MODA SLAJDER

ZAVRŠENA SMOTRA MODE KOTOR 2017: Dobrotska čipka kroz prizmu crnogorskih kreatora, modeli Rakočević, ,,Gattinoni”-ja i Gotjea

Dvadeseto izdanje Internacionalne smotre mode – Kotor 2017. završeno je sinoć predstavljenjem  kolekcija Milene Đurđić, Tijane Todorović, Borisa Ćalića, Verice Rakočević, modne kuće ,,Gattinoni” i Žan-Pol Gotjea.
Đurđić, Todorović i Ćalić kroz svoje modele istakli su značaj dobrotske čipke, zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra kao autentičnog ljudskog umijeća i tradicionalnog zanata, po predanju starog gotovo milenij. Dobrotsku čipku od zaborava sačuvala je profesorica  Nadežda Radović. Sva tri kreatora upravo su svoje kolekcije bazirali na originalnim komadima dobrotske čipke koje im je dala Radović. Oni su prikazali po pet modela u bijeloj boji.
Prva je svoje kreacije u prelijepom ambijentu ispred katedrale sv. Tripuna predstavila Milena Đurđić. Bili su to kombinezon, plašt, haljine, od kojih je posljednjom oduševila publiku. Manekenke su, uz njene modele, u ruci nosile šal na kojem se vidjela ljepota dobrotske čipke.
– Dobili smo komade od gospođe Nadežde koja to već radi godinama. To je ono što je simbolično za nju. To je specifična radinost koja je stara više od pet vjekova i znamo da su je tkale djevojke na haljinama čekajući muževe ili vjerenike da im se vrate s brodova, tako da ona ima svoju priču, dubinu – približila je Đurđić značaj dobrotske čipke za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.


Dodaje da ono što je njoj bilo interesantno jeste da je kroz istraživački rad došla do zaključka da bi upravo ,,ovaj drevni grad, jedan živi muzej crnogorske kulture i umjetnosti pokušala, nadam se onako kako treba, da pokažem kroz slojevitost, složenost, gradnju materijala, a opet zadržim svoju prepoznatljivu formu.”

This slideshow requires JavaScript.


Specifičnost dobrotske čipke vidjela se i u kreacijama Tijane Todorović koja je za ovu priliku odabrala haljine, plašt, kombinezon, šorts i jaknu sa, pored bijelih, crvenim i crnim šarama, te narukvicu rađenu od tog materijala.
– Mislim da je revija prošla dosta dobro, s obzirom da smo se na zadatu temu trudili da promovišemo kroz koncept savremenog modnog dizajna zanat pravljenja čipke. Radila sam crteže po motivima koje sam primjenjivala na samim modelima, a oni su bili inspirisani ženama koje su vjekovima gajile tu tradiciju dok čekaju očeve, braću i muževe da se vrate s brodova – kazala je Todorović okupljenim novinarima.
Boris Ćalić kroz jednostavnost i detalje iskazao je potencijal dobrotske čipke. Skroz bijela kolekcija uključivala je pantalone, haljine i šorts.
– Bio je veliki izazov raditi sa dobrotskom čipkom zato što moj izraz je dosta minimalan i sveden, ali sam se potrudio da spoj nespojivog prikažem kreacijama koje će izgledati šik i gdje će se akcentovati marame na vratu. Taj detalj prikazuje ženstvenost i eleganciju. Uspio sam da prikažem da taj spoj može da funkcioniše na dobar način – istakao je Ćalić za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.


Uslijedilo je zbirno predstavljanje kolekcija Verice Rakočević, koja je otvorila prvu smotru mode u Kotoru 1998. godine, zatim modne kuće ,,Gattinoni”, čiji je generalni direktor Stefano Dominela bio dva puta predsjednik Internacionalne smotre mode u Kotoru i Žan-Pol Gotje koji je i lično prošle godine bio na smotri mode u Kotoru.
Verica Rakoćević odlučila se za lepršavost, karnere i većinom žutu boju u predstavljanju svojih pet kreacija. Iskoristila je i hit sezone, cipele s krznom, koje su dopunjavale modele. Reviju je iz prvog reda pratio njen suprug Veljko Kuzmančević.

This slideshow requires JavaScript.


Modna kuća ,,Gattinoni”, prije samog predstavljanja kolekcije, putem video-bima odvela je posjetioce u fabriku u Italiji i pokazala kako se to izrađuju ove vrsne kreacije. A onda su na scenu stupile pet manekenki, izlazeći jedna po jedna u bajkovitim kreacijama, uz instrumental ,,Hijo de la luna” koji je nadopunio cijelu čaroliju. Ono što je dodatno dalo pečat kolekciji jesu ogrlice, narukvice i prstenje u obliku leptira.
– Smotra mode u Kotoru vrlo je važna u modnom svijetu zbog nevjerovatnih kolekcija koje su predstavljene na njoj, kao i samog mjesta. Ovo je izuzetno mjesto sa izuzetnim ljudima. Savršena je i zbog scenografije i zbog međunarodnih revija. Posebno ove večeri, kada se slavi 20 godina postojanja ove smotre mode – kazao je za MNE magazin generalni direktor ,,Gattinoni”-ja Stefano Dominela o značaju Internacionalne smotre mode u Kotoru.

This slideshow requires JavaScript.


On je dodao da je kolekcija koju je prikazala modna kuća ,,Gattinoni” posebna, jer riječ je o posebnom materijalu i inspiraciji koja se odnosi na bebe u bašti. Bebe ga podsjećaju na leptire.
Ovogodišnje, jubilarno izdanje, u prepoznatljivom stilu zatvorio je Žan-Pol Gotje, tačnije modna kuća ,,Gaultier Paris”. Sa prvim taktovima pjesme ,,Here comes the sun” na pistu je ušetala manekenka sa crvenim šeširom, crvenim topom, crnim blještavim sakoom i crnim lepršavim pantalonama. Poslije nje, tu je bio narandžasti kombinezon sa ,,klač” torbicom u istoj nijansi. Bila je tu i haljina koja je sprijeda bila u narandžastoj i crnoj boji, a pozadi crno-bijela. Zatim prelijepa plava haljina sa bijelim detaljima. I tako redom deset divnih kreacija. Kotor ima svoju luku, pa je red bio da s nje na pistu uplove i Gotjeovi mornari u kupaćim gaćama, majicama na pruge i kapama. Publiku su pozdravili uz skidanje majice i kape na kraju revije i odlazak na noćno kupanje, uz pjesmu ,,Soleil”.

This slideshow requires JavaScript.


Obje večeri Internacionalne smotre mode Kotor 2017. tražilo se mjesto više. Za frizuru i šminku pobrinuo se tim Kuće mode i ljepote ,,Zoran”. Voditeljka je bila urednica emisije ,,Stil” na RTCG Ranka Perović.
Organizatori su bili modna agencija ,,Fabrika” i Opština Kotor. Podršku je dao i hotel ,,Regent Porto Montenegro”. Smotru su ove godine, između ostalih, pomogli ,,Budvanska rivijera hotelska grupa”, ,,M:tel”, ,,Čelebić” i ,,Bar-kod shop parfimerije”.
MNE magazin bio je medijski sponzor.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac