ART PREPORUKA

FILMSKI FESTIVAL HERCEG NOVI: Ostvarenje ,,Iskra” imalo svjetsku premijeru

Foto: Herceg fest

Svjetska premijera crnogorskog filma Iskra Gojka Berkuljana održana je drugog dana 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival u srijedu, 2. avgusta na Kanli kuli. Film je prikazan u okviru selekcije Kino Orjen i takmiči se za nagradu ,,Živko Nikolić”. Pred brojnom hercegnovskom publikom i uz glasne ovacije, reditelj, protagonisti I filmska ekipa su se poklonili.
– Generalno sam zadovoljan cjelokupnim ishodom, jer smo stavili tačku na rad koji je trajao dugo. Iskreno mi djeluje da je publika reagovala na način kako sam i želio – kazao je Gojko Berkuljan nakon premijere filma.

Jelena Simić, Irina Dragojević i Gojko Berkuljan (Foto: Herceg fest)

Iste večeri počela je i selekcija Studentskih filmova. Program je otvarila revija kratkih grčkih filmova koja je realizovana u saradnji sa Grčkim filmskim centrom. Prikazano je 6 filmova koji su u Herceg Novi stigli nakon brojnih prestižnih festivala kao što su Kan, Berlin, Toronto, Lokarno, Sarajevo i dr. Filmovi su prikazani u Amfiteatru Herceg Festa.
Ataše za kulturu Ambasade Grčke u Crnoj Gori Gerasimos Christatos je zvanično otvorio Studentsku selekciju.
– Kratkometražni filmovi mi se dopadaju jer me podsjećaju na starogrčki jezik, koji ima to svojstvo da sa malo riječi slušaocu – čitaocu prikaže potpunu i razumljivu sliku koja će ga opčiniti. Autori kratkometražnog filma rade upravo to – u kratkom vremenskom intervalu prikazuju zaokruženu ideju koja ih je inspirisala i kojom potiču gledaoca na razmišljanje.
Radujem se što ste nam večeras pružili priliku da odgledamo šest ostvarenja mladih autora koji su se već afirmisali u inostranstvu i čiji su filmovi nagrađivani u Kanu, Berlinu, Lucernu, Torontu itd. Zahvaljujemo se grčkom filmskom centru koji je poslao filmove, kao i organizatorima Montenegro Film Festival-a koji su večeras posvetili novi program Focus grčkoj kinematografiji / rekao Gerasimos Christatos.

Foto: Herceg fest

Četvrtog dana 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival u petak, 3. avgusta u 21 sat na Kanli kuli biće prikazan film Rekvijem za gospođu j reditelja Bojana Vuletića. Film se prikazuje u okviru Zvanične takmičarske selekcije.
Tragikomedija o društvu u tranziciji sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi sredovječne očajne žene koja ne može da okonča ni život zbog birokratskih prepreka, ,,Rekvijem za gospođu J” svjetsku premijeru imao na Berlinskom filmskom festivalu. Na FEST-u
je u nacionalnoj selekciji osvojio nagrade za najbolji film, režiju, scenario i žensku ulogu, i nagradu dnevnog lista Politika. Takođe, proglašen je za najbolji film 17. go East festivala u Vizbadenu, posvećenog kinematografijama Centralne i Jugoistočne Evrope. Dobio je i nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara Fipresci na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.
Gosti 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival su reditelj filma Bojan Vuletić, producent Nenad Dukić i glumica Mira Banjac.
U 22.40, takođe na Kanli kuli, biće održana premijera filma Ne gledaj mi u pijat rediteljke Hane Jusič. Film se prikazuje takođe u okviru Zvanične takmičarske selekcije. Ne gledaj mi u pijat proglašen je najboljim filmom i pripalo mu je priznanje ,,Beogradski pobjednik” na 45. Međunarodnom filmskom festivalu Fest, žiri je za najbolju žensku ulogu nagradio glumicu u pobjedničkom filmu Arijanu Čulinu, a ostvarenju Hane Jušić pripala je i nagrada žirija kritike srpskog ogranka Fipresci. Gošća festival je protagonistkinja filma Mia Petričević.

Foto: Herceg fest

Na Tvrđavi Forte Mare u 22 sata biće projekcija filma Slava. Film su režirali Kristina Grozeva i Petar Valchanov, a prikazuje se u okviru Zvanične takmičarske selekcije. ,,Slava” je nakon tihog početka festivalskog ciklusa u Lokarnu, sa vremenom postala pravi festivalski teškaš koji osvaja pregršt nagrada širom Evrope. Priča o tragičnom kočničaru Canku, koji je spreman da okrene svijet licemjernih državnih institucija naopako, kako bi povratio svoje dostojanstvo, simbolički opisuje trenutnu EU politiku. Gosti festivala su Decho Taralezhkov, scenarista I Margita Gosheva, glumica. U 23.45 na Tvrđavi Forte Mare biće projekcija filma On body and soul (Na duši i tijelu) ekscentrične drama mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, koji je dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film na 67. Berlinskom festivalu. ,,Na duši i tijelu” je neobična ljubavna priča o dvoje usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici – novoj radnici Mariji (Aleksandra Borbeli) i njenom starijem šefu Endreu (Geza Morćanji) – koji shvataju da su srodne duše.

Foto: Herceg fest

U okviru selekcije Studentskih filmova, četvrtog dana Festivala, u amfiteatru Herceg festa od 21 sat biće prikazani filmovi Tišina Jovane Avramović, Fabijan Lovra Mrđena, Djeca će doći Ane Jakimske i Žeđ Nikole Vučinića i Nipentes Jona Simvonisa.
Na Trgu Miće Pavlovića od 21 sat, u okviru selekcije Dokumentarnih filmova biće prikazani filmovi Tasmina, jahačica Faridura Rahmana, Gold iz Koulvila Rossa Bolidaia, Sin planina Yavuza Sekim Tascioglua, S ruba pameti Milana Majara i ANGELIKA Leopolda Legranda.
U Foajeu Dvorane Park u 12.30 biće održana promocija knjige Razgovori o filmu, filmske rediteljke Marije Perović. Knjiga je objavljena u izdanju podgoričke kuće Nova knjiga.
Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest“, a organizatori Festivala su Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi.