DRUŠTVO SLAJDER

CRNA GORA: Godišnje se realizuju tri do četiri usvojenja

Foto: pixabay.com

U Crnoj Gori godišnje ima u prosjeku 10 zahtjeva za usvojenje, od čega se realizuju  u prosjeku tri do četiri, navode iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Što se tiče procedure, kako navode,  podobnost za usvojenje utvrđuje stručni tim organa starateljstva, na osnovu sveobuhvatnog, multidisciplinarnog pristupa.

-Stručni tim čine psiholog, pedagog, socijalni radnik i pravnik koji pojedinačno ispituju i daju mišljenje o podobnosti budućih usvojitelja. Pored procjene, stručni tim vrši i pripremu budućih usvojitelja za usvojenje – kazali su iz ministarstva.

Oni dodaju da se u Ministarstvu rada i socijalnog staranja nalazi centralna evidencija potencijalih usvojitelja, kao i djece podobne za usvojenje. Nakon završene obrade u Centru za socijalni rad, dokumentacija potencijalnih usvojitelja dostavlja se Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a kada se pojavi dijete podobno za usvojenje, Ministarstvo je prosljeđuje nadležnom centru na dalji postupak.

-Usvojenje zasniva organ starateljstva iz mjesta prebivališta, odnosto boravišta djeteta, tj. organ strateljstva koji je sproveo postupak smještaja djeteta u ustanovu ili u drugu porodicu. Podobnost za usvojenje takođe utvrđuje organ starateljstva u mjestu prebivališta, odnosno boravišta lica koja traže utvrđivanje podobnosti za usvojioca – kažu iz nadležnog ministarstva.

Oni navode i da dužina postupka procjene budućih usvojitelja traje mjesec dana, ali se na realizaciju usvojenja čeka duže vremena.

-Za razliku od hraniteljstva, koje je privremeni oblik zaštite djeteta, usvojenjem se stvara veza jednaka onoj koja postoji između bioloških roditelja i djeteta – dodaju.

Postoje jasna pravila ko može, a ko ne može usvojiti dijete.

-Budući usvojitelji moraju biti starosne dobi između 30 i 50 godina, dok jedan od njih može biti stariji samo u izuzetnim okolnostima. Razlika u godinama između usvojitelja i djeteta ne može biti manja od 18 i veća od 50 godina. Status usvojiteljske porodice može dobiti porodica koja ispuni uslove propisane zakonom i koja u toku pripreme i procjene pokaže da može razumjeti i na najbolji mogući način zadovoljiti individualne potrebe djeteta – navode iz Ministarstva rada i socijalnog staranja te dodaju da dijete može biti usvojeno do navršene osamnaeste godine života od strane bračnih drugova, jednog bračnog druga ili od strane svog očuha ili maćehe.

-Cilj je da se djeca smještaju u potpune porodice tako da dijete potpuno može usvojiti samo bračni par zajedničkom odlukom – objašnjavaju.

Samostalno usvajanje moguće je samo u slučaju opravdanih.

-Lice koje nije u braku ili koje živi u vanbračnoj zajednici može usvojiti dijete ako nadležni organ odredi da za to postoje “posebno opravdani razlozi”, dok strani državljani ne mogu usvajati djecu koja su crnogorski državljani, osim ako se za njih ne može naći usvojilac u Crnoj Gori – zaključuju iz Ministarstva.

M. Lalović