PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

VIDEO: Ovo su najskuplji spotovi svih vremena

Foto: Pinterest

Nekim je muzičarima spot obaveza, način na koji će jednostavno privući ljude da kupe ili daunloduju njihov album. No, neki umjetnici posvetili su se videu i na njega trošili puno novca. Najskuplji spotovi u istoriji još su uvijek oni snimljeni 80-ih i 90-ih, vjerovatno jer se cijena produkcije snizila pa je danas lakše snimiti neke ekstravagantne scene. Zanimljivo je da je na popisu pet najskupljih spotova samo troje ljudi – Madona, Majkl Džekson i Dženet Džekson. Oni su puno ulagali, ali su od spotova stvarno napravili oblik umjetnosti te mnogi i danas pokušavaju da ih kopiraju.
Evo liste najskupljih spotova ikad – što mislite, je li im se isplatilo?
5. Michael Jackson – Black or White – 7,2 miliona dolara
Džekson je bio pionir u stvaranju video spotova, a volio je da njegovi videi budu kao kratki filmovi. To su i bili. Spot za ,,Black or White” snimljen je 1991. godine i originalna verzija traje 11 minuta, a tad je koštao vrtoglavih 4 miliona dolara. Bio je to prvi singl s albuma ,,Dangerous” i morao je ostaviti traga. Premijeru je imao istovremeno na televiziji u 11 zemalja širom svijeta, a navodno ga je tada gledalo 500 miliona ljudi.

4. Madonna: Bedtime Story – 8 miliona
Singl, kao ni cijeli album ,,Bedtime Stories” nije bio toliki uspjeh te 1994. godine. Spot je snimljen dijelom u futurističkoj maniri, Madona je mijenjala izgled nekoliko puta, a pojavljuje se i kako trudnica iz čijeg trbuha izlaze bijele golubice. Koautorka pjesme je Bjork, što se čuje u singlu, ali i vidi se njen uticaj u spotu.

2. Madonna: Express Yourself – 9,8 miliona
Davne 1989. godine ovo je bio najskuplji video ikad napravljen. Madona je bila jedina koja je uspjela da potroši pet miliona na jedan spot. Video je režirao Dejvid Finčer, danas slavni reditelj koji je bio nominovan za Oskara za filmove ,,Neobičan slučaj Bendžamina Batona” i ,,Društvena mreža”.

1. Michael Jackson feat. Janet Jackson: Scream 11,2 miliona
Najskuplji spot svih vremena još je onaj Majkla i Dženet Džekson za ,,Scream” koji je snimljen 1995. godine. Radi se o spotu koji izgleda kao da su brat i sestra na nekom svemirskom brodu i zabavljaju se, ali istovremeno su i ljuti zbog načina na koji ih mediji tretiraju. Raskošna produkcija tad je koštala sedam miliona dolara, dok se uz inflaciju ta cijena danas kreće oko 11,2 miliona dolara.

Izvor: showbiz.avaz.ba