ART SLAJDER

PODGORICA: Čarolija Damira Imamovića i benda ispunila salu KIC-a

Bosanskohercegovački ,,revolucionar žanra sevdaha”, kako nazivaju Damira Imamovića, premijerno je sinoć nastupio sa bendom Sevdah Takht u prepunoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” u Podgorici.

– Zadovoljstvo mi je da pozdravim poslije više od deset godina Damira Imamovića. To je poseban umjetnik u čijem je DNK sevdah – kazala je, najavljujući ga, urednica muzičkog programa KIC-a Maja Popović.

Već sa prvom pjesmom, ,,Uzbrdo je mene bole none”, bilo je jasno da je riječ o osobenom umjetniku. Pored neobičnog izvođenja pjesama, čar kompozicijama davao je svojim instrumentom tamburom, kombinacijom saza i gitare, koji su za njega izradili bosanskohercegovački majstori Ćamil Metiljević i Mirza Kovačević. U sve to savršeno su se uklopili zvuci violine Ivane Đurić, basa Ivana Mihajlovića i perkusija Nenada Kovačića.

Imamović je neko ko, ne samo da pjeva i komponuje sevdah, već ga i izučava, pa je tako svakoj numeri prethodila zanimljiva priča vezana za nju.

– Nisam vrlo dugo bio u ovoj sali. Kada sam ušao u nju bio sam baš ,,happy” čuvši odličan zvuk – rekao je Imamović i zapjevao ,,Moj behare, ko li me te bere”.

Spoj pjesama ,,Summertime” i ,,Teško meni jadnoj u Saraj'vu samoj” oduševio je publiku koja je aplaudirala tokom numera.

Imamović je u Podgorici predstavio i pjesme s novog albuma ,,Dvojka”, pa je tako, nakon ,,Uzbrdo je mene bole none” i ,,Tambure” zapjevao numeru napisanu u 19. vijeku na vjenčanju ,,Star se Ćurčić pomamio”, koja, kako je objasnio, zapravo govori o silovanju.

Uslijedila je pjesma za koju je rekao da mu je zanimljivo kako svi s kojima je razgovarao u njoj prepoznaju svoj grad, onaj koji ,,voliš, a dovde ti je”. Bila je to numera ,,Sarajevo”.

Interesantna priča bila je vezana i za numeru ,,Opio se mladi Jusuf-beg”.

Potom je red došao i na specijalnog gosta.

– Meni je čast što sam večeras ovdje. Čast mi je jer sam na ovoj pozornici pratio Damirovog djeda. Poznajem mu i oca. Čast mi je da sam večeras i s Damirom koji me je zamolio da otpjevam nekoliko pjesama Ksenije Cicvarić – rekao je Šukrija Žuti Serhatlić nakon što je, uz plauze publike, otpjevao i na harmonici odsvirao ,,Sejdefu majka buđaše”.

Serhatlić i Imamović zajedno su izveli ,,Moščanice vodo plemenita”, ,,Milica jedna u majke” u kojoj su već sa prvim taktovima počele da se pale kamere mobilnih telefona i publika je zapjevala horski, a onda i ,,pjesmu koju je pjevao Damirov djed”, kako je najavio Serhatlić ,,Staru stazu”.

Imamović je unuk jednog od najpoznatijih muzičara u istoriji sevdaha Zaima Imamovića i sin Nedžada Imamovića i odatle potiče taj ugrađeni sevdah u DNK koji je na početku pominjala Popović.

Njegove interpretacije pjesama ,,Snijeg pade na behar na voće”, ,,Kafu mi draga ispeci” i ,,Lijepi Meho” očarale su publiku pa je i sama horski zapjevala.

Kraj koncerta dočekan je uz stojeće ovacije i aplauz, pa je na bis Imamović, sam, otpjevao ,,Dva se draga”.

Imamović će danas održati besplatno predavanje ,,Sevdah Lab”, u sali DODEST od 11h. Riječ je o njegovom projektu ,,Putujuća labaratorija sevdaha” u kojem promoviše istoriju i estetiku ove tradicionalne umjetnosti. Prije Podgorice ova predavanja održao je na mnogim prestižnim univerzitetima i muzičkim institutima u regionu, Evropi i Americi.

Tekst i foto: B.R.

kud duga