DRUŠTVO PREPORUKA

LJALJEVIĆ: Vizija Savjetovališta je unapređenje funkcionalnosti porodice

Savjetovalište za brak, porodicu i seksualno zdravlje ima značajnu ulogu u razvijanju zdrave i funkcionalne porodice i prevenciji porodičnih disfunkcija, ocijenila je direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje Agima Ljaljević.

Ona je na pres konferenciji, koju su povodom Međunarodnog dana porodice 15. maja organizovali Dom zdravlja Podgorica i Institut za javno zdravlje, istakla da savjetovališta svoje djelatnosti realizuju u okviru centara za podršku domova zdravlja u procesu afirmacije porodice i pružanja pomoći u rješavanju problema kao i, kako je kazala, poboljšanju kvaliteta života samih porodica.

– Cilj rada Savjetovališta za brak, porodicu i seksualno zdravlje je pružanje podrške svim članovima radi razvijanja zdrave i funkcionalne porodice u zajednici i prevencije porodičnih disfunkcija. U okviru savjetovališta, nastoje se prevenirati poremećaji zdravlja i dostići najveći mogući nivo zdravlja – objasnila je Ljaljević.

Ona je kazala da je zadatak pružalaca usluga u savjetovalištu osposobljavanje članova za prilagođavanje, razvijanje aktivnih životnih vještina i razrješavanje kriznih situacija koje, kako je rekla, pojedino razdoblje porodičnog života donosi.

– Zadatak je i analiza postojećeg stanja u oblasti funkcionisanja porodice i utvrđivanje povezanosti socijalnih, ekonomskih, kulturoloških komponenti sa pokazateljima zdravlja, kako na porodičnom, tako i na individialnom nivou – rekla je Ljaljević.

Ona je kazala da je vizija savjetovališta unapređenje funkcionalnosti porodice u cilju, kako je rekla, poboljšanja kvaliteta zdravlja, a time i kvaliteta života u zajednici.

– Institut za javno zdravlje Crne Gore je zadužen za iniciranje organizacije rada Savjetovališta za brak i porodicu i seksualno zdravlje, u okviru centara za prevenciju domova zdravlja, definisanje programa i vodiča za realizaciju planiranih aktivnosti, kontinuiranu edukaciju pružalaca usluga, monitoring pružanja usluga i redovnu evaluaciju u smislu definisanja izvještaja o radu svih postojećih savjetovališta – objasnila je Ljaljević.

Ona je kazala da je saradnja sa institucijama, koje se na posredan ili neposredan način bave porodicom, vrlo značajna.

Ljaljević je istakla da će Savjetovalište nastojati da proširi spektar djelovanja, u pogledu pružanja specifičnih usluga korisnicima.

– Pružanje usluga treba da bude usmjereno ka preveniranju poremećaja porodičnih odnosa i unapređenja komunikacije, što predstavlja najznačajniju fazu u predupređenju mogućih velikih i malih problema koje ima, ili može imati jedna porodica – pojasnila je Ljaljević.

Psiholog Doma zdravlja Podgorica, Marko Đurđić, istakao je da aktivno učešće zdravstvenih radnika Doma zdravlja doprinosi očuvanju zdravlja porodice.

– Funkcionalna porodica, pored toga što zadovoljava ekonomske, psihološke i socijalno reproduktivne funkcije, trebalo bi da se kreće u pravcu razvoja – smatra Đurđić.

On je kazao da pacijenti mogu potražiti pomoć i podršku u Centru za mentalno zdravlje, u okviru kojeg funkcionišu Savjetovalište za brak i porodicu i Savjetovalište za preventivno zdravlje.

– Naši pacijenti se obučavaju psihološkim alatkama, omogućava im se adekvatno komuniciranje, razumijevanje i prihvatanje različitosti, kao i adekvatno sagledavanje svakodnevnih kompleksnih situacija i problema – pojasnio je Đurđić.

On je rekao da su osnovni principi savjetovališta diskrecija, motivisanost i odgovornost.

– Pored ljubavi i volje, potrebno je znanje i podrška koju mi nesebično u Domu zdravlja pružamo našim građanima – kazao je Đurđić.

Socijalna radnica Doma zdravlja Podgorica, Rajna Zečević, rekla je da porodica predstavlja bitan faktor između pojedinca i društva i da pojedinac, kako je objasnila, ima bolje predispozicije za aktivnije uključivanje u različite sfere društvenog života ukoliko je afirmisana ličnost.

– Značajno je da postoji skladna porodica, u kojoj se mogu njegovati i razvijati harmonični odnosi. Bitno je kako će se razvijati odnosi među članovima te porodice, koliko će se pojedinci afirmisati u određenim sferama života, koliko će imati pomoći od samog društva – rekla je Zečević.

Ona je istakla značaj emocionalne podrške koja je, kako smatra, presudna u izgradnji socijalnog identiteta.

– Zdrava porodica je osnov svakog društva. Veoma bitno za jednu porodicu je da, pored materijalne i socijalne podrške, postoji i emocionalna podrška, koja utiče na pojedinca i izgradnju njegovog socijalnog identiteta – istakla je Zečević.

Izvor i foto: PR centar