Porto Novi
BILI SMO SLAJDER

PODGORICA: Otvoreno Državno takmičenje seniora i učenika srednjih škola iz oblasti frizerskih i kozmetičkih usluga

Državno takmičenje seniora i učenika srednjih škola iz oblasti frizerskih i kozmetičkih usluga počelo je danas u prostorijama JU Srednje medicinske škole u Podgorici.
Ovo je dan u kojem je 15 učenika iz deset škola, uz pomoć 15 mentora, prikazalo svoje euro skills i prvo je državno takmičenje u vještinama učenika iz oblasti Frizerskih usluga, u skladu sa propozicijama EuroSkillsa, za đake koji pohađaju obrazovni program Frizer.
Žiri je pomno pratio takmičare, a oni bili skoncentrisani, dajući sve od sebe da naprave što zanimljivije i ljepše frizure, pokažu umijeće, kreativnost i sve što su dosad naučili.
Discipline su bile Svečana ženska frizura, Žensko šišanje i farbanje i Muška frizura.

O propozicijama i cijelom programu govorio je moderator Viktor Vukadinović iz Saveza frizera i frizerskih klubova Crne Gore, a takmičenje je otvorila v.d. generalne direktorice Direktorata za opšte gimnazijsko i stručno obrazovanje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore Marija Gošović.

– Danas je prilika da naši talentovani učenici pokažu svoje sposobnosti i dokažu da je frizerski zanat mnogo više od samog šišanja i stilizovanja kose – to je prava umjetnost – istakla je Gošović.
Dodala je i da je ovo takmičenje priznanje za njihov trud i posvećenost.
– Takmičenje je, takođe, prilika da učite jedni od drugih, da dijelite ideje i međusobno se inspirišete. Danas vam želim puno sreće i uspjeha, da pobijedi najbolji, ali da svi učesnici znaju da su već pobjednici, jer su ovdje, spremni da pokažu svoje umijeće. Žiri će imati težak zadatak – kazala je Gošović, uz zahvalnost organizatorima.

Da frizerski zanat nije samo vještina, već prava umjetnost koja spaja kreativnost, preciznost i strast u svom govoru potvrdila je i Katarina Todorović iz JU Centra za stručno obrazovanje.
– U frizerskom zanatu, svaki je dan nova prilika za stvaranje nečeg jedinstvenog. Svaka frizura nosi priču, odražava ličnost i donosi osmijeh na lica. Kroz pažljivo odabrane boje, teksture i oblike, frizure unose radost i ljepotu u svakodnevni život. Njihove ruke oblikuju ne samo kosu, već i snove, pružajući svakom klijentu osjećaj posebnosti i zadovoljstva – kazala je Todorović.
Stoga vjeruje da je takmičenje u frizerskom zanatu ,,proslava ove prekrasne umjetnosti, prilika da se prikažu talenti, inovacije i ljubav prema struci”.
– Dragi takmičari, sigurna sam da ćete danas pokazati svoju inovativnost, kreativnost i profesionalnost, te da će vaše vještine biti prepoznate i cijenjene kako na tržištu znanja, tako i na tržištu rada. Ovo takmičenje pruža vam nove mogućnosti, iskustva i poznanstva, te vas podržava i motiviše u vašem profesionalnom razvoju. Pokažite svoj takmičarski duh i neosporni talenat – poručila je Todorović.
Predsjednik Saveza frizera i frizerskih klubova Crne Gore Zoran Vukčević zahvalio je Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore i Mariji Gošović, zatim Katarini Todorović, Magdaleni Jovanović i Aleksandri Lalević iz JU Centra za stručno obrazovanje, Zanatskoj komori Crne Gore, Uniji poslodavaca, direktoru Svjetske asocijacije frizera i mnogim drugim.
Posebnu zahvalnost uputio je direktorici JU Srednje medicinske škole.
Poželio je žironima da budu pravični, a takmičarima da budu najbolji.

– Danas je pilot projekat. Tu su nam kolege iz Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji će vidjeti kako mi to organizujemo, da bi oni u svojim državama uradili isto za EuroSkills. Što se tiče našeg takmičenja, gdje smo neprevaziđeni, imamo sad 185 prijavljenih učenika za sjutra. Nadam se da će to doći do brojke 200 i nadam se da će biti 60, 70 seniora. To je jedan od rekorda koje smo oborili. Normalno da sam ponosan na saradnike, kolege, jer je ovo put za naše najbolje frizere, koji će imati pravo da se zaposle u svijetu. Najbolji će dobiti i nagrade, stipendije i pravo da učestvuju na svjetskom EuroSkillsu – rekao je nakon otvaranja Zoran Vukčević za MNE magazin.
Dodao je za naš portal da je bilo veoma teško sve organizovati, jer je bilo malo vremena.
– Moram da zahvalim direktorici Centra za stručno obrazovanje Aleksandri Lalević i njenom timu koji su dali veliki doprinos zajedno sa nama. Zahvalio bih i direktorici JU Srednje medicinske škole koja nam je odmah izašla u susret i dala nam sve ove uslove – kazao je Vukčević za MNE magazin.

Sve nam ovo mnogo znači, a, zahvaljujući Zoranu Vukčeviću, sve je na visokom nivou, istakla je direktorica JU Srednje medicinske škole dr sci med Kristina Radoman za MNE magazin.
– Drago mi je da postoji jedno ovakvo takmičenje, drago mi je da su naše kozmetičarke uključene i nadam se da će ovo biti nešto što će za budućnost veoma biti važno, ne samo za našu školu, nego i šire i da će naša djeca biti učesnici u svim međunarodnim takmičenjima – kazala je Radoman za MNE magazin.

Član žirija Dragan Marović za MNE magazin rekao je kako je ovo prvi put da se u Crnoj Gori organizuje ovakvo takmičenje, gdje biraju tri đaka koji će predstavljati našu zemlju na EuroSkillsu.
– To je veoma važno za đake, organizatore i sve nas. Danas ćemo imati mnogo zadataka i obavezu da izaberemo tri najbolja – kazao je Marović za MNE magazin.
Objasnio je za naš portal da učenici već imaju zadate teme u dogovoru sa svojim mentorima.
– Svako je dobio približno što će se tražiti. Mi kao žiri ne znamo još što je njima zadata tema. To ćemo znati tek kad izađemo da sudimo. Ja ću danas birati frizure u muškim disciplinama – objasnio je Marović za MNE magazin.
Ovo je, istakao je, nešto veliko za Crnu Goru, uz nadu da će u budućnosti biti još brojnije takmičenje i zahvalnost resornom ministarstvu i organizatorima.

This slideshow requires JavaScript.

Sjutra je na programu od 10 sati Otvoreni šampionat frizera i kozmetičara za seniore i učenike, pojedinačno i ekipno.
Organizatori su JU Centar za stručno obrazovanje i Savez frizera i frizerskih klubova Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore.
B.R.
Foto: B. Šekularac