DRUŠTVO PREPORUKA

VALJEVO: Devetogodišnjaci gazili dječaka u odjeljenju, iz škole kažu: ,,To je sve dječja igra”

Foto: P. Vujanac / RAS Srbija

Trojica devetogodišnjaka gazila su školskog druga u učionici, ali sankcija protiv njih neće biti jer je škola konstatovala da je ,,više riječ o dječjoj igri, nego o nasilju”.

Incident se, kako saznaje ,,Blic“, dogodio 13. novembra, u odjeljenju trećeg razreda valjevske Prve osnovne škole. Žrtva je bio devetogodišnji dječak kojeg su, na očigled cijelog odjeljenja, trojica njegovih vršnjaka oborili na pod učionice, a zatim ga gazili dok je ležao.

Sve se, kako za ,,Blic” navode izvori upućeni u ovaj slučaj, dogodilo za vrijeme malog odmora između dva časa, dok učiteljica nije bila prisutna.

Maltretiranje se, kako kaže, završilo prije njenog povratka u razred, a kada joj se uplakani dječak požalio šta mu se dogodilo, poslala ga je u ćošak, zaključujući da izmišlja.

Tek kada su njegove tvrdnje potvrđene od strane drugih đaka, reagovala je obavještavajući upravu škole, a potom je u cio slučaj uključena i policija.

Dječak rođen 2008. godine, srećom, nije teže povređen. Njemu, po prijemu u bolnicu nisu konstatovane vidljive spoljašne povrede, preventivno je zadržan tu noć na dječjem odjeljenju zbog dalje opservacije, da bi sljedećeg dana bio otpušten na kućno liječenje.

ŠKOLA: Postupili smo po protokolu

U Prvoj osnovnoj školi kažu za ,,Blic” da su odmah poslije incidenta reagovali i ,,apsolutno postupili po protokolu o sprečavanju vršnjačkog nasilja”.

– Odmah smo pozvali roditelje svih dječaka, održali zajednički roditeljski sastanak i o svemu razgovarali u mirnoj atmosferi, dok su učiteljica i pedagog održali radionicu o sprečavanju vršnjačkog nasilja. U tom odjeljenju je pojačan vaspitni rad da se svaki sukob i nasilje sasječe u korenu, da se djeci objasni da takve igre mogu dovesti do povreda, tako da i dalje preventivno radimo – kaže direktorka Prve osnovne škole Mileva Mojić.

Ona precizira da sankcija protiv trojice učenika neće biti jer se, kako kaže, ,,situacija smirila”.

– Oni su se, u stvari, jurili u učionici i igrali igre „Ko je pobjednik“, i tako je došlo do incidenta. Otac dječaka koji je gažen je potpisao da ne želi da se dalje postupa protiv njegovih školskih drugova, tako da posebnih sankcija neće biti, a i tokom ispitivanja cijelog slučaja zaključili smo da je u pitanju bila više igra nego namjera da se dijete zlostavlja i povrijedi – objašnjava direktorka.

Obaviještena i policija

,,Blicu” je potvrđeno da je o incidentu obaviještena policija koja je uradila svoj dio posla, uzimajući izjave od učesnika, pa je cio predmet proslijeđen na dalje postupanje Višem tužilaštvu u Valjevu koje treba da odluči da li u tome ima elemenata krivičnog djela.

Dječak hospitalizovan, jedno dijete ispisano iz škole

Iako napadnutom trećaku nisu konstatovane vidljive spoljašne povrede, on je morao da bude hospitalizovan zbog, kako saznajemo, kontuzije trbuha, što upućuje da je oboren na leđa i da su ga školski drugovi gazili po stomaku.

Inače, kako za „Blic“ navodi jedan od roditelja djeteta koje ide u isti razred a koji je insistirao na anonimnosti, po iskazu njegovog djeteta, ipak nije bila riječ o pukoj „dječjoj igri“.

– Naime, dječak-žrtva je kao jedan od najboljih đaka zadužen da pregleda domaće zadatke u svom redu, to je i učinio tada na malom odmoru, trojici drugova upisao minus u sveske i htio da ih ostavi na učiteljicinu katedru kada je napadnut – kaže taj roditelj.

Iako otac napadnutog devetogodišnjaka nije želio da se njegovi školski drugovi kazne već da se cio problem riješi mirno i edukacijom, roditelji jednog od dječaka koji ga je gazio dijete su ispisali iz Prve osnovne škole.

Izvor: blic.rs