DRUŠTVO PREPORUKA

REKORDNO: Služba zaštite Glavnog grada intervenisala više od 3.880 puta u ovoj godini

Služba zaštite Glavnog grada, od početka godine do 30. avgusta, izvršila je više od 3.880 intervencija raznih tipova. Ako uporedimo statistiku za prethodne godine, kad je u 2015. godini intervenisano 2.781, a 2016. godine 1.748 puta, već sada je jasno da će ova godina biti zapamćena po rekordnom broju intervencija u dužem periodu od kad se prati statistika, kažu iz PG biroa.

Najveći broj intervencija u ovoj godini se odnosi na požare, 2.564, od čega su dominantni bili požari na otvorenom u toku ljetnje sezone. U junu mjesecu su izvršene 353 intervencije gašenja požara, u julu čak 1.093, a trend velikog broja intervencija nastavo se i tokom avgusta, tako da je do sad intervenisano na 550 lokacija u gašenju požara.

Ovo ljeto je obilježilo ekstremno veliki broj požara u čitavoj državi, pa su pripadnici Služba zaštite Glavnog grada pomoć u gašenju požara pružili kolegama sa Cetinja i iz Bara. Posebno je važno istaći da, uprkos ogromnom broju požara, rizik po ljudske živote nije prelazio granicu kritičnog kao i da nije bilo većih materijalnih šteta – stradala su dva pomoćna i jedan napušteni objekat na teritoriji Glavnog grada.

U gašenju velikih požara na kojima su sazivane mobilizacije dodatnih snaga na 13 lokacija, asistenciju su pružala druga gradska preduzeća, posebno Vodovod i Čistoća koji su na svim kritičnim lokacijama dostavljali vodu za gašenje, kada je to bilo najpotrebnije. Veliku pomoć u gašenju obezbijedila je i avio-helikopterska jedinica Direktorata za vanredne situacije, čiji su avioni gasili najnepristupačnije lokacije čak i u situacijama kad je opasnost za letenje bila na samoj granici.

U cilju boljeg sagledavanja aktuelnih situacija i, na osnovu toga, adekvatnih reagovanja u zaštiti i gašenju onih područja i onih objekata koji su bili najugroženiji, ogroman značaj imali su preleti helikopterom Direktorata za vanredne situacije, što je bila prilika da iz vazduha zajedno sa kolegama iz Direktorata analiziramo stanje i nakon toga preduzimamo potrebne mjere. Sve ovo rezultiralo je povoljnim stanjem na terenu i minimalnim štetama od požara.

Služba zaštite Glavnog grada posebnu zahvalnost duguje ekipama Vojske Crne Gore koji su dali značajan doprinos u gašenju svih kritičnih lokacija i na svaki zahtjev za pomoć odazivali se u najkraćem vremenskom periodu, što je u tim situacijama posebno važno.

Dakle, rekordna požarna sezona iz koje Služba zaštite Glavnog grada, kao i čitav sistem zaštite i spašavanja, uprkos velikim izazovima, izlaze uspješno. Iza svega toga stoji jedan ogroman rad, velika organizacija i koordinacija, maksimalno zalaganje i požrtvovanje i veliki profesionalizam koji su pripadnici Službe pokazali na terenu.

Osim toga, značajna ulaganja u mandatu ove gradske uprave u Službu zaštite, u vrijednosti od preko milion eura, kao i podrška Glavnog grada vatrogascima i na polju usavršavanja pripadnika Službe zaštite kroz različite treninge i obuke i komunikaciju sa kolegama iz regiona i šire, takođe su doprinijeli da se, u najtežim mjesecima, uspješno izbore sa izazovima u rekordnoj godini po broju intervencija.

Uprava Glavnog grada je, podsjećamo, početkom godine nabavila dva nova specijalizovana vozila, renomiranih njemačkih proizvođača, vrijedna oko pola miliona eura, čime je modernizovan vozni park, a do kraja godine stići će i njasavremenija vatrogasna oprema odnosno uniforme za prilaz vatri, ukupno 72 komada, vrjednosti od 1300 eura po odijelu.

I pored velikog angažovanja u akcijama gašenja požara širom Glavnog grada i Crne Gore, Služba zaštite Glavnog grada je u redovno servisirala i ostale potrebe građana tako da je za stanovnike u bezvodnim područjima u toku juna isporučeno 136 cistijerni vode za piće, u julu 143, a u avgusta 131.