DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Počinje projekat uređenja zelene zone za djecu i penzionere

Neformalna grupa stanara Bulevara Ivana Crnojevića uskoro počinje sa realizacijom projekta ’’Zelena zona za djecu i penzionere’’ koji je podržan od strane FAKT-a, Fonda za aktivno građanstvo, a kroz program Građanska akcija.

Cilj projekta je uređenje zapuštenog dječjeg igrališta ispred stambene zgrade na Bulevaru Ivana Crnojevića, na kojem se okuplja značajan broj roditelja sa djecom, kao i starijih osoba, vlasnika ljubimaca i tinejdžera. Dječje igralište, koje je nekad imalo sav neophodan mobilijar, sada predstavlja djelimičnu opasnost za djecu koja se ovdje igraju, zbog dotrajalosti postojećeg mobilijara koji je ostao, navodi se u saopštenju.

Sa željom da daju svoj doprinos zajednici uređivanjem zapuštenog igrališta, kako bi djeca i penzioneri iz ovog dijela grada slobodno vrijeme mogli provoditi upravo na ovom mjestu, stanari organizuju uređenje zelene zone i zajedničku akciju koja je planirana za 7. i 8. oktobar.

Planirano je postavljanje dijela parkovskog i dječjeg mobilijara na igralištu, šahovskih stolova, čišćenje  igrališta od stakla i raznih sitnih predmeta, kao i farbanje postojećeg dječjeg mobilijara u jednom dijelu igrališta, pravljenje kutije sa pijeskom za igru, postavljanje korpi za otpatke, ali i informativne table za vlasnike ljubimaca.

Cilj projekta je da uključi stanare iz susjednih zgrada da daju doprinos uređenju ove lokacije, ali i njenom održavanju i čuvanju, kao jednom od rijetkih sličnih prostora u susjedstvu. Takođe, želja je podstaći djecu i mlade na učešće u društveno odgovornim akcijama u svojoj zajednici, dodaju oni.

Projekat podrazumijeva zajednički rad građana, predstavnika lokalnih vlasti (Zelenilo, Čistoća i Glavni grad), privrednog sektora, medija i nevladinih organizacija. Vjerujemo da će se uključivanjem zajednice u rješavanje problema stvoriti zajednički odnos prema čuvanju mobilijara.

Igra djece iz stambenih zgrada će biti upotpunjenja novim mobilijarom, koji za cilj ima upravo razvoj dječje igre, kao bitnog dijela odrastanja i formiranja ličnosti. Slobodno vrijeme starijih osoba biće ispunjeno zajedničkim aktivnostima, poput šaha, druženja sa mlađima i brige o zelenoj zoni.

Pored Fonda za aktivno građanstvo, projekat su do sada podržali i Hotel Ziya, Udruženje banaka Crne Gore, NVO Naša akcija i Udruženje Roditelji, kao i Pal Mont kompanija koja je donirala palete za parkovski namještaj.

Svi građani koje žele da se uključe u akciju uređenja Zelene zone više informacija o projektu i akciji mogu dobiti na Facebook grupi Zelena zona za djecu i penzionere ili kontakom na e-mail adresu: [email protected]