ART PREPORUKA

UNDERHILLFEST: Počela s radom DOKUŠKOLA


Uz podršku princa Nikole i Fondacije ,,Petrović Njegoš”, 10 i 11. juna u prostorijama Fondacije u okviru 8. UnderhillFesta održava se DOKUŠKOLA – dvodnevna škola dokumentarnog filma za završne razrede srednje škole.
Predavač je režiser Rajko Petrović, direktor Festivala ,,Slobodna zona”, a polaznici DOKUŠKOLE su učenici Gimnazije ,,Slobodan Škerović” iz Podgorice i Gimnazije ,,Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada. Škola je zamišljena kao upoznavanje polaznika škole sa svijetom dokumentarizma – na koji način, pomoću tog izražajnog sredstva, mogu govoriti o stvarima koje se dešavaju u njihovoj okolini, o stvarima koje ih raduju, ali i koje ih brinu. Prvog dana polaznici DOKUŠKOLE su naučiti osnovne postulate dokumentarizma i na taj način se pripremili za drugu fazu rada DOKUŠKOLE, koja im je otvorila vrata jednog novog izuzetno kreativnog svijeta. Već drugi dan predviđen je za praktični rad – tako da polaznici snimaju kratki film.

This slideshow requires JavaScript.


Večerašnji program

Zbog kiše došlo je do promjene u programu. Zato večeras u 21 sat gledamo nagrađivani dokumentarac Dubina dva. Gosti festivala su reditelj Ognjen Glavonić i montažerka Jelena Maksimović. Zatim u 22 i 30 film Gora, pobjednik nedavno završenog Beldocsa. Gost UF-a je reditelj Stefan Malešević. I na kraju, tačno u ponoć Trst, Jugoslavija. Dve to u Vojnom objektu Zagorič. Ulaz 2 eura.

O FILMOVIMA:

DUBINA DVA/ DEPTH TWO

Srbija, Francuska/ 2016/80’

REŽIJA: Ognjen Glavonić

Eksperimentalno-dokumentarni triler Dubina dva pokušava da ispriča priču koja je do danas zbog statusa javne tajne ostala neispričana. Radi se o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda koja svjedoči sedamnaest godina starim zločinima, a usprkos svom vrlo centralnom položaju, ipak ne govori ništa. Meditativnim i hipnotizirajućim slikama, ali i ličnim svjedočanstvima subjekata, reditelj Ognjen Glavonić utiče na gledaočevu mogućnost da sam sastavi priču i daje glas onima koji ga dotad nisu imali.

Ognjen Glavonić, rođen 1985. godine u Jugoslaviji, diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovi kratkometražni filmovi prikazivani su na više od pedeset međunarodnih festivala. Njegov srednjometražni film Živan pravi funk festival (2014) premijerno je prikazan na festivalu Cinéma du Réel u Parizu, a zatim na više od četrdeset međunarodnih festivala, uključujući Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, festival IndieLisboa, CPH:DOX i Festival dei Popoli. Dubina dva njegov je prvi dugometražni dokumentarni film. Direktor je i suosnivač Pančevo Film Festivala.

GORA

BIH, Srbija/2017/ 78`

REŽIJA: Stefan Malešević

PRODUKCIJA: Slovofilm i EED Productions

U izolovanim selima Gore, na visoravnima okrutne Šar-Planine, žive Goranci, muslimani koji govore slovenskim jezikom. Gora prati svakodnevne rituale muškaraca (pošto je žene zabranjeno snimati). Kroz sela, ulice, stada ovaca i krava, džamije i kafane film prikazuje njihov jednostavan život, a prirodno i kulturno bogatstvo. U ovom filmu oni rade, pjevaju, pričaju, sviraju, mole se, šetaju i piju dok ih planina iznad i oko njih konstantno podsjeća na efemernost ljudskog postojanja.

Stefan Malešević je filmski autor i muzičar, rođen 1989. godine u Beogradu, gdje je završio osnovne studije audio i video tehnologije na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva. U sopstvenoj produkciji je snimio preko 20 kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Postdiplomske studije upisao je na film.factory akademiji u Sarajevu, pod vođstvom proslavljenog mađarskog reditelja Bele Tara. Među gostujućim profesorima na akademiji bili su Tilda Svinton, Apitčapong Virasetakul, Gas van Sant, Gaj Medin i mnogi drugi. Početkom prošle godine, pod mentorstvom Bele Tara, Stefan završava dugometražni dokumentarni film Gora, kojim doktorira sa najvišom ocjenom.

TRST, JUGOSLAVIJA

Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina/ 2017/62′

REŽIJA: Alessio Bozzer

PRODUKCIJA: Videoest, Missart, Al Jazeera Balkans, HRT

Sredinom 50-ih godina 20. vijeka Piazza Ponterosso u centralnom dijelu Trsta bila je omiljena šoping destinacija za državljane Jugoslavije. Tokom 70-ih i 80-ih godina mit su simbolizovale teksas farmerice. Milioni Slovena prelazili su granicu barem jednom ili dvaput godišnje dok rat na Balkanu nije okončao ovu eru tršćanskog prosperiteta. Priče i svjedočenja sa obje strane granice podsjećaju na ekonomiju i politiku tih godina razvoja.

Alesio Bozer rođen je u Trstu 1975. godine. Diplomirao je industrijski dizajn u Milanu, nekoliko godina radio kao dizajner i grafički umjetnik, prvo uz Enza Marija, a kasnije u Studiju 1a1 koji je otvorio u Trstu sa Beatriće Mašelani. U isto vrijeme radio je na širenju dizajna i arhitekture, organizovanju važnih izložbi poput te koju je pozvetio Enzu Mariju 2006. godine This is not a pasta colander (Ovo nije cjediljka za tjesteninu). Od 2007. godine radi kao producent i reditelj za produkcijsku kuću Videoest u Trstu i stvara dokumentarne filmove na temu arhitekture, umjetnosti i istorije.

Sve informacije i kompletan program ovogodišnjeg festivala možete naći na sajtu www.underhillfest.me

kud duga