MODA SLAJDER

MICHELE MIGLIONICO NA MFW: Spoj drevne i moderne kulture u kolekciji ,,Madonne Lucane”

Dizajner visoke mode Michele Miglionico specijalni je gost Mazda Fashion Week-a 23. aprila u Podgorici. Kaže za MNE magazin da je to prvi put da dolazi u Crnu Goru. Predstaviće  kolekciju ,,Madonne Lucane” kojom je,kaže, želio da oživi prošlost pričom o Bazilikati, njenom umjetničko-kulturološkom nasljeđu, tradiciji, obredima, slici žene-bogorodice transformisanu u ženu današnjice.

-Ovom kolekcijom želio sam da oživim prošlost pričom o Bazilikati i njenom umjetničko-kulturološkom nasljeđu stvorenom iz tradicije, uz veličanje elemenata lukanskog kostima, zanata, svetosti, inspirisanih Bogorodicama poštovanim u ovoj zemlji. To je kolekcija koja govori o popularnim svetim obredima koji transformišu slike žena-bogorodica u žene današnjice. Koncept svetog koji se pogrešno tumači kao profani bio je izvor moje inspiracije u kreiranju ove kolekcije. Oduvijek sam bio fasciniran tim drevnim obredima koji još oblikuju razne religijske predstave postavljene u najneobičnija mjesta moje regije. Dugim povorkama, svecima i bogorodicama odaje se počast, žene u crnom pored statua, vjerska proslava sačinjena od bišopa, svještenika i oltarskih dječaka. Tradicija koja pripada svakodnevnom životu i sjedinjuje drevnu i modernu kulturu. Sve to pokušao sam da prikažem kroz govor mode-kaže kreator.
Da li je to prvi put da predstavljate kolekciju u Crnoj Gori?
–  Da, to je prvi put da dolazim u Crnu Goru, kao gostujući dizajner i kao turista.
Možete li napraviti paralelu između italijanske mode nekad i sad?
– ,,Made in Italy” ista je nekad kao i sad, oduvijek se smatrala garancijom kvaliteta, sigurnosti i pouzdanosti u svijetu. Vole nas više u inostranstvu nego što mi sebe cijenimo, po meni, sa četiri ključne tačke: prvo, zbog našeg stila života, jer mnogi su stranci modelirali taj izuzetno karakterističan način života Italijana. Onda, tu su tipične italijanske emocije, koje svaki posjetilac naše prelijepe zemlje predvidi i prije nego što dođe u Italiju. Sljedeći ključni aspekat je pravi italijanski proizvod, što označava fizičnost ideje, sna, poznavanja svega ,,Napravljenog u Italiji”. I na kraju, četvrta tačka, velika zanatska tradicija. Među industrijskim državama, Italija uživa privilegovano mjesto, u smislu da se može ponositi slavnom tradicijom zanatstva i izuzetnošću ručno rađenih i svjetski prepoznatih proizvoda: visoke mode, obuće, odjevnih dodataka.
O poslu ste učili od oca Marija. Što je najvažnija lekcija koju Vas je naučio?
– Rođen sam u Milanu u porodici Lukanaca. Svakako da mi je ljubav prema poslu prenio otac Mario, izvrstan krojač muške odjeće koji me je naučio osjećaju za rigoroznost i disciplinu koju mora osoba da posjeduje kako bi ovaj posao radio valjano. Suprotno od onoga što neko može da pomisli, nisam odrastao okružen tkaninama, vezom, perlama, ali, iskusio sam atmosferu koja će me kasnije odvesti u ovaj kompleksan i fascinatan svijet.
Naredne godine proslavljate 30 godina od  otvaranja prvog ateljea. Na koji trenutak u tih 30 godina ste najponosniji?
– Zapravo, moja modna priča počinje debijem u zvaničnom kalendaru C.N.M.I-ja u januaru 2000, predstavljanjem prve kolekcije visoke mode u salonu palate Barberini u Rimu, posvećene ženama koje su prvi put ušle u svijet karabinjera (policajci). Proživio sam to iskustvo s izuzetnim poštovanjem, stvarajući im haljine za svečani bal. Godine koje su prethodile ovom događaju su one koje sam posmatrao kao tehnički trening i usavršavanje estetskog ukusa.
Što za Vas podrazumijeva potraga za ljepotom i kako  definišete ljepotu?
– Ljepota je svuda, samo treba znati kako gledati a ključ toga je senzibilnost. Volim ljepotu i fasciniran sam njenom savršenošću. Smatram da je ženi bitno da traži sopstvenu ljepotu kroz ličan stil, bude otvorena za nove  stvari i varijacije gdje se osjeća ugodno umjesto da slijedi ostale iz sezone u sezonu.
Kažete: ,,Ne interesuju me trendovi ili avangarda. Želim samo da pravim lijepe kreacije koje će odoljeti vremenu.“ Šta je potrebno da se napravi kreacija koja će odoljeti vremenu?
– Oduvijek sam tragao za sopstvenim osjećajem elegancije. Bila je to potraga za sofisticiranim jezikom, nikada razmetljivim. Nekoj vrsti kombinacije etike i estetike. Uvijek su me doživljavali kao klasičnog dizajnera. Stalno pokušavam da reinventiram kolekcije koje stvaram, ostanem dosljedan estetskim standardima. Možete biti inovativni posmatrajući tradiciju sa ličnog  aspekta. Moja veza između prošlosti i budućnosti, tradicije i inovativnosti vrlo je suptilna.

This slideshow requires JavaScript.


Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva