ART PREPORUKA

GUSINJE: Časopis ,,Komun@” promovisan na Etno festu

Promocijom ukupnih izdanja časopisa Komun@, završena je manifestacija ,,Etno fest” koja je ove godine prvi put organizovana u Gusinju-najmlađoj crnogorskoj opštini.
U prigodnom etno izdanju primjerenom ovakvoj vrsti promocije neobičnog, ali i izuzetno kvalitetnog časopisa koji je postao prepoznatljiv po svom dizajnu, neobičnim i vrijednim tekstovima sa raritetnim fotografijama promovisana su sva dosadašnja izdanja Komune koja je postigla veliki uspjeh na medijskom tržištu Crne Gore, a još više u okruženju i inostranstvu, o čemu govore dosadašnje brojne promocije u Luksemburgu, Lovćencu, Zagrebu, Sarajevu, Požegi, Goraždu, Rogatici i skoro svim crnogorskim gradovima.
O kakvom se jedinstvenom ali neprofitnom časopisu radi sa karakterističnim dizajnom koji se štampa u sepija varijanti i još neobičnijim formatom koji je kvalitetom tekstova očarao čitaoce, u etno ambijentu u Kuli Nekovića govorili su Mićo Miranović, poznati televizijski novinar i autor kultne emisije na TVCG ,,Ja prošetah Crnom Gorom”, koja se bavi baštinom i nasljeđem Crne Gore, naglasivši da je projekat ,,Etno fest” u potpunosti oslonjen na tradicionalnu kulturu ovoga kraja, ali i cijele Crne Gore, osnova za druge slične projekte i posao koji nikad nije dovršen, pa je upravo časopis Komun@ odabran da pored nekoliko muzičkih i likovnih programa obilježi njegovo premijerno izdanje u varošici podno Prokletija i poznatoj po nadaleko čuvenim Ali Pašinim izvorima.

Na promociji su pored njega govorili Senada Đešević, profesorica maternjeg jezika iz Plava, inače dobitnica jedne od nagrada časopisa Komun@ za očuvanje i afirmaciju kulturne baštine Crne Gore, prof dr Draško Došljak, rukovodilac Odsjeka za crnogorski jezik na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, publicista, književnik, autor i koautor brojnih književnih izdanja i mr Amer Ramusović, direktor časopisa ,,Komun@”, koji su promovisali sva dosadašnja izdanja ovog časopisa koji podsjeća na izdanja sa početka XX vijeka zbog svog formata, dizajna i kavliteta tekstova i uglednih autora koji redovno pišu svoje kolumne i tekstove za Komunu.

Govoreći o ovom časopisu Đeševićka je istakla da je upravo ovaj časopis cijeni sve što ljudi rade na očuvanju kulturne baštine, doprinose je i promovišu svuda, ne samo u našoj, već i zemljama bivše Jugoslavije.
– Vjerujem da je tamo veća posvećenost tom poslu, nego što je ovdje, upravo u kraju u kojem ambijent odgovara čitavoj ovoj priči, što je podneblje koje mnogo toga ima da ponudi, i šteta je što ne radimo na tome u bilo kakvom segment, istakla je između ostalog Đeševićka naglašavajući da je Komun@ u dosadašnjem sedmogodišnjem period puno učinila na tom polju zašta zasluge pripadaju redakciji i uredništvu koji se trude da ne zaborave sve ono što treba zabilježiti i prezentirati crnogorskoj i drugoj javnosti o prebogatoj baštini i nasljeđu Crne Gore sa kojom se rijetko koja zemlja može pohvaliti.

Prof. Draško Došljak je podsjetio da je časopis ,,Komuna, revija koja se bavi lokalnom samoupravom i koja baštiniti kulturu onako kako to i zaslužuje pa zato Komun@ ima veliki značaj u očuvanju identiteta , ona je po njemu svojevrsna istorijska čitanka izuzetne edukativne važnosti i značaja, rekao je on i dodao da briga o Komuni , institucionalna i društvena treba da bude mnogo veća , jer Komun@ mora imati i treba da ima izuzetno visoko mjesto.

– Teme su raznovrsne i pokrivaju cijelu Crnu Goru i sve društvene djelatnosti, iz prošlosti do današnjih dana, a ciljne grupe su i stariji i mlađi. Stariji da se prisjete prošlosti i svojih mladalačkih dana, a mlađi da vide šta se to u prošlosti dešavalo, naglašavajući da je svih njih Komun@ okupila da se govori o onome što znači baštinu Crne Gore, o onome što čovjek ostavi kao trag svog postojanja na planeti koja mu je posuđena. Nema Komuna drugi cilj sem da nam sveobuhvatno prezentuje ono najbolje što je ostalo iza naših predaka. Kažem sveobuhvatno, jer nije baština samo neimarski i književni radovi i važni istoriski dogadjaji. Baština su i običaji, tradicija, mudre narodne kovanice, sportski, humanii herojski podvizi pojedinaca i kolektiva sa kojima zaista ima itekako da se pohvali Crna Gora o kojima se piše u Komun,i istakao je, između ostalog, prof. Došljak.

Zahvaljujući se na ukazanom povjerenju da časopis Komun@ bude jedini časopis koji se promoviše na premijernom izdanju Etno festa zamišljnog po ideji Senada Gačevića, poznatog muzičkog pedagoga i organizatora brojnih kulturnih manifestacija, mr Amer Ramusović,direkror časopisa Komun@ i čovjek koji je osnovao taj časopis, istakao je “da nije zlato sve što sija, ali da je kulturna baština jednog naroda njegovo kulturno, istorijsko i civilizacijsko blago”.
– Kulturno i istorijsko nasljeđe je, materijalno i nematerijalno, istraženo i neistraženo, obnovljeno ili neobnovljeno, ono je zapravo, sam bitak duhovnosti, sam bitak kolektivnog i personalnog, sam bitak identiteta za kojim će se sve više posezati, što globalizam bude agresivniji. Narod koji nema svoju kulturnu baštinu je beskućnik, a kada je riječ o crnogorskom kulturnom identitetu on je primarno obilježen neprestanom borbom da narod bude slobodan a država nezavisna. U tom preplitanju različitih civilizacija iskustava, tradicija, filozofija, trijumfovao je suživot. Dio naše baštine materijalne i duhovne jeste i multikonfesionalna i multietnička identitetska stvarnost i upravo tim identitetom mi se danas ponosimo pred Evropom i svijetom – istakao je Ramusović, napominjući da je kulturno nasljeđe kultni prostor i prema njemu se treba odnositi sa kultom, a da posebnu ulogu u tome ima dijaspora iz gusinjskog kraja koja na svakom koraku ističe i ponosi se svojom matičnom državom Crnom Gorom.
Mi u našem časopisu posvećujemo izuzetnu pažnju multikulturalizmu, svim narodima koji žive u Crnoj Gori nasljeđu od Rožaja do Herceg Novog, i od Gusinja do Bara, baštineći vrijednosti svih tih prostora, po čemu smo i prepoznatljivi zbog čega su nam svugdje širom otvorena vrata, rekao je na kraju Ramusović, naglašavajući da bi Komuna postala jedinstvena i prepoznatljiva i prije svega opstala sve ove godine , zasluge pripadaju Ministarstvu kulture koje je svesrdno podržalo ovaj projekat, ali i da veliku ulogu u njenom opstajanju imaju svi crnogorski mediji koji podržavaju ovaj projekat kroz medijsko predstavljanje čime pružaju priliku da se Komun@ predstavi i njihovim čitaocima.

kud duga