ART PREPORUKA

BARSKI LJETOPIS: Aleksandra Vojvodić Jovović pokazala da opersko pjevanje ima publiku u Crnoj Gori

Jedanaesti dan na Večernjoj sceni Barskog ljetopisa protekao je u znaku afirmacije barskih autora. Tako su sinoć svoje nove poetske knjige na platou ispred Dvorca kralja Nikole promovisali autori Srđan Leković – „Reč i tišina“, i Slavica Milošević – „Sve je rečeno Ameli“, a potom je u Sali Dvorca koncert imala Aleksandra Vojvodić Jovović. Za oba događaja publika je pokazala veliko interesovanje, pa se sinoć tražilo mjesto više.
Sala Dvorca bila je isuviše mala da primi sve one koji su htjeli da čuju izvedbu soprana Aleksandre Vojvodić Jovović, koja je za svoje goste pripremila raznovrstan repertoar koji je obuhvatao kompozicije Šuberta, Pučinija, Mokranjca, Čajkovskog, Geršvina i drugih autora. Njeno predstavljanje sinoć u Dvorcu i interesovanje ljudi, pokazali su da umjetnička muzika svakako ima svoju publiku u Baru i na Ljetopisu, u okviru čijeg programa nastupa već 29 godina.

– Vidjeli ste večeras – puna je sala. Ovo mi je 29. godina kako nastupam na Barskom ljetopisu. Moj prvi solistički koncert, dakle, bio je na drugom Ljetopisu. Od tada, Barska publika me stalno prati. Uvijek su sale pune, ne samo sugrađana koji intenzivno prate tu muziku već ima i mnogo stranaca koji su zainteresovani za jedan ovakav nivo muzičkog stvaralaštva – izjavila je Vojvodić Jovović novinarima.
Aleksandra Vojvodić Jovović izuzetno je aktivna na crnogorskoj muzičkoj sceni. Tako iza sebe ima veliki broj nastupa i solističkih koncerata, CD „Korijeni“ na kome su crnogorske tradicionalne pjesme obrađene u new age stilu, zatim projekat sa kolegom Aleksandrom Basarabom u okviru kog je obradila naše pjesme za glas i klavir. Povodom 10 godina od obnove Nezavisnosti Crne Gore, snimila je pjesmu i spot Iskra vječnog plamena. Trenutno radi kao direktorica i profesorica solo pjevanja u barskoj Muzičkoj školi, čiji su se učenici ranije predstavili na jubilarnom Ljetopisu. Taj koncert i njeno veliko iskustvo još jednom su joj dokazali da Crna Gora ima potencijal za razvijanje i afirmaciju i ove vrste umjetničkog izraza, ali da fali još institucija koje bi stale iza svih tih mladih i talentovani ljudi.
– Postoji puno mladih talentovanih muzičara, puno mladih operskih pjevača. Sad je već, možemo reći, spremna zemlja da se oformi jedan operski studio i da se okupe svi pjevači koji su završili i koji pjevaju samostalno. Znači, potrebna je jedna institucija koja će nas sve okupiti i uposliti nas. Jedino nam to fali – istakla je naša sagovornica.
Klavirski saradnik na koncertu Aleksandre Vojvodić Jovović bila je pijanistkinja Nataša Popović.

Predstava„PIJANI“ Borisa Liješevića sjutra na sceni u Starom Baru
U četvrtak, 29. juna, na sceni u Starom Baru od 21.30h nastavlja se pozorišni program Večernje scene Ljetopisa, gostovanjem Ateljea 212 iz Beograda, sa predstavom Borisa Liješevića – „Pijani“. Riječ je o drami jednog od trenutno najizvođenijih ruskih i evropskih savremenih dramskih pisaca – Ivana Viripaeva, koju, u Liješevićevoj režiji, igraju: Marta Bjelica, Nebojša Ilić, Jelena Đokić, Isidora Minić, Bojan Žirović, Svetozar Cvetković, Marko Baćović, Dara Džokić, Nenad Ćirić, Branka Šelić, Vuk Jovanović, Dejan Dedić, Branislav Trifunović, Strahinja Blažić, Jelena Petrović.
O predstavi
Drama „Pijani“, smještena je negdje na Zapadu, u nekom od današnjih velegrada, gdje je 14 likova (bankari, menadžeri, dobrostojeći sloj savremenih tehnokrata i intelektualaca, plus jedna prostitutka), zbog različitih razloga i povoda, pijano. Međutim, to pijanstvo je samo maska, preko koje oni mogu da se osmjele i kažu istine koje čak ni sami sebi ne smiju trijezni da priznaju, istine koje otkrivaju koliko besmisleno, ništavno i podlo žive. U tom ,,kolektivnom monologu” neki od njih ipak dolaze do saznanja, da na svijetu postoji i nešto drugo, nešto zbog čega vrijedi živjeti, a to su ljubav i nada. ,,Pijani” sadrže u sebi opomenu i poziv svima nama da se više ne bojimo i da se konačno prepustimo životu – da prestanemo da se plašimo da volimo, da opraštamo, da mijenjamo sebe i svijet oko sebe. ,,Pijani” su filozofska komedija o otkrivanju i samospoznaji.

Reditelj Boris Liješević rođen je 1976. u Beogradu, a odrastao je u Budvi gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu apsolvirao je 1999. srpsku književnost i jezik, a 2004. diplomirao je režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gdje i danas na katedri za intermedijalnu režiju radi kao samostalni stručni saradnik.
Kao asistent režije sarađivao je na predstavama najpoznatijih srpskih redatelja, kao što su Jagoš Marković, Bora Drašković, Ljuboslav Majer, a više je godina kao asistent ili saradnik radio na predstavama Tomija Janežiča. Trostruki je stipendista Gete instituta u Beogradu, a u sklopu stipendije 2005. učestovao je na skupu Forum Junger Buhenangehoeriger u okviru festivala Theatertreffen u Berlinu. Nekoliko je godina bio saradnik Zagrebačkoga glumačkog studija. U dosadašnjemu samostalnom profesionalnom rediteljskom radu susretao se s različitim naslovima, autorima i smjerovima. Uveliko ga zanimaju savremeni regionalni i evropski autori. Nekoliko predstava radio je prema dramatizacijama romana: Opštinsko dete Branislava Nušića u Narodnom pozorištu u Kikindi, Jare u mleku Jurija Poljakova u Pozorištu mladih u Novom Sadu, Elijahova stolica Igora Štiksa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu i na sarajevskom MESS-u, Upotreba čoveka Aleksandra Tišme i mnoge druge. Značajan dio njegovoga opusa čini rad u dokumentarnome pozorištu, u kome autorski projekti nastaju snimanjem tematskih razgovora s odabranim anonimnim sagovornicima.
Foto: Studio Petović