DRUŠTVO PREPORUKA

PG: Zgrada bivše Muške zanatske škole dobila status nepokretnog kulturnog dobra

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Zgrada bivše Muške zanatske škole dobila je status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja Rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Ovaj objekat i njegova zaštićena okolina je u vlasništvu JU Muzeji i galerije Podgorice. Objekat je danas u funkciji Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“.

– Uvidom na terenu, konstatuje se njegova konstruktivna očuvanost. I pored intervencija u unutrašnjosti, kao i dodavanja potkrovne etaže, objekat je u spoljašnjosti očuvao prvobitnu formu i proporciju, karakteristične arhitektonske elemente u dijelu otvora i ulaznog portala, autentičnu gradaciju materijala fasada po vertikali, krovni vijenac i sl… – navodi se, između ostalog, u Rješenju.

U cilju unaprjeđenja stanja ovog kulturnog dobra, uvrđene su i mjere i režim zaštite, definisane kroz budući konzervatorski projekat.

Kriterijumi na osnovu kojih su utvrđene kulturne vrijednosti navedenog kulturnog dobra su autentičnost i integritet, jedinstvenost i rijetkost u okviru svoje vrste, stepen očuvanosti, istorijski, umjetnički, naučni, arhitktonsko-urbanistički, socijalno-ekonomski, vaspitno-obrazovni, ambijentalni, pejzažni, umjetnilki značaj kao i značaj starosti dobra.