NAŠE PRIČE

PODGORIČANKA DAJANA PAVIĆEVIĆ U PARIZU: Svira violinu u orkestru Atelier Ostinato, planira da se vrati u Crnu Goru

Kada je bila djevojčica Podgoričanka Dajana Pavićević svirala je violinu, instrument bogatog i moćnog zvuka, koji za nju odiše virtuoznošću zbog čega je kasnije izabrala da to bude njena profesija. Uz veliki rad i trud završila je cetinjsku Muzičku akademiju nakon čega je odlučila da obrazovanje nastavi na magistarskim studijama u Parizu. Koliko je uspješna i talentovana pokazuje činjenica da se zaposlila u tamošnjem orkestru, Ochestre-Atelier Ostinato!

Kroz djetinjstvo je Dajana bila okružena muzikom koja je, kako je odrastala, svakim korakom u njenom obrazovanju postajala sve veći dio njenog života. U jednom trenutku, priča ona za MNE magazin, postalo je neminovno da će to biti njen životni poziv.
-Naravno, osim talenta potreban je veliki rad i trud, zahtijeva mnogo odricanja – priznaje Dajana.

Pariz
Magistarske studije je završila u Parizu, ali, sudeći prema njenim riječima, ni odlazak u Francusku se nije desio slučajno. Od malena je, kako priča, maštala da pođe u Pariz zato što je bila impresionirana svime što je vidjela ili čula o njemu.

-Konkretnu odluku za odlazak sam donijela na kraju svojih studija na Cetinju- rekla je ona.


Kada je u Francuskoj završila magistarske studije odlučila je da se oproba na auduciji za orkestar.  Kaže da je audicija za orkestar bila jako zahtjevna, te da je konkurencija bila velika, ali, uprkos tome, postala je njihov član. Uspjela je da se zaposli u Ochestre-Atelier Ostinato.
Odgovarajući na pitanje koliko joj je pri zaposlenju otežavalo to što je strankinja, Dajana kaže da su na samom početku najbitniji kontakti i volja da pokažete svijetu da vi to možete.
– Nailazite na razne predrasude, jer dolazite iz zemlje koja je mala i mnogima nepoznata, ali sam srećna kad na kraju dana vidim šta sam postigla i, naravno, ne postoje granice, uvijek želite još- istakla je ona.

Orkestar
Ostinato je, kako je pojasnila, orkestar mladih muzičara koji daje priliku mladima da se usavršavaju i da dostignu nivo profesionalnih muzičara iz velikih i poznatih orkestara svirajući jako zahtjevan program. Dajana je nastupala na velikim scenama Pariza, između ostalog, i na sceni Pariske filharmonije na kojoj je imala čast da svira u septembru prošle godine, a o kojoj je maštala. Ističe, takođe, da je imala priliku dosta često da sluša velike muzičare i orkestre iz cijelog svijeta.


– Tako sam imala priliku da slušam i stupim u kontakt sa velikim violinistima svijeta kao sto su  Maxim Vengerov i Joshua Bell – rekla je ona.
Ispričala je da su potom uslijedili pozivi da postane član i drugih orkestara. Osim u orkestru Ostinato, svira trenutno i u orkestru Ecorce koji joj je, kako pojašnjava, pružio priliku da sarađuje sa jednim od najvećih francuskih violinista Renaud Capuçon.


-Konkurencija pri zapošljavanju je jako velika, ali nisam dozvolila da me razne prepreke sa kojima se susrijećete kada živite u inostranstvu spriječe u ostvarivanju svog cilja. Najbitnije je da nikad ne odustajete ma koliko god teško bilo- rekla je ona.
Dajana je u razgovoru za naš portal prenijela i atmosferu sa tamošnjih koncerata koji su jako posjećeni i gdje su sale uvijek pune. Francuzi, priča ona, cijene kulturu i umjetnost i daju nesebičan doprinos tome.
– Ne izostaje iznenađenje od strane muzičara kada čuju da dolazim iz Crne Gore. Njihove impresije i utisci su uglavnom da muzičari sa Balkana imaju posebnu vrstu energije i strasti prema muzici. Moram da napomenem da imam svoju publiku iz Crne Gore koja je skoro uvijek prisutna na koncertima, s obzirom na to da ima dosta studenata iz Crne Gore, koliko god da smo na različitim stranama i imamo različite obaveze uvijek nađu način i izdvoje vrijeme da dođu i da me podrže- rekla je ona.
Na Pariz gleda kao još jednu stepenicu u njenom ličnom, kao i profesionalnom životu, jer je ovo jedinstvena prilika da se razvija kao čovjek i umjetnik. Kaže da joj se otvaraju mnoga vrata koja želi da iskoristi, ali, naravno, da planira da se vrati u svoju zemlju I da svira auditorijumu Crne Gore.
– I nadam se da ću dati svoj skromni doprinos crnogorskoj muzičkoj sceni. U svakom slučaju, uvijek sam spremna za saradnju i rado se vraćam svojoj domovini- rekla je ona.


A nije joj, kako se prisjeća, bilo teško da se prilagodi životu u Parizu. Kada ste, smatra Dajana, odgovorni i disciplinovani onda u tom smislu ne nailazite na poteškoće.
-Živim u gradu ljubavi i umjetnosti, kakvu bih zamjerku mogla da nađem? Naravno da postoje problemi sa kojima se susrijećete kao stranac u ovoj zemlji, ali kada se probudite i shvatite u kakvom gradu živite i šta vam taj grad sve pruža, počevši od arhitekture pa do raznih mogućnosti i prilika, grad u kojem nalazite inspiraciju na svakom mogućem koraku, onda zanemarite te sitnice – rekla je ona.
Dajana je ispričala i da nije imala priliku u skorijem periodu da održi koncerte u Crnoj Gori, izuzevši nastupe sa orkestrima i manjim ansamblima, ali kaže da ih, naravno, ima u planu.

N.Đ.