DRUŠTVO PREPORUKA

CG: Kju groznica na nikšićkim farmama, stradala 22 grla

Ilustracija

Na četiri farme krava u Nikšiću otkrivena je bolest kju groznica. Uginula su dva grla krupne stoke, dok je dvadeset eutanazirano, saopštila je inspektorka Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Slavica Sudžum za RTCG.
Bolest kju groznice izaziva bakterija coxiela burnetii i prenosi se na čovjeka.

– Nije bilo obolijevanja ljudi, a mlijeko i meso se mogu koristiti ukoliko se termički obrade. Opasnost postoji ako se proizvodi sir od mlijeka koje nije termički obrađeno – rekla je Sudžum.

Specijalistička ambulanta iz Podgorice potvrdila je sumnju nikšićkih veterinara da je riječ o kju groznici i oboljela grla su eutanazirana, a šteta će farmerima biti nadoknađena, kazala je inspektorka.

Veterinar nikšićke ambulante Petko Mikić, rekao je da je kju groznica otkrivena na farmi 2007. godine i na istom gazdinstvu bolest se pojavila i u ovoj godini.

– Nakon, ispitivanja utvrđeno je obolijevanje životinja na još tri farme, a grla su uništena jer je to jedini način sprječavanja širenja bolesti ‘ kazao je Mikić i naveo da se bolest manifestuje čestim pobačajima kod životinja.

Veterinari su objasnili da vakcinacija zdravih grla nije moguća jer ne postoji efikasan lijek protiv kju groznice.

Izvor: RTCG