MAGAZIN SLAJDER

ANA DABOVIĆ U OGLEDALU: Maldivi-ja tako zamišljam raj

Današnja gošća  MNE magazina u rubrici ,,U ogledalu”, reprezentativka Srbije Ana Dabović, karijeru je počela u Herceg Novom. Upravo djetinjstvo i prvi zarađeni honorar pamti po ovom gradu.

Kaže za naš portal  da je trenutno u Beogradu. Juče je počela sa treninzima i pripremama za sljedeću sezonu. Potreban joj je, dodaje, bio odmor. Još ne zna gdje će nastaviti karijeru, ali želi da to bude negdje od oktobra ili novembra, ,,da još više odmorim i da se što bolje spremim”.
Smatra da svako radi posao onako kako živi, a u odnosu između ljudi, u životu i na poslu, najvažnije je davanje. I poštovanje, jer bez poštovanja, vjeruje Dabović, nema pravog odnosa među ljudima. Putovanja je čine srećnom, a za Maldive kaže: ,,Ja tako zamišljam raj”.Voli da pjeva.

,,Uvijek i zauvijek” majčina ,,pjesak torta” ostaće broj jedan za ovu izuzetnu košarkašicu koja je sa reprezentacijom osvajala i zlato i bronzu i srebro, 2015. bila MVP Eurobasketa, bila u šampionskom i all-rookie timu WNBA i nizala uspjeh za uspjehom.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

– Na igru sa drugarima, najčešće loptom, naravno. 🙂 Na sate provedene u dvorištu ili na terenu. A naravno, kao i svako dijete sa mora, asocira me na kupanje, na šetnju bez obuće, kao i na smežurane prste jer dugo dugo budemo u vodi. 🙂 Uglavnom, zabava, sreća i druženje.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

– Mislim da je to bila plata koju sam dobijala sa 16 godina dok sam igrala za Herceg Novi :-). Osjećala sam se mnogo dobro i uvijek sam je trošila sa društvom misleći da sam baš bogata. 🙂

Na čemu insistirate u poslu?

– Ja smatram da svako radi posao, onako kako živi, odnosno osobine koje pokazuje na poslu su ono što čini njegov život i u svim ostalim situacijama. Uvijek mi je najvažniji odnos između ljudi i smatram da je prava stvar, kako  na poslu,  tako i u životu, davanje. Bez poštovanja nema pravog odnosa prema ljudima, tako da bih to izdvojila kao najvažnije.

Koju knjigu/film biste preporučili?

– Drug Aca mi je preporučio knjigu koje se uvijek sjetim kada me pitaju nešto da preporučim. Zove se ,,Veličanstveni izvor” od Ajn Rend. Želim opet da je pročitam. Jedan period sam čitala najviše motivacione knjige i sviđa mi se kako piše Robin Šarma, pa bih izdvojila i njegovu knjigu ,,Put ka veličanstvenosti”. Za filmove mi je teže da izaberem jedan, jer ih gledam svakodnevno i uživam u njima. Omiljeni ljubavni film mi je ,,Bilježnica”, a od komedija ,,Kako izgubiti dečka za 10 dana”. Inače, najviše volim da gledam filmove po istinitim događajima, ali kad se opuštam komedija i ljubavni su obavezni. 🙂

Koje jelo najviše volite?

– Mnogo sam promijenila način ishrane kada sam shvatila da treba da slušam svoje tijelo i da treba da mi bude najvažnije kako se osjećam. I naravno, da budem zdrava. Imam nekoliko mjesta u Beogradu gdje volim da odem da jedem. I dalje su mi omiljeni slatkiši, iako ih ne dozvoljavam sebi toliko često. Ali mamina ,,pjesak torta” je broj jedan. 🙂 Uvijek, zauvijek. 🙂

Šta je potrebno za pravu ljubav?

– Neko moje viđenje prave ljubavi je  davanje. Da ne gledamo šta nam nedostaje kod partnera ili šta možemo da uzmemo, već da uživamo u svemu šta imamo.  Da uživamo u sreći druge osobe, i da njegova sreća  i nas usrećuje. A lako je to uraditi i voljeti kada pronađemo pravu osobu.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

– Teško je izabrati, jer ostaviti tragove da cijeli svijet bude upoznat sa vama i vašim djelom je za mene nešto nestvarno. Imam ogromno poštovanje prema svim ljudima koji su ostavili trag, voljela bih da sam imala priliku da sa njima pričam i naučim ponešto. Izdvojiću ipak Antoni Gaudija jer sam nedavno bila u Barseloni i zaljubila se i uživala svakog trenutka, najviše zahvaljujući njemu. Bilo bi sjajno kada bi znali kako bi izgledala Sagrada familija da je uspio da je završi.

Putovanje koje pamtite?

– Putovanja me čine  srećnom. Putujem mnogo i zbog utakmica, ali više volim kada odem turistički, jer tada mnogo više mogu da vidim i obiđem. Poslije dužeg vremena sam imala slobodno više od mjesec i skoro stalno sam putovala. Htjela bih još, ali moram da se vratim treningu. 🙂 Sva putovanja su mi bila zanimljiva i nezaboravna, jer ja uživam da vidim što više, upoznam razne kulture i načine života. Ipak, izdvojila bih put na Maldive. Ja tako zamišljam raj. 🙂 Maldivi su zaista savršeni za pravi odmor.  I naravno, ipak je društvo najvažnije. 🙂

Pjesma Vašeg života je?

– Volim da slušam muziku, da pjevam, iako ne znam. 🙂 Uvijek sam smatrala da je talenat za pjevanje nešto najljepše što neko može da posjeduje. Interesantno je kako nas razne pjesme vraćaju u prošlost i čine srećnim ili tužnim. Teško mi je da izdvojim jednu, ali posljednjih nekoliko godina mi je obilježila pjesma ,,Još te nešto čini izuzetnom”, kao i mnoge pjesme Marije Šerifović.

Bojana Radonjić
Foto:
Privatna arhiva