ART PREPORUKA

LJETOPIS U NOVEMBRU: Miki Manojlović, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Slobodan Marunović…..

Novembarski program zimske scene Barskog ljetopisa obuhvata četiri umjetnička segmenta – književno veče, izložbu, teatar za odrasle i koncert, u okviru kojih će se „Četvrtkom u Dvorcu“ okupiti ostvarena domaća i regionalna umjetnička imena. Svi programi počinjaće u 19h i biće besplatni za posjetioce, sa izuzetkom pozorišne predstave na koju se ulaz, kako je uobičajeno, naplaćuje 5 eura. Kupovinu ili rezervaciju biće moguće obaviti desetak dana uoči zakazanog termina igranja i to na biletarnici u Dvorcu ili pozivom na broj telefona 068/278-760.

Već ovog četvrtka prostor u Dvorcu kralja Nikole biće pretvoren u svojevrsni „teatar poezije“. Naime, za 9. novembar, planiran je scensko-dramski program „Noć skuplja vijeka“ u kome će učestvovati glumac Slobodan Marunović, vokalna solistkinja Mila Nikić i prof. dr Rade Amanović, koji će svirati na gitari. Veče će biti koncipirano kao poetski teatar u kome dominira interpretiranje lirske poezije nastale na prostoru Crne Gore, ali i muzičkih obrada poznatih crnogorskih pjesama.

Program zimske scene biće nastavljen 16. novembra, kada će biti otvorena izložba slika akademskog umjetnika Jakše Ćalasana, koji je već dobro poznat stručnoj javnosti vizuelnim, „intimnim zabilješkama o duhovnim borbama, rastu, nadi, tjeskobi, preživljavanju, dokolici, ravnodušnosti, egzibicionizmu, skromnosti i o svim onim titrajima ljudskog duha i duše što se manifestuju u krajnje običnim svakodnevnim prizorima“. Postavka njegovih radova moći će da se obiđe u Dvorcu u narednih mjesec dana. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović.

Uoči Dana Opštine – Dana oslobođenja Bara, to jest 23. novembra u Dvorcu će se igrati predstava „Dok nas smrt ne razdvoji“, čija je autorka Mira Furlan, a reditelj Miki Manojlović, koji uz Anitu Mančić, Jasnu Đuričić i Jovanu Gavrilović, tumači i jednu od uloga u komadu. Predstava, čiju produkciju potpisuje Radionica integracije iz Beograda, je porodična drama koja se odigrava sedamdesetih godina u jednom zagrebačkom stanu, između četiri lika. Centar radnje su dvije bolesne žene, prikovane za krevet ali bez mogućnosti da vide jedna drugu. U događaje su uključeni često odsutni suprug, kao i ćerka. „Glavna porodična nit drame aktivira teme suočavanja sa bolešću i propadanjem tela, krivice i preljube, paljenja nade kroz sjećanja. Porodično-lična pitanja prepliću se sa društveno-političkom materijom, što sve skupa čini komad o neminovnosti prihvatanja tjeskoba življenja, sa punom svešću o bezgraničnosti patnji koje život umije da servira“.

Novembarski program zimske scene biće zakružen džez koncertom i to nastupom Šule Jovović kvarteta, koji će 30. novembra za sve ljubitelje ovog zvuka interpretirati repertoar koji obuhvata džez standarde i obrade crnogorskih numera u džez maniru. Kvartet sačinjavaju: Sara Jovović (klavir), Milivoje Pićurić (kontrabas), Martin Đorđević (bubnjevi) i Milorad Šule Jovović (gitara).

Dodatne informacije o svim programima zimske scene mogu se naći na zvaničnom sajtu festivala www.barskiljetopis.me