MODA SLAJDER

MILENA ĐURĐIĆ UOČI PLANTAŽE MONTENEGRO FASHION WEEK-A: Tesla je moj novi dizajnerski izazov

Crnogorska dizajnerka Milena Đurđić otvoriće manifestaciju Plantaže Fashion Week Montenegro XXII 10. novembra, u Biznis kuli ,,Capital plaze”. Navikla je ljubitelje mode da uvijek prikazuje nešto novo i jedinstveno, čime će poslati snažnu poruku, pa će tako biti i ovoga puta.
U razgovoru za Montenegro magazin kaže da ,,zasluge” za ideju da Tesla bude inspiraciju za ovu muško-žensku kolekciju pripadaju njenom prijatelju, glumcu Mišu Obradoviću.   Svjesna je, objašnjava nam, da je prezahtjevno, možda i riskantno, imati genijalca za dizajnerski rad, ali Đurđić za sebe kaže da voli izazove i rijetkosti u ovom poslu.
Doživljaj studiranja na prestižnoj ,,Accademia di costime e di moda”, te same Italije, utkan je u njeno dizajnersko oblikovanje, dok su gorostasne planine i ošte litice najljepših kanjona Crne Gore razlog čistih, jakih linija i konstrukcija u kreacijama.
U svakodnevnom životu uživa u druženju, ćakulanju uz kafu ili objed sa njoj dragim ljudima, posebno sa sestričinom Dašom i brataničnom Larom.

Kažete: ,,Sve mode prolaze, samo vino ostaje”. Da li je upravo to bila ideja vodilja pri izradi kolekcije koju ćete prikazati na Plantaže Montenegro Fashion Week-u?

– Svakako, ne. U pitanju je, samo,  parafraza rečenice, sjajne, vječne, Koko Šanel: ,,moda prolazi, stil ostaje”, koja mi se učinila zgodnom u najavi Plantaže Montenegro Fashion Week-a.

Vaše kolekcije uvijek nose novine i snažne poruke. Šta je poruka ovogodišnje kolekcije na Plantaže Montenegro Fashion Week-u i šta su novine? Takođe, kako stvarate i za muškarce, da li će kolekcija biti isključivo ženska?

– Podsticaj i ,,zasluge”  za temu – inspiraciju kolekcije koja će biti prikazana, pripadaju  našem poznatom glumcu, mom drugu Mišu Obradoviću,  kad smo u nekom slobodnom razgovoru o našim najpoznatijim naučnicima i pronalazačima (mislim na Ex-jugoslovenski  prostor) neizbježno došli do – Nikole Tesle, svjetskog pronalazača i naučnika, na polju fizike i elektrotehnike. Sinula mi je ideja – Tesla je moj novi dizajnerski izazov za  muško-žensku kolekciju, planiranu za ovu manifestaciju. Svjesna sam da je prezahtjevno i, možda, riskantno, genijalca imati za dizajnerski rad, ali sam neko ko voli izazove i rijetkosti u ovom poslu. Naravno, nema tu ništa bukvalno (niti može biti), jednostavno sam pokušala, da kroz određena konstrukcijska rješenja, linije, detalje – trake i džepove, koji su lajt motiv kolekcije i imaju značenje – metaforički skromno dočaram  naučnog velikana.

Kolekcija je, ovog puta, muško-ženska i veoma nosiva.

U toku je snimanje druge sezone sitkoma ,,Dojč kaffe” gdje ste kostimografkinja. Po čemu će se razlikovati stil ove sezone od prethodne?

– Novine u tv seriji su prilične. Novi je režiser, sa svojom vizijom ove simpatične urbane i duhovite priče. Kostimografija mora to na adekvatan način ispratiti.

Koliko je Italije, a koliko Crne Gore u Vašim kreacijama?

– Studiranje na prestižnoj ,,Accademia di costime e di moda”, kod sjajnih profesora svjetski priznate i prepoznatljive italijanske škole dizajna i modnog stila, koje karakterišu elegancija, romantika i ženstvenost, kao i sam boravak u Rimu, gradu fascinantne ljepote i arhitekture, dominantno su uticali na moje dizajnersko oblikovanje. I zbog toga sam jako srećna i ponosna. Baš kao što sam ponosna na našu prelijepu Crnu Goru, pa njene gorostasne planine i ošte litice najljepših kanjona, vjerovatno su razlog čistih, jakih linija i konstrukcija, koje nerijetko dominiraju u mojim kolekcijama.

Koje su to male stvari u kojima uživate u svakodnevnom životu?

– Uvijek susreti i druženja, opušteno ćakulanje uz kafu, ili objed, sa meni dragim osobama. Posebna radost su mi izlasci, kad mi dopuste obaveze, sa mojom sestričinom Dašom i brataničnom Larom na njima prilagođena zanimljiva mjesta.

Da li postoji slavna osoba za koju biste voljeli da kreirate, bilo da je iz Crne Gore ili svijeta?

– Držim za veliki kapital imati za prijatelje uspješne, profesionalno ostvarene  osobe, a onda i raditi za njih odjevne komade kojima se šalje poruka o njihovoj  autentičnosti i posebnosti. Mislim da je svakom akademskom dizajneru čast kreirati za osobito nadarene, uspješne i u tom smislu – slavne.

Bojana Radonjić
Foto: B. Šekularac

Šminka: Lada Šćepanović