DRUŠTVO PREPORUKA

NEZADOVOLJNI: Taksisti zakazali protestnu vožnju podgoričkim ulicama

Strukovni sindikat taksista Crne Gore najavio je protest za 8. jun u 12 sati i 12 minuta, kada će se nezadovoljni taksisti okupiti na ulicama glavnog grada, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog ignorisanja nadležnih službi, pišu Dnevne novine.

Predsjednik sindikata Borislav Pavlović kazao je da skoro nijedno obećanje nije ispunjeno i da su u više navrata prevareni.

On je istakao da trenutno imaju samo jedan zahtjev – da ih primi premijer Crne Gore Duško Marković, kako bi razgovarali sa njim o nagomilanim problemima taksista.

“Predosjetili smo da će doći do ovakvog scenarija i zbog toga smo još u aprilu uputili pismo predsjedniku Vlade, jer očekujemo da je on jedini čovjek koji može da doprinese rješenju naših problema”, kazao je Pavlović.

On je ponovio da se konstantno favorizuju privredna društva, koja i dalje posluju bez registar kase, što je suprotno zakonu.

“Obećavali su nam mnogi i stavljali to na papir, ali ništa od toga nije primijenjeno. Tražili smo da se privredna društva uvedu u zakonske okvire, ali očigledno da im mi smetamo. Nama, kao samostalnim preduzetnicima, do kraja ove godine ističu licence, koje moramo da produžimo, a baš je u ovoj godini napravljen i reprogram duga. Sumnjamo da je njihov cilj bio da se pogasimo kako bi samo oni ostali”, navodi Pavlović.

Prema njegovim riječima, i zastarjelost dugovanja je izgleda relativna, jer je nekome to urađeno na pet godina, a nekome na deset, navodeći da su se žalili i na iznos reprograma, koji je netačno obračunat. Ističe da su tražili od Ministarstva finansija i Poreske uprave da se omogući ispravljanje tih grešaka i da im daju tačno i konačno rješenje o reprogramu.

“Dobili smo rješenja po njihovom nahođenju, jer ja imam 4-5.000 eura duga više nego što bi trebao da imam po zakonu. U pitanju su ogromne sume, a jako su kratki rokovi za plaćanje, što niko od nas nije u mogućnosti da uradi. Želimo da platimo, ali i tražimo da se na ulici stvore optimalni uslovi za naš rad, koje nemamo još od 2004. godine, kada je i počeo haos u taksi prevozu”, kazao je on.

Pavlović navodi da će 8. juna podgoričkim ulicama prodefilovati između 250 i 300 vozila iz svih gradova Crne Gore, kada će uputiti i krivične prijave protiv određenih lica iz državnih organa, koji su, kako kaže, zloupotrebom službenog položaja oštetili taksiste, ali i budžet Crne Gore.

Izvor: cdm.me