsira, korespondira sa vremenom u kojem živimo.”
Drago mu je, dodao je, da je CNP prostor sa kojeg se poručuje, ,,prostor sa kojeg se gleda i vidi ono mjesto gdje mi živimo, naši životi i naša stvarnost.”
Scenograf predstave je Valentin Svetozarev, scenski pokret radila je Nada Vukčević, asistent režije je Milivoje Lakić a asistentkinja kostimografa Marta Garčević. Izvršne producentkinje su Nela Otašević i Janja Ražnatović.
U predstavi igraju: Mirko Vlahović, Goran Vujović, Aleksandar Gavranić, Danilo Čelebić, Vukan Pejović, Vanja Jovićević, Zoran Vujović, Ana Vučković, Marko Todorović, Petar Burić, Branimir Popović, Nikola Perišić, Mišo Obradović, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Jelena Nenezić – Rakočević, Stevan Radusinović, Jadranka Mamić, Filip Đuretić, Slobodan Marunović, Gojko Burzanović i Sneža Matanović.

Bend ,,Bure baruta” čine: Bojan Drobnjak, Milutin Barbul, Mladen Nikčević, Goran Popović i Jovica Mirković.
Orkestar počasne garde Vojske Crne Gore čine: Bjeletić Stefan, Bjeletić Stevica, Maršić Dario, Andrijević Nebojša, Ralević Nikola, Ivković Ivica, Jovanović Ljubiša, Antić Gradimir, Todorović Miša, Popović Vladimir, Pavićević Stefan, Biskupović Tihomir, Marković Mario, Samolov Siniša, Magovčević Rade, Đukić Krsto, Knežević Dejan i Belević Milo.
Repriza je 13. oktobra.
Tekst i foto: B.R.

kud duga