NAŠE PRIČE

DR EDINA HOT RADI KAO MEDICINSKI I NAUČNI KONSULTANT U ITALIJI: Važno je imati balans između privatnog i profesionalnog života

Dr Edina Hot, rođena Bjelopoljka, zaposlena je kao medicinski i naučni konsultatnt u kompaniji McCann Health, koja je globalni lider u polju zdravstvenog konsaltinga u Italiji, odnosno Milanu, a zanimljivo je da je obrazovanje sticala u više zemalja – u Norveškoj, SAD-u, Njemačkoj…

Svaka nova zemlja za Edinu je prvih mjeseci bila drugačija i nova, a sada, kako kaže, svaka od njih joj je na neki način kao kuća.

Stipendije

Edina se u razgovoru za portal MNE magazin prisjeća da je kada je napunila 16 godina pošla u Norvešku da pohađa United World College srednju školu, preko kolaboracije Zavoda za međunarodnu saradnju (ZAMTES) iz Crne Gore i United World College društva.

-Po završetku UWC International Baccalaureate diplome upisala sam College of the Atlantic fakultet u Americi i završila smjer biologije. Za srednju skolu i fakultet sam bila dobitnica UWC i Davis stipendija, koje su vrlo kompetitivne i bazirane na akademski uspjeh i mnoge intervjue – priča Edina.

Nakon što je okončala fakultet upisala je doktorske studije na Max Planck Institute-u, u Njemačkoj, i bila je finansirana od strane Max Planck Institute International fellowship.

– Nakon četiri godine doktorirala sam molekularnu i ćelijsku mikrobiologiju – navela je ona.

Uvijek su joj se sviđale prirodne nauke, ali kaže da nije dugo bila odlučna šta bi htjela da radi sa tim interesom, osim medicine.

-Kad sam bila na fakultetu, godinu dana sam paralelno radila staž u laboratoriji jednog od najpoznatijih profesora i naučnika koji se bave istraživanjem procesa starenja, u Jackson Laboratoriji. To je bio prvi put kad mi je bilo jasno da mogu da radim nešto što mi se sviđa i što je interesantno, a da ne moram da budem svakodnevno u kontaktu sa pacijentima. Naravno, tako sam odlučila da radim doktorat iz nauka, i to me povelo na moj prvi posao koji je bio translaciono istraživanje u polju gastrointestilanih i hepatičkih bolesti na Evropskom Institutu za Onkologiju u Milanu, Italija – prisjeća se ona.

Pošto je nedavno počela da radi kao medicinski i naučni konsultant u kompaniji McCann Health, ističe da je još prerano da govori o tom iskustvu, ili da iznosi neke detalje vezane za posao. Odgovarajući na pitanje šta, s druge strane, najviše cijeni kod sebe navodi da je to možda balans koji ima što se tiče privatnog i profesionalnog života.

-Taj balans je vrlo teško imati ako ste mladi i ambiciozni, i danas radite u nekoj od zapadno evropskih zemalja, ili u Americi. Ja pokušavam da ne zaboravim da su mi oba bitna – rekla je naša sagovornica.

Italijani

Osvrnula se kratko i ocijenila kakav je život u Italiji. Ističe da su Italijani u Milanu dosta više hladniji  nego ,,južnjaci”, kako su tipično Italijani opisivani.

-Super je hrana, kultura, vrijeme, priroda i uvijek ima svakakvih dešavanja iz različitih oblasti. Kada je riječ o zamjerkama: mogli bi biti organizovaniji –kaže Edina, uz osmijeh.

Evropljani, kako dodaje, znaju gdje se Crna Gora nalazi, a komentarišu obično da je mala zemlja, te da im je poznato da je nekako povezana sa ex Jugoslavijom. Navode, prema njenim riječima, takođe, da se država nalazi na Mediteranu.

-Što sve ima stotine konotacija, ali generalno pozitivne. Amerikanci su rijetko bili upoznati sa Crnom Gorom, do skoro – navodi Edina, uz osmijeh.

Odgovarajući na pitanje kakvi su njeni  planovi kada je riječ o karijeri, Edina kaže da misli da se narednih nekoliko godina neće vraćati da radi u Crnu Goru, jer bi bila ,,vrlo limitirana u profesionalnom polju“.

-Tako da, jedino u što sam sigurna za sad je da bih voljela da nastavim da budem povezana sa inovacijama iz nauke i biomedicine, a Evropa i Amerika imaju puno mogućnosti za to – navodi ona.

N.Đ.