ART SLAJDER

MNE MAGAZIN U BEOGRADU: Sting pokazao da sve što uradi je magija

Foto: Star tribune

Sting je sa izvanrednim bendom  sinoć napravio pravu čaroliju u prepunoj Kombank areni u Beogradu.
Na ovoj turneji pod nazivom 57th & 9th World Tour, po istoimenom albumu, Stingu se pridružio bend koji su činili dugogodišnji saradnici – Dominik Miler sa sinom Rufusom (gitara), Džoš Friz (bubnjevi, Nine Inch Nails, Guns ‘n’ Roses) i specijalni gosti, Stingov sin Džo Samner sa harmonikašem Persijem Kardonom iz sastava ,,The Last Bandoleros”.


Uslijedile su ,,If I ever loose my faith in you”, ,,Englishman in New York” gdje je ,,eksplodirala” publika, ,,Every little thing she does is magic”, ,,Mad about you”, ,,Fields of gold” i ,,She's too good for me” gdje je Kardona pokazao svoj talenat na harmonici, te ,,Shape of my heart”, ,,Walking on the Moon” i numere s aktuelnog albuma. Publika je sve vrijeme držala ritam rukama i pjevala. Refren pjesme ,,Message in the bottle” dočekan je uz dizanje publike sa stolica u parteru i držanja ritma rukama. I tako je ostala, jer kako reče jedan njegov fan, na Stingovom koncertu se ne sjedi. Nakon dugo, publika je čula i ,,Desert rose”, a ,,Roxanne” se ubrzo pretvorila u ,,Ain't no sunshine” što je publika dočekala s oduševljenjem. To je bila posljednja pjesma u regularnom dijelu, ali ga je publika brzo vratila na bis. Pozdravio je uz ,,Every breath you take” i pjevanje cijele Arene. A onda je, nakon gromoglasnog aplauza i poziva publike uslijedio i drugi bis na koji je otpjevao ,,Fragile” i time simbolično okončao koncert.


– Hvala, Beograde! Vidimo se uskoro – poručio je Gordon Samner, odnosno Sting.
Pokazao je ovim nastupom zašto ga smatraju muzičkom ikonom. Izvođač je koji se konstantno mijenja u izrazu i stremi ka novim visinama i izazovima.
Sin Džo i Persi Kardona prelijepo su pjevali sinoć i prateće vokale, dok su ih pratili u stopu majstori svog zanata – Milerovi i Friz.
Bilo je ovo ,,vatreno krštenje” Rufusa Milera pred beogradskom publikom. Neospornog talenta  publika je pozdravljala aplauzom i povicima.

A da iver ne pada daleko od klade pokazao je sinoć i Stingov sin Džo Samner, do prije nekoliko sedmica član ,,Los Bandelors”-a, a sada solo izvođač.
– Dobro veče, Beograde, divno vas je opet vidjeti – pozdravio je Sting publiku u 20.05 sati i sam zasvirao akustičnu gitaru na sceni.
Ubrzo mu se pridružio sin Džo i zapjevali su zajedno što je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.
– Kako ste, Beograde? Ja sam Džo Samner i otpjevaću vam nekoliko pjesama – kazao je on.
Sa prvim taktovima čuo se predivan glas i prelijepo sviranje gitare. Publika je uživala, pjevala sa njim i držala ritam rukama, te ga pozdravljala gromoglasnim aplauzom.
U pola sata stala je sva raskoš njegovog autorskog rada, a posljednju pjesmu ,,Jelly beans” posvetio je svojoj djeci.
Podsjetimo, ovo nije prvi put da je Džo predgrupa ocu. On je 2006. godine pjevao prije oca sa ,,Fiction plane”-om u Novom Sadu.

B.R.

kud duga